Moskva – magična prestolnica, ki te očara

Glavno mesto največje države sveta je politično, gospodarsko in kulturno središče države, je ponos in srce velike Rusije. Mesto že zdaj premore več kot 15 milijonov prebivalstva in vsak dan se v mesto preseli na tisoče novih ljudi. Več kot 4 milijone je prišlekov iz bivših držav SSSR, kot so: Kirgizistan, Uzbekistan, Kazahstan in še bi lahko našteval.

Moskva je trenutno največje evropsko mesto. Zaseda tudi četrto mesto po številu prebivalcev v svetovnem merilu. Prehitevajo jo samo Šanghaj, Bombaj in Buenos Aires.

Čudovito doživetje pod zemljo – moskovska podzemna železnica

Pravo doživetje mesta je vožnja s podzemno železnico, ki je bila odprta že davnega leta 1935 in so jo gradili zaporniki ter ostali obsojenci režima takratnega voditelja Stalina. Moskovski metro sestavlja 12 linij v skupni dolžini 313 kilometrov, na katerih je 188 postaj. Dnevno opravi več kot 10 tisoč prevozov, s katerimi do njihovih ciljev pripelje več kot 8 milijonov ljudi. Leta 2007, ko sem prvič obiskal mesto, sem imel nekaj težav pri sporazumevanju in branju ruske cirilice, saj na postajah še nimajo latinice kot drugje po večjih svetovnih mestih. Nekatere postaje imajo več kot 5 linij in samo predstavljate si lahko, kako velik pretok ljudi je to. Vsaka postaja je drugačna, nekatere od njih krasijo mozaiki, vredni občudovanja. Moskovski metro velja za najlepši metro na svetu in strinjam se s to trditvijo.
Picture
Ena od 188 postaj najlepše podzemne železnice. Dnevno se s podzemno železnico pelje več kot 8 milijonov ljudi!
Picture
Eden od številnih vlakov podzemne železnice.

Cerkev Vasilija Blaženega – mojstrovina ruske arhitekture

Prava paša za oči je Cerkev Vasilija Blaženega, ki stoji na južni strani Rdečega trga in je najbolj znana mojstrovina ruske arhitekture. Ko jo prvič vidiš, imaš občutek, kot da si v kaki pravljici ali pa v Disneylandu. Gradnjo cerkve je naročil takratni car Ivan Grozni in je bila zgrajena med letoma 1555 in 1561 v spomin na osvojitev mesta Kazan, kjer so do takrat vladali Mongoli. Legenda, ki baje ni resnična, pravi, da je bil Ivan Grozni nad cerkvijo tako navdušen, da naj bi ukazal arhitekta oslepiti, saj je bil le tako lahko prepričan, da nikoli več ne bo zgradil nečesa tako imenitnega. Leta 1588 so na vzhodni strani dogradili kapelo svetega Vasilija, v kateri ležijo posmrtni ostanki svetnika Vasilija Blaženega. Cerkev iz rdeče opeke stoji na jugovzhodnem delu Rdečega trga in ni del sosednjega Kremlja. Vrtinčasta čebulasta streha je na vsaki od devetih kapel drugačna. Živih barv so rebraste in brušene strehe šele od leta 1670, cerkev pa je bila nekaj časa celo bela z zlato pobarvanimi strehami. Cerkev je še danes nenavadna, saj so arhitekti zgradili osem majhnih cerkva okoli središčne kupole in jih povezali med seboj.

Cerkev Vasilija Blaženega, ki velja za največjo mojstrovino ruske arhitekture.

Rdeči trg – trg vojaških parad in svečanih dogodkov, mavzolej Lenina …

Rdeči trg, ki se nahaja zraven katedrale, je najslavnejši in hkrati osrednji trg v Moskvi. Od leta 1991 je uvrščen na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Trg je nastal na ukaz carja Ivana III., ki je leta 1493 ukazal podreti vse stavbe na prostoru današnjega trga, da bi zagotovil varstvo pred požarom svoji rezidenci, Kremlju. Sprva je bila na tem prostoru osrednja tržnica, sčasoma pa se je začel uporabljati za svečane dogodke, po čemer je ta trg znan še danes. Ime je trg po nekaterih virih dobil po rdeči barvi tlaka, po drugih pa naj bi imela beseda krasnaja dva pomena, rdeča ter arhaični pomen lepa. Po teh virih naj bi torej trg nosil ime Lepi trg. V času Sovjetske zveze je bil trg prizorišče vsakoletnih vojaških parad, na katerih so ob obletnici zmage druge svetovne vojne sovjeti svetu kazali svojo vojaško moč. Podobne vojaške parade lahko vidimo 23. februarja in 9. maja, ko Rusija slavi zmago nad nacisti. Ko sem prvič obiskal Moskvo, sem želel tudi videti balzamirano truplo voditelja oktobrske revolucije, Lenina. Na mojo žalost je bil takrat mavzolej zaprt in eden od varnostnikov mi je rekel, naj pridem naslednji mesec, kar se je čez 14 dni, ko sem se vrnil, izkazalo kot netočna informacija, in tako sem lahko takrat obiskal mavzolej. Pred vstopom v mavzolej moraš pustiti pri varnostnikih fotografsko opremo in ostale predmete, tako da fotografiranje ni mogoče, prav tako zadrževanje ob stekleni krsti, v mavzoleju pa je smrtna tišina. Po ogledu mavzoleja sem opazil na drugi strani Rdečega trga veliko fotografov in moja radovednost mi ni dala miru, da grem pogledat, kaj se dogaja. Pred fotografi je bil z dvema lepoticama bivši svetovni prvak v formuli 1 in legenda tega športa Niki Lauda. Ker nisem imel ob sebi aparata, sem šel ponj in se vrnil čez nekaj minut, a slavneža že ni bilo, tako da sem bil prikrajšan za kakšno fotografijo z njim. Pred vstopom na Rdeči trg lahko opaziš človeka, ki je čisto podoben Leninu in proti plačilu se lahko slikaš z njim. Prav tako je tam nekdo oblečen v uniformo zadnjega ruskega carja Nikolaja Romanova in imaš občutek, da je res on. Ko sem čez nekaj dni pokazal fotografije “živečega Lenina” babici mojega kolega iz mesta Obninsk, se ni mogla načuditi in ves čas se je smejala.
Picture
Rdeči trg – pogled na Kremelj s pokritim mavzolejem Lenina.
Picture
Pogled na Kremelj in reko Moskvo.

