Preden se odpravite na dopust z družino ali prijatelji, morate zagotovo pomisliti na to, kako boste hrano ohranili hladno, če nimate možnosti priklopa prenosnega hladilnika. Potovanje oz dopust se ne začne dobro, če ob prihodu na cilj ugotovite, da se vam je hrana po poti zaradi visokih temperatur pokvarila. Če želite na dopust vzeti zamrznjeno hrano, je pomembno, da poznate teh nekaj trikov:
- hrano zamrznite doma – vsaj tri dni pred potovanjem hrano postavite v zamrzovalnik; s tem zagotovite, da je primerno zamrznjena in ne le ohlajena, saj sicer ne bo zdržala dolgo;
- uporabite hladilno torbo, ki je dobro izolirana in vam nudi ohranitev minimalne temperature, s tem pa ohranite vašo hrano čim dlje uporabno;
- uporabite suh led, da ohranite hrano dlje časa zamrznjeno; zelo uporabne so tudi steklenice, napolnjene z vodo, ki jih predhodno zamrznete; ali pa uporabite zamrznjene hladilne vložke;
- hladilne torbe pakirajte pametno – medtem ko prenosni hladilnik ohranja svojo temperaturo, pri hladilnih torbah temperatura počasi narašča; na dno najprej položite surovo meso (ter ga zavijte v dodatne vrečke ali vakuumske posode) in s tem preprečite, da bi kri in sokovi pokvarili preostalo hrano, nato pa preostalo hrano spakirajte v vrstnem redu, v katerem jo boste porabili;
- izolirajte hladilno torbo – hladilno torbo ovijte v kako odejo in jo hranite v senci.
Ti nasveti vam bodo pomagali ohraniti hrano svežo, vam pa bo tako prihranili veliko skrbi in slabe volje.
Kako pa vi poskrbite za hrano, ko se odpravite na pot? Poznate še kakšen dodaten trik?