Na letalu

Ko enkrat vstopite na letalo, se čimprej usedite, pripnite varnosti pas in počakajte na vzlet. Kabinsko osebje bo zaprlo vrata, ko se vsi potniki vkrcajo na letalo. Pred vzletom vam bodo pokazali nekaj varnostih navodil in kako ravnati v primeru nesreče. Med vzletom in pristankom vas opozorijo, da ugasnite vse elektronske naprave, ki pa jih na večjih letalih lahko uporabljate, ko letalo doseže določeno višino.

Ko letalo doseže določeno višino, se ugasne varnostna lučka, kar pomeni, da lahko odpnete varnosti pas, kljub vsemu pa vam priporočamo, da imate varnosti pas vedno pripet, kadar sedite. Lahko uporabite toaletne prostore ali pa se odpravite na sprehod po letalu. To je še posebej priporočljivo pri daljših letih, saj vam hoja po letalu pospeši krvi obtok. 

Oblecite se udobno

Če boste na letalu preživeli več ur, vam predlagamo, da si oblečete oblačila, v katerih se počutite res udobno. Na letalih je pogosto hladno, zato se že pred odhodom na letališče pripravite temu primerno. Ne pozabite na pulover ali jopico, tople nogavice, tudi šal vam lahko vedno pride prav. ​Oblecite se udobno, saj ne želite, da vas tesna oblačila ovirajo med poletom, hkrati pa tesna oblačila ovirajo vaš krvni pretok.

Ne pozabite na razvedrilo

Če ste na večurnem poletu, se že vnaprej dobro pripravite. Na daljših poletih in večjih letalih imajo večinoma manjše zaslone, ki jih lahko uporabljate brezplačno. Pred letom vam bo kabinsko osebje razdelilo slušalke, vedno pa je priporočljivo, da na letalo vzamete svoje. V nekaterih primerih so zasloni nameščeni podobno kot v avtobusih, na nekaj vrst en televizijski  zaslon, kar pomeni, da ne boste mogli prosto izbirati, kaj bi si radi ogledali.  Večina letalskih družb pa vam nudi, da ima vsak potnik svoj mali zaslon, kar vam omogoča, da si prosto izberete, s čim bi si radi krajšali čas. Poleg dolgega seznama filmov in različnih prispevkov si lahko ogledate katero  od serij, ki so vam na voljo, se zabavate z nekaterimi miselnimi ali drugimi igricami ali pa preprosto uživate v glasbi.  Ponekod boste opazili tudi USB priključek, kar pomeni, da lahko s seboj prinesete tudi svoj izbor filmov in serij.

​Na teh zaslonih po navadi tudi lahko opazujete vašo pot, saj vam ves čas prikazujejo, koliko poti je letalo že opravilo in kje se nahajate. Velikokrat  pa se vam lahko zgodi, da boste morali za določene kanale doplačati. Če pa vaše letalo nima svojih zabavno- razvedrilnih multimedijskih zaslonov, lahko  v ročni prtljagi s seboj na letalo vzamete nekaj stvari, ki vam bodo pomagale, da bo čas hitreje minil.  Ne pozabite, da je uporaba elektronskih naprav dovoljena le, ko je varnostna lučka ugasnjena. Prav tako ne pozabite vseh elektronskih naprav napolniti že pred odhodom, čeprav imajo na nekaterih letalih že elektronske priključke.
​Nekaj nasvetov, s čim si lahko krajšate čas na letalu:
– telefon,
– tablica,
– prenosni računalnik,
– knjiga ( e-knjige),
– predvajalnik glasbe (Ipod, mp4,…),
– križanke in drugo razvedrilo.

Letalska hrana ali prigrizki po vaši izbiri?

​Na letalo lahko vzamete tudi kak prigrizek, če vas kljub letalski hrani zagrabi lakota. Nizkocenovni prevozniki vam bodo hrano, prigrizke in pijačo drago zaračunali, pri večjih letalskih družbah pa je vse to po navadi že vključeno v ceno letalske vozovnice.  Če potujete na daljše razdalje, boste na letalu dobili tudi vsaj en topel obrok. Odvisno od dela dneva, v katerem potujete, dobite zajtrk, kosilo ali večerjo.

Spanje med oblaki

Prav tako razmislite, kaj bi lahko vzeli s seboj na letalo, da boste na njem lažje zaspali. Večina večjih letalskih družb, ki upravljajo z daljšimi poleti, za vsakega od potnikov pripravijo nekaj najbolj osnovnih pripomočkov.  V majhnih paketih tako dobite:
odejo, majhen vzglavnik, odvisno od letalske družbe pa lahko tudi: prevezo za  oči za spanje, nogavice, zamaške za ušesa, majhno zobno ščetko in pasto. Priporočamo vam, da vse od zgoraj naštetih stvari vzamete s seboj na letalo, saj ste težko prepričani, kaj bo oz. ne bo letalska družba pripravila za vas med letom. Nogavice, preveza za oči za spanje in zamaški za ušesa vam bodo zavzeli le malo prostora,  lahko pa bistveno vplivajo na kvaliteto vašega spanja. Da bi se počutili kot doma, lahko s seboj vzamete tudi prevleko za vzglavnik, saj v resnici nikoli ne veste, kako čisti so v resnici ponujeni vzglavniki. Dobra alternativa je lahko tudi blazina za vrat. Če izberete napihljivo, vam ne bo zasedla veliko prostora v ročni prtljagi, navadne pa običajno lahko pripnete na vašo ročno prtljago.
Izogibajte se uspavalnim tabletam! Te povzročajo preglobok spanec, pri katerem se premalo premikate, posledično pa se poveča možnost nastajanja krvnih strdkov, ki so lahko smrtno nevarni.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Spadate med ljudi, ki na letalu zaspijo takoj, ko vzleti, ali med tiste, ki na letalu nikakor ne morejo zaspati?