Kremelj – trdnjava in rezidenca predsednika, dva železna velikana, ki nista nikoli služila…

Veliko obiskovalcev mesta si želi videti moskovski Kremelj (trdnjavo) in tudi sam sem ga obiskal. Pred vstopom v Kremelj sem prestal nekajkratno kontrolo varnostnikov. Na srečo v Kremelj lahko prineseš aparat, vendar ne smeš fotografirati stavbe, ki je rezidenca trenutnega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Znotraj Kremlja se nahaja nekaj cerkva ter muzej in ostali objekti, ki niso na ogled obiskovalcem, gibanje je zelo omejeno in ves čas pod nadzorom. Znotraj kremeljskega obzidja stojita dva železna velikana, ki nista nikoli služila svojemu namenu in sta še dodatni zanimivosti. To sta tako imenovana car-top in car-zvon. Car-zvon je največji zvon na svetu, saj tehta 200 ton. Visok je 5,87 m, njegov premer pa znaša 6,6 m. Po večletnih pripravah so zvon ulili leta 1735. Toda, ko je bil zvon narejen, je nastal problem kako 200 tonskega orjaka dvigniti v zvonik. Skoraj dve leti so se ukvarjali s to nalogo in navsezadnje bi jo najbrž le rešili, če se ne bi stvari obrnile čisto drugače. Maja 1737 je namreč v Kremlju izbruhnil velik požar, med katerim se je od zvona odlomil enajst ton težak kos. Kako se je to zgodilo, ni popolnoma jasno, predvideva pa se, da so goreča bruna, ki so verjetno padla v livarsko jamo, v kateri je še vedno stal uliti zvon, zvon razžarila, potem pa je nekako v jamo prišla voda in zvon je počil. Devetindevetdeset let po požaru je zvon ležal v jami, potem pa so ga leta 1836 dvignili iz nje ter ga postavili na mesto, kjer stoji še danes. Nekaj metrov stran od zvona stoji car-top, tudi znamenitost posebne vrste. Tega 40-tonskega velikana so ulili v 16. stoletju. Cev kalibra 890 mm je dolga 5,34 m. Okrašena je z raznimi ornamenti in liki, okrog ustja cevi pa je ulita podoba carja Fjodorja Ivanoviča na konju. Leta 1835 so topu dodali še topovski podstavek s kolesi (lafeto) in pred top v piramido zložili štiri velike železne krogle.
Picture
40-tonski car top stoji za zidovi Kremlja in je okrašen z raznimi ornamenti in liki.
Picture
Car zvon velja za največji zvon na svetu, saj tehta 200 ton in je visok 5,87m. Tako top kot tudi zvon nista nikoli služila svojemu namenu.

Največja pravoslavna cerkev na svetu, največji odprti bazen in pogreb Jelcina

Ne daleč stran od Kremlja, ob reki Moskvi, se nahaja največja pravoslavna katedrala Kristusa Odrešenika. Je najvišja pravoslavna cerkev na svetu, ki v višino meri 103 metre in po nekaterih ocenah sprejme več kot 5000 vernikov. Idejo o gradnji cerkve je ponudil Aleksander I. 25. decembra 1812 po umiku Napoleona iz Moskve, in sicer v čast Kristusa Odrešenika in padlim v vojni. Cerkev je bila zgrajena leta 1860. Po ukazih Stalinovega ministra Kaganoviča so 5. decembra 1931 katedralo porušili, saj so na tem mestu želeli zgraditi Sovjetsko palačo, ki bi ob izgradnji postala najvišja zgradba na svetu. Dokončanje te plače je med drugim prekinila tudi 2. svetovna vojna, po koncu vojne pa je bilo to mesto prekonstruirano v plavalni bazen, ki je v tistih časih postal največji odprti bazen na svetu. Februarja 1990 je ruska pravoslavna Cerkev dobila dovoljenje od sovjetske vlade za obnovo te katedrale.  Z graditvijo replike so pričeli pozimi 1994 in končali 19. avgusta 2000. Ko je leta 2007 umrl prvi ruski predsednik, Boris Jelcin, je v njej potekal tudi njegov pogrebni obred.
Picture
Največja pravoslavna cerkev na svetu – katedrala Kristusa Odrešenika, ki je bila obnovljena leta 2007 in sprejme več kot 5000 vernikov.
Picture
Petje pravoslavnih vernikov izpred katedrale.

Čudoviti parki s pestrim dogajanjem za otroke in odrasle ter možnost za oddih

Mesto ponuja veliko lepih parkov in eden izmed njih je tudi park Gorkega. Ker je močno snežilo in me je pričelo zebsti, se nisem kaj preveč zadrževal v njem. Pozimi se v ruski prestolnici spustijo temperature globoko pod ničlo in takrat naredijo v parku drsališča, steze za smučanje, igrišča za hokej…. Park je bil odprt že leta 1928 in se razprostira poleg reke Moskve na 120 hektarih. Razdeljen je na dva dela, prvi je za otroke in je namenjen zabavi v toplejših mesecih ter ponuja: tenis igrišča, bungee jumping… Drugi del parka je bolj umirjen in je za starejšo populacijo, v njem so vrtovi, imenovani po znanih ruskih pisateljih, ter hiše iz 18. in 19. stoletja. Med drugimi sem obiskal park Kolomenskoje, ki se nahaja jugovzhodno od centra mesta.  Park je včasih služil poletnemu oddihu ruskih carjev. V njem se nahaja tudi cerkev, ki je od leta 1994 na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Ker sem bil nastanjen pri mojih prijateljih in nedaleč od njih stoji eden najlepših samostanov v Moskvi (Novodeviči), sem si ga želel ogledati. Razlog za gradnjo samostana je bila velika vojaška in diplomatska zmaga. Samostan se povezuje z znanimi imeni ruske zgodovine, kot so Ivan Grozni, Boris Godunov, Peter I. Njegovo ime (Novodeviči) je bilo zasnovano z namenom, da se razlikuje od starih. Za razliko od drugih samostanov v Moskvi, je ostal praktično nedotaknjen od 17. stoletja in od leta 2004 so ga uvrstili na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

Picture
Park Kolomenskoje – vožnja s sanmi kot iz pravljice. Včasih je park služil poletnemu oddihu ruskih carjev.
Picture
Novodeviči samostan – eden najlepših samostanov v Moskvi.

Bolšoj teater in olimpijski stadion Lužniki, na katerega imamo lepe spomine tudi Slovenci

Mesto se ponaša tudi z Bolšoj teatrom, ki je gledališka, operna ter baletna hiša v središču Moskve. Gledališče je eno najpomembnejših opernih in baletnih hiš na svetu. Začetek Bolšoj teatra sega v marec 1776, ko je gubernijski prokurator knez Urusov pridobil najvišjo privolitev carice Katarine Velike za vzdrževanje gledališke in koncertne hiše. Bolšojski balet in opera sodita med najstarejše in najboljše na svetu. Med drugim je premierno predstavo doživel tudi balet Labodje jezero (Čajkovski). Žal nisem imel sreče, da bi ga videl od znotraj. Za ogled predstave moraš globoko seči v žep, prav tako se karte kupujejo več kot leto dni vnaprej.

Eden najlepših športnih objektov v prestolnici je olimpijski stadion Lužniki, na katerem je leta 1980 potekala otvoritvena slovesnost odprtja olimpijskih iger. Bistričani se lahko pohvalimo, da je na teh igrah tekmoval naš sokrajan, judoist Franc Očko, ki je zastopal barve Jugoslavije. Leta 2008 pa je glavni stadion v Lužnikih gostil tudi finale lige prvakov med ekipama Manchester United in Chealsea, za kar so v parku postavili tudi spomenik. Mi ga imamo v lepem spominu, saj si je slovenska nogometna reprezentanca z golom Nejca Pečnika proti Rusiji kasneje zagotovila nastop na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Afriki. Lani avgusta je na tem stadionu potekalo tudi svetovno prvenstvo v atletiki.

Picture
Bolšoj teater sodi med najpomembnejše operne in baletne hiše na svetu. Za ogled predstave je potrebno seči globoko v žep in zgodaj kupiti karto.
Picture
Olimpijski kompleks Lužniki, na katerem je leta 1980 potekala otvoritvena slovesnost odprtja olimpijskih iger in na katerega imamo lep spomin tudi navijači slovenske nogometne reprezentance.

Če boste kdaj obiskali Moskvo, se vam zna zgoditi, da vas bo čisto očarala (kot je mene) in samo želeli si jo boste ponovno obiskati.

Piše: Dušan Berdnik

www.duletravel.com

Komentirajte!

Ste že obiskali to čudovito rusko prestolnico? Kaj vam je bilo najbolj všeč in kaj vas je najbolj motilo?