Venezuela – dežela lepotic in naravnih lepot

Ljudje radi potujemo, spoznavamo nove dežele, njihove ljudi in običaje. Odpravila sem se v Venezuelo, deželo, ki nam ponudi prav vse– turkizno tropsko morje, peščene plaže, mogočne Ande, prekrasno naravo, prijazne in gostoljubne ljudi, dobro hrano in najvišji slap na svetu (Angelski slap). Poleg vsega pa je Venezuela znana tudi kot dežela lepotic. Največ svetovnih misic prihaja ravno iz Venezuele.

Caracas

Venezuela je samozadostna dežela in lahko preživi brez pomoči drugih držav. Ima zares vse, od ogromnih količin nafte (100 litrov bencina stane 1 USD!!!) in  naravnih virov do zelo rodovitne zemlje, kjer raste prav vse (nam poznano sadje in zelenjava ter tudi bolj eksotično), z ribami bogato morje, reke, jezera.

Pristali smo v Caracasu, prestolnici 26-milijonske dežele. Caracas, glavno in največje mesto Venezuele, si je za svoj dom izbralo več kot 6 milijonov ljudi. Slovi kot precej nevarno mesto, zato je bil naš ogled omejen zgolj na nekaj ur, dokler je bil še dan. Najprej smo si ogledali mogočni Panteon, zadnji dom pomembnih mož Venezuele, kjer glavna grobnica pripada Simonu Bolivarju. Nato smo se popeljali po elitnem delu Caracasa, kjer se bohotijo vile bogatašev, ki jih poznamo iz venezuelskih tele novel. Že smo prispeli do predela mesta, kjer se najrevnejši prebivalci v barakarskih naseljih borijo za svoj obstoj. Vseskozi so nas spremljali domačini in nam ponujali menjavo denarja na črnem trgu, ki je bila mnogo boljša od uradne menjave.

Mogočni Panteon, zadnji dom pomembnih mož Venezuele, kjer glavna grobnica pripada Simonu Bolivarju.
Picture
Barakrsko naselje Caracasa.

Bolivar

Venezuelski denar se imenuje bolivar, sicer pa se v Venezueli mnogo stvari imenuje po Simonu Bolivarju (1783-1830), venezuelskem revolucionarju, narodnem heroju, vodji v boju za osvoboditev južnoameriških kolonij (Venezuela, Kolumbija, Ekvador, Peru in Bolivija, ki je dobila po njem tudi ime) izpod španske oblasti; uradno ime Venezuele – República Bolivariana de Venezuela; Pico Bolivar – najvišji vrh v Venezueli 5.007 metrov; provinca Bolivar z mestom Ciudad Bolivar ob reki Orinioko; Plaza Bolivar….
Najvišji vrh Venezuele – Pico Bolivar, 5.007 metrov.
Deklica indijanske skupnosti Piemoni.

Merida

Zapustili smo Caracas in poleteli proti Meridi, kulturni prestolnici andskih dežel. V tem simpatičnem kolonialnem mestu je najdaljša gondola na svetu, ki nas je prepeljala s 1.700 metrov na 4.765 metrov višine. Gondola ima tri vmesne postaje, tako da smo se med prestopanjem malce aklimatizirali in večjih težav z višino ni bilo. Med enourno vožnjo smo opazovali spremembe v vegetaciji, plantaže sladkornega trsa ter kave in že smo se povzpeli nad gozdno mejo, kjer so nas čakali zasneženi vrhovi. Z vrha se nam je odprl veličasten pogled na snežne vrhove, ledenike in jezera. Kmalu po našem obisku se je pričela temeljita obnova gondole in napeljav, zato je ta izlet trenutno žal nemogoč.
Picture
Najdaljša gondola na svetu v Meridi, ki te popelje s 1700 m do 4765 m nadmorske višine. Vožnja traja 1 uro.
Picture
Na tržnici v Meridi lahko najdete in kupite ogromno stvari.

Maracaibo – Catatumba – vsakodnevne nevihte in strele

Kasneje smo se odpeljali proti jezeru Maracaibo, do Catatumba, kjer se odvija enkraten in neponovljiv naravni pojav. Vetrovi, ki prihajajo z Andov, jezerski tokovi in ionizirani plini (metan) povzročajo nevihte in strele približno 280 krat na uro, 10 ur na dan.
Ribiška vasica na jezeru Catatumbo.
Picture
Zanimiv naravni pojav – vsakodnevne strele in nevihte, ki se dogajajo 10 ur na dan.

Paramos – višave

Že naslednji dan smo odšli v venezuelske višave, znane kot Paramos, do Narodnega parka Sierra Nevada, ki leži ob enem največjih ledeniških jezer v Venezueli. Ob prijetni vožnji smo prispeli v Laguno Mucubajo, kjer so nas osupnile edinstvene rastlinske vrste, ki jih, kljub temu da rastejo v andskem gorovju, prištevajo k tropskim rastlinam. Andski frailejon je videti kot nekakšen majhen kaktus z belim puhom namesto trnov, ki rastlino varuje pred mrazom. Ob listih rastejo majhni cvetovi, zaradi katerih so cela pobočja obarvana rumeno.

Llanos – ravnine

In čas je bil za LLanos, venezuelske ravnine. Odpravili smo se k bližnji reki, kjer smo skupaj z domačini lovili piranje in uživali v prečudovitem sončnem zahodu, medtem ko je na tisoče ptic prekrilo nebo. Kasneje smo se s posebej prirejenimi vozili odpravili še na nočni safari, kjer so nas opazovali plahi capybarasi, ki bi jih najlažje primerjali s hecnimi, kosmatimi prašiči, in na desetine majhnih aligatorjev, ki so sramežljivo kukali iz močvirja.

V soju prvih sončnih žarkov smo obiskali Llanos, kjer smo se srečali z ogromnimi podganami, igvanami, capybarasi, vreščečimi opicami, krokodili in neštetimi pticami. Navdušeni nad čudovito naravo, povsem drugačno kot v višavju, s cvetočimi orhidejami, dišečim jasminom, akacijami in araguaneyem, venezuelskim narodnim drevesom. Seveda smo srečali tudi čisto prave venezuelske kavboje na konjih, ki so gnali svojo čredo.

Črno zlato in Salto Angels

Naslednji dan smo se odpeljali skozi Apure Orinoco do naftnega polja San Silvestre. Izvedeli smo, kako pridobivajo to »črno zlato«, najpomembnejšo izvozno dobrino Venezuele. Prispeli smo do mesta Barinas, od koder smo poleteli proti Narodnemu parku Canaima, kjer se nahaja najvišji slap na svetu – 979 metrov visok Salto Angels (Angelski slap).

Začel se je nov dan in s tem nova avantura. Vkrcali smo se na motorne čolne in se popeljali po rekah Carrao in Churun. Nato je sledil še enourni vzpon skozi džunglo do skritega rajskega vrta – vznožja Angelskega slapa. Očarani nad mogočnostjo slapa smo se okopali v naravnem bazenčku tik ob njegovem vznožju.

Los Roques – bele plaže, školjke, koralni grebeni …

Za konec potovanja so nas čakale še »zaslužene« počitnice na otoku Los Roques. Los Roques, neokrnjeni arhipelag, ki je sestavljen iz približno 350 nenaseljenih otočkov, naselje je le Grand Roque. Za vedno nam bo ostal v spominu po svojih prekrasnih belih plažah, školjkah, obdanih s koralnimi grebeni. Po mnenju mnogih je to najlepši arhipelag v karibskem morju, ki preseneča tako s svojo floro kot favno.

 

Prelepe bele plaže s čistim morjem na otoku Los Roques.
Picture
Prijeten ambient ob obali, kjer si lahko privoščite pravo sprostitev.
Prehitro je minil čas in že smo se morali posloviti od tega karibskega bisera, te prekrasne dežele, ki leži v Južni Ameriki, in se polni novih vtisov vrniti domov.
Piše: Damjana Račič

Komentirajte!

Dežela, ki je vsekakor vredna ogleda. Ali ste tudi vi že obiskali to prekrasno deželo? Se odpravljate tja in potrebujete dodatne informacije?