Najstarejša železniška postaja na svetu

Tokrat smo malo pobrskali po zgodovini in poiskali najstarejšo še delujočo potniško železniško postajo na svetu. Bi si upali ugibati, kje se nahaja? Preberite torej o železniški postaji, odprti leta 1830.

Broad Green

Postaja z imenom Broad Green je bila odprta leta 1830 in je tako najstarejša postaja na svetu, ki se še vedno uporablja kot potniška postaja. Nahaja se v Liverpoolu, v Angliji, 5.6 km vzhodno od osrednje železniške postaje Liverpool Lime.

Odprta je bila 15. septembra leta 1830 kot del železnice Liverpool – Manchester. Čeprav je lokacija v neprekinjeni uporabi od leta 1830, nobena od sedanjih postajnih zgradb ni izvirna. Sedanji videz je postaja dobila leta 1972. Zamenjane so bile tudi vse prvotne platforme.

©Railway Magazine

Prva medmestna železnica na svetu

Železnica Liverpool – Manchester je bila prva medmestna železnica na svetu. Bila je tudi prva železnica, po kateri so vozile izključno lokomotive na parni pogon. Prav tako je prva, ki je bila v celoti dvotirna po vsej dolžini in prva, ki je prevažala pošto.

Danes na železniški postaji Broad Green naštejejo okoli pol milijona potnikov dnevno. Je ena ključnih postaj v lokalnem omrežju, ki oskrbuje bolnišnico Broadgreen in ponuja objekt parkiraj in se pelji.