Nemčija s pridihom romantike

Počitniška dežela Nemčija vas v hladnih zimskih dneh pogreje s toplim vzdušjem na božičnih sejmih v Nürnbergu in Frankfurtu, z udobjem in okusnimi jedmi razvaja v slikovitem Garmischu, sladokuscem postreže s sladko Luthrovo pralino in vam ponuja noro zabavo in sproščujoče wellness vzdušje v Europa-Parku. Kam se boste odpravili letos?
Ludvikova cesta v Garmischu
Ludvikova cesta v Garmischu © Markt Garmisch Partenkirchen, FOTO: Marc Hohenleitner
Več kot 300 kilometrov raznolike pokrajine
Sončni travniki, senčni pivski vrtovi in prijetne koče? Natančno načrtovana infrastruktura, profesionalni gorski vodiči in smučarske šole, pa tudi hoteli in penzioni z obsežno počitniško ponudbo? Doživite alpsko raznolikost v sanjskem Garmisch-Partenkirchnu ob vznožju 2962 m visoke gore Zugspitze. S svojo neokrnjeno naravo, živo tradicijo in srčnostjo vabi, da ste aktivni na več kot 300 kilometrih raznolike pokrajine, kjer vam dih jemlje