Kako se izogniti uličnim roparjem?

Potovanje je neverjetno doživetje, vendar pa se vam kot turistu lahko hitro zgodi, da postanete tarča žeparjev oziroma uličnih roparjev. Kaj je lahko hujšega kot ukraden denar, kartice ali celo potni list? Preberite si nekaj nasvetov, s katerimi se boste izognili, da bi postali lahka tarča uličnih roparjev, in kaj storiti, ko se to zgodi!

 

Vzemite s sabo samo tisto, kar potrebujete

Ko se na potovanju vsakodnevno odpravljate po različnih opravkih, vzemite s seboj le tisto, kar za tisti dan potrebujte. Vzemite toliko denarja, kot ga potrebujte za kakršne koli dejavnosti, ki jih tisti dan načrtujete, preostanek pa raje varno shranite v hotelskem sefu ali na drugi varni lokaciji. Če s seboj vzamete tudi debetno ali kreditno kartico, imejte s seboj na ločenem mestu tudi spisek vseh nujnih številk, da lahko kartice takoj prekličete, če vam jih ukradejo.

Dragocenosti imejte pred seboj

Žeparji radi kradejo iz zadnjih žepov, saj so le ti lahka tarča. Dragocenosti, kot je vaša denarnica, nikoli ne pospravljajte v zadnje žepe. Če imate torbico z enim pasom, jo rahlo držite pred seboj. Veliko težje je nekomu ukrasti, če so vse vaše stvari pred vami! Poskrbite tudi, da bo vaš nahrbtnik oziroma torba imela močne trakove, da vam ne bi kdo torbe le strgal iz rok oziroma s hrbta. Priporočljivo je, da nahrbtnik nosite na prednji strani.

Pas za denar

Če ste resnično zaskrbljeni, je vedno dobra naložba pas za denar, saj lahko vse svoje stvari držite blizu sebe. Tanki pasovi za denar so pod obleko skoraj nevidni in odlični za shranjevane vaših dragocenosti.

Zavedajte se svoje okolice

Z lahkoto se lahko zmedete ob vseh čudovitih in neverjetnih stvareh, ki jih boste videli na potovanju, vendar se zavedajte, da so običajno največje turistične točke tudi najbolj privlačne za ulične roparje. Če se zavedate, kdo je okoli vas, lahko uživate v pogledu, medtem ko vse svoje stvari hranite na varnem!

Potovalno zavarovanje

V nesrečnem primeru, ko kljub vsem previdnostnim ukrepov vseeno pride do kraje, vam lahko potovalno zavarovanje pomaga pri zamenjavi ali plačilu ukradenih predmetov. Verjetno boste morali izpolniti policijsko poročilo, vendar bo vsekakor vredno, če boste dobili nazaj denar za vaše ukradene predmete.