10 preprostih nasvetov za izboljšanje počitniške fotografije

Ste že rezervirali počitnice ali pa celo že odštevate zadnje ure do odhoda? Prav gotovo imate na seznamu predmetov, ki potujejo z vami, tudi digitalni fotoaparat. Baterije se veselo polnijo, vi pa si medtem vzemite nekaj minut in preberite spodnje nasvete. Ne le, da bodo letošnje fotografije s počitnic z zanimanjem pogledali tudi vaši prijatelji, ideje lahko uporabite tudi, ko niste na počitnicah.

#1: Raje s kompaktom kot z DSLR

Če ne želite svojega celotnega potovanja podrediti skrbi za dragoceni DSLR* aparat, z vsemi pripadajočimi objektivi in ostalo opremo, potem svetujemo, da na pot vzamete manjši in cenejši kompakt*. Tveganje za izgubo in poškodbe opreme je tako manjše, poleg tega pa vam ne bo treba naokoli nositi odvečne teže. Razlika v kakovosti bo v večini primerov minimalna, saj so sodobni kompakti optično dovolj zmogljivi, da boste kos vsaki situaciji, poleg tega pa niso nič večji od pametnega telefona.

#2: Na pot vzemite uporabne pripomočke

Do dobre fotografije lahko pridemo na mnogo načinov. To velja tudi za počitniško fotografijo, kjer lahko z nekaj iznajdljivosti dosežemo učinek, za katerega bi drugače potrebovali kak velik kos opreme. Za osvetlitev manjših objektov ali obrazov namesto bliskavice uporabite svetilko na pametnem telefonu, za učinek difuzne svetlobe v sončnem vremenu pa si pomagajte kar z dežnikom. Še en nepogrešljiv del opreme na potovanju je namizno stojalo, ki ga lahko pospravite v žep in ki vam bo prav prišlo ob fotografiranju v temi, ko bi bila drugače fotografija stresena oziroma zamegljena.

#3: Fotografirajte v ročnem načinu

Avtomatski način je resda mamljiv, posebej na potovanjih, ko primanjkuje časa, a vendar si vzemite nekaj dodatnih minut in spoznajte delovanje v ročnem načinu. Le tako boste lahko kar največ iztisnili iz svojega fotoaparata.
PRIMER 1: Po sončnem zahodu želite ujeti romantiko mestnih luči v daljavi. Avtomatski način vam vklopi bliskavico, ki seveda ne seže tako daleč, zato ste z rezultatom nezadovoljni – fotografija je pretemna, saj avtomatika sklepa, da ste motiv osvetlili z bliskavico. V ročnem načinu izklopite bliskavico, stabilizirajte fotoaparat in določite daljši čas osvetljevanja.
PRIMER 2: Osebo v ospredju bi radi ujeli z zanimivim detajlom v ozadju, zato se odločite za nekajkratno povečavo (zoom). Ob tem se ostrina na objektu v ozadju izgubi. Preklopite na ročni način in zaprite zaslonko (višja “f” vrednost), ob tem pa morate podaljšati čas osvetljevanja ali dvigniti občutljivost (ISO*), saj bo v nasprotnem primeru fotografija pretemna.

#4: Izognite se skupini

Če proste dni preživljate v tujini, denimo s turistično agencijo, vam že po pravilu ponujajo vodene celodnevne izlete na zanimive in obljudene lokacije. V tem primeru se morate prilagoditi skupini in s tem hitro spregledate zanimive motive na poti, saj avtobus zavoljo dobre fotografije ne ustavlja kar na vsakem koraku. Ko prispete na lokacijo, pa vam
je skupina ljudi, ki simultano fotografira enak motiv, prej ovira kot pomoč.

 #5: Naredite korak več
Namesto po ustaljeni turistični poti zavijte raje v neobljudeno ulico ali se povzpnite nekaj stopnic višje. Dodaten trud se bo izplačal, saj boste imeli na svoji spominski kartici unikatne motive iz zanimivih perspektiv. Tako boste dobili avtentične posnetke kraja, ki ste ga
obiskali.

#6: Opazujte okolico

Ni razlogov, da na oddihu hitite v želji po ogledu kar največjega števila atrakcij. Vsake toliko se raje ustavite in nekaj časa le opazujte utrip kraja, kjer se nahajate. Glejte okoli sebe in bodite pozorni na male stvari, ki bi jih v naglici zagotovo spregledali.

#7: … in svetlobo
Svetloba nam izriše fotografijo na senzorju, zato brez tega elementa ni fotografije. V primeru, da ste nekaj dni na istem kraju, opazujte svetlobo in spremljajte, kako se pokrajina z različno svetlobo spreminja. Na splošno velja, da so najugodnejše jutranje ure, ko je svetloba bolj v modrem spektru. Če pa niste jutranji tip, lahko počakate na bolj toplo svetlobo, ki jo sonce oddaja, preden zaide.
#8: Iščite različne motive

Četudi je v poletnih dneh največkrat fotografiran motiv morje, se poskusite izogniti začetni vzhičenosti nad njim. Poleg morja vam vaša destinacija ponuja veliko zanimivih motivov, ki jih doma niste vajeni. Iščite raznovrstne motive, npr. arhitekturo, ljudi, živali, hrano in naravo. Tako boste najbolje zajeli spomine z vašega potovanja.

#9: Sončni zahod z začimbo

Tudi sam se včasih ne morem upreti zajemu klišejskih motivov. Eden izmed njih je sončni zahod na morju. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi enakih motivov vsako leto posneli na milijone. Da se boste vsaj malo razlikovali od množice in iz nje izstopali, svetujem, da poiščete kak dodatni element za popestritev. Postavite osebo v ospredju in jo do-osvetlite (nasvet št. 2). Poiščite čoln in ga dodajte v kompozicijo ali pa se povzpnite višje in ujemite v objektiv še mesto z lučmi.

#10: Bodite spontani

Potovanje je predvsem čas za oddih in spoznavanje novih kultur. Največ nepozabnih fotografij boste odnesli domov, ko boste odmislili vse težave, se prepustili toku in se kar najbolje zabavali. Želim vam veliko novih doživetij, ki bodo primerno ovekovečena. Upam, da tudi s pomočjo zgornjih nasvetov:-)

Slovarček izrazov

* DSLR = zrcalno-refleksni fotoaparat z izmenljivimi objektivi
* kompaktni fotoaparat = manjši, žepni fotoaparat s fiksnim objektivom
* “f” vrednost = vrednost zaslonke;
višje število (f22) – zaprta zaslonka (manjša prepustnost svetlobe, temnejša fotografija),
nižje število (f2,8) – odprta zaslonka (večja prepustnost svetlobe, svetlejša fotografija)
*     ISO = občutljivost senzorja na vpadno svetlobo; višja ISO vrednost se odrazi tudi na povečanem šumu, fotografija je bolj “zrnata”
Piše: Rok Štupar,
Pingpong foto
Komentirajte!
Boste upoštevali zgornje nasvete in tako izboljšali vaše počitniške fotografije? Bi želeli še izpopolniti svoje znanje fotografiranja?