Jordanija

Na potovanje v kontrastno deželo ali deželo nasprotij, kjer na eni strani vlada bogastvo, na drugi revščina, smo se odpravili meseca maja, ko tam že nastopijo zelo visoke temperature. Gre za deželo bogate preteklosti in živahne sedanjosti, kjer je možno videti, kar svet premore iz antičnih časov ter sedanje življenje tamkajšnjega ljudstva.

Picture
Rdeče morje privablja vse več turistov.
Picture
Amman – glavno mesto Jordanije.

Dežela prijaznih ljudi

Jordanija je dežela prijaznih ljudi, med katere lahko greste povsem brezskrbno, nobenega občutka nevarnosti ali česa podobnega ni bilo opaziti. Prav tako nisem imela občutka, da moram paziti na svojo lastnino, morda malo več na tržnicah. Ljudje so odprti, prijazni, vedno pripravljeni na pomoč. Kot sem že omenila, ni nobenih nevarnosti, zaradi katerih bi se popotniki ne odpravljali v to deželo, je pa znana ena neprijetnost – absolutna resnica, o čemer mnogi pripovedujejo, kako je videti, če pride v ta svet svetlo dekle. Rada bi posebej opozorila na javne plaže, kjer je strmenje moških lahko prav neprijetno. Nekateri si privoščijo celo fotografiranje. Zato v takšnih primerih priporočam plačljive plaže, kjer boste imeli mir pred vsiljivimi pogledi.

Turistične atrakcije – Petra, Mrtvo morje, …

Največja turistična atrakcija Jordanije je vsekakor Petra, prastaro mesto Nabatejcev, ki je danes pod zaščito Unesca, ki je znano po v skale vklesanih portalih, gledališčih, grobnicah itd. Tja se lahko podate z jezdenjem konj, oslov ali kamel, lahko pa tudi s kočijo.

Turistično zelo obiskano je tudi Mrtvo morje, ki je poznano v svetu po najnižji kopenski nadmorski višini cca. 400 metrov pod gladino morja in po zelo slani vodi. Moram omeniti, da je odstotek soli v morju tako velik, da zaradi gostote morja v njem lahko plavajo tudi neplavalci, saj se je v njem nemogoče potopiti. Ob njem pa prodajajo tudi »blato«. To je videti tako, da domačini v vedru prinesejo zdravilno blato, s katerim te namažejo ter za to kasirajo.

Tiste, ki se nameravate odpraviti sami po Jordaniji, moram opozoriti, da ni prav dosti prometnih znakov, tako se vam lahko zgodi, da se pripeljete do križišča brez ene same table. V nasprotnem primeru pa se vam lahko zgodi, da bodo znaki v arabščini in ponovno si ne boste mogli pomagati. Obstaja pa še drugi način potovanja, ki je precej bolj zamuden in se ponekod celo ne da priti do vseh krajev – to je javni prevoz. Je pa ta način potovanje tudi relativno poceni.

Cene v Jordaniji so zmerne, na tržnicah zelo ugodne, v restavracijah precej visoke. Tako lahko vsak najde nekaj zase. Tako je tudi glede prenočišč. Nekatere vstopnice znajo biti precej visoke, kot npr. vstopnina v Petro: okoli 25 €.

Država je muslimanska, tako da so popotniki ves čas izpostavljeni negotovosti med za nas pogosto neprijetnim oblačilom te vere, saj pogosto ne veste, kdo se skriva pod njimi.

Poceni prevoz, a slabe in redke povezave, cene zmerne

Picture
Puščava Wadi Rum, kjer je možno doživeti pravo nomadsko življenje tamkajšnjih ljudi.
Picture
Podeželje Jordanije je pogosto zelo pusto. Javni prevoz je poceni, a marsikam se z njim ne da priti (ni povezav).

Dežela nasprotij – vedno in povsod kontrastna

Dežela nasprotij med veličastno umetnostjo in moderno sedanjostjo, z močno kulturno tradicijo, nasprotja med duhovnim ter materialnim življenjem, bogata po zgodovini, obsežna po velikosti, raznolika po veri, vedno in povsod kontrastna, kot brezno brez dna… venomer jo lahko občuduješ, opazuješ njene lepote, takšne in drugačne, a nikoli ne prideš do dna – da bi užil vsa njena bogastva.
Domačini kamele pogosto tržijo v turistične namene …
… midve z babico sva si privoščili treking z kamelami.

 

Piše: Mateja Mažgan

 www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Kako vam je všeč Jordanija? Ste jo tudi vi že obiskali? Katera turistična znamenitost vam je najbolj všeč?