Madagaskar – otok neskončnih peščenih plaž in velikanskih rib

Z družino smo obiskali Madagaskar, otoško država ob JV obali Afrike, v Indijskem oceanu. Je četrti največji otok na svetu in dom kar 80 odstotkov endemičnih rastlinskih in živalskih vrst.

Razlog za obisk Madagaskarja

Najin 7- letni sin Nejc je pred potovanjem komaj čakal, da vidi lemurje, ki jih je videl v risankah Madagaskar 1,2,3. Midva z ženo Tanjo pa, razen da tam opravlja dobra dela g. Pedro Opeka (katerega smo tudi obiskali), o tem skrivnostnem otoku nisva prav dosti vedela. Že prej sva slišala o Pedru, da je izjemen človek, toda ko smo imeli srečo, da nas je sprejel in nam razkazal, kako brez pomoči države vsak dan nekaj tisočim ljudem zagotovi hrano in streho nad glavo ter vse ostalo, nam je bilo jasno, da stojimo pred enim največjih, najbolj človekoljubnih ljudi na svetu.

Raziskovanje otoka

Ko smo začeli raziskovati otok, so nas presenetile in razveselile številne zanimivosti. Vseh se ne da našteti, med najlepšimi pa so bila drevesa baobabi, po slovensko drevesa opičji kruhovci.
Na potovanju smo dali prednost ogledovanju znamenitosti, ki so na spisku Unescove zaščitene kulturne dediščine. V narodnem parku Tsingy de Bemaraha smo preko visečih mostov premagovali 120 metrske kraške razpoke, v prvinskem deževnem gozdu parka Marojejy občudovali sifake (vrsta lemurjev), na kraljevskem griču Ambohimanga pa videli ostaline in slišali pripovedi o slavnih kraljih in kraljicah. Maloštevilno ljudstvo Zafimaniry so direktni potomci prvih prišlekov iz Indonezije in tudi njihova kulturna dediščina nas je očarala.

Odkrivanje morskega bogastva Madagaskarja

Otok ima več kot 5000 kilometrov obal, 1000 kilometrov koralnih grebenov in preko 250 otokov. Zaželeli smo si kopanje na peščenih plažah, pokukati pod morsko gladino in si ujeti kako ribo. Pot nas je zato vodila tudi na znameniti otok na SZ obali, Nosy Be.
Tu smo le za nekaj evrov uživali izvrstno morsko hrano. Jastoge, rake iz mangrov, ki so po moje še bolj okusni od prvih, lignje, ostrige, hobotnice, kozice in seveda ribe.

Ribe si obiskovalci – ribiči, lahko ujamejo tudi sami. Morje je še nadpovprečno bogato z ribami  in za ribolov ali podvodni lov sploh ni treba imeti dovolilnice.

Srečanje iz oči v oči z morskim psom kitovcem

Z raziskovanjem dna morja z masko in plavutmi smo pričeli že v vodi, ki nam je segala le do kolen. Povsod, kjer so se na pesku bohotile korale, se je pred nami odpiral pravljični svet. Uživali smo v barvah koral različnih oblik in ribah, ki so se med njimi skrivale. Barvna pestrost je takšna, da si je slikar z največjo fantazijo ne bi mogel izmisliti. Nejcu je tik pod steklom maske kar nekaj časa plavala mala pisana ribica in ga spremljala. Kdo bi vedel, zakaj? Sčasoma smo se privadili nam doslej neznanega podmorskega sveta in se z motornim čolnom odpravili na odprto morje. Tam pa še večja presenečenja. Opazovali smo grbaste kite, ki potujejo tod mimo, in se iz oči v oči srečali z morskim psom kitovcem (whale shark).

Za ribiče in podvodne lovce je tu raj na svetu.Tu je v izobilju rib roparic: barakud, thazardov,wahoojev, tun, sabljark in marlinov, morskih psov, raznobarvnih kirnij ….
S čolnom smo bili kako uro na morju, ko ….zzzzz je zapelo kolesce na ribiški palici. Hitro sem ugotovil, da je vabo zagrabilo nekaj velikega. Popusti, navij, popusti, navij…, ko je na koncu vrvice iz vode skočila ogromna perjanica. Saj ni res! Prijela je sabljarka, srce je začelo utripati z nadzvočno hitrostjo in vztrajnost ter potrpežljivost je prinesla zasluženo trofejo,…katerih se je do konca dne nabralo še nekaj. V naslednjih dneh pa so se trofejne ribe še množile. To je bil najlepši ribiški doživljaj z našega potovanja po Madagaskarju. Zaradi neverjetnih ribiških doživetij sem se na Madagaskar zopet vrnil leto kasneje in bilo je tako dobro,….da se zagotovo zopet vrnem…

Več informacij o Madagaskarju na wiki.potnik.si.

Za vas je potoval: Niko Danetovič

Komentiraj!
Ali vas je po videnem Madagaskar prepričal, da bi ga obiskali? Bi tudi vi plavali s kitom in lovili ribe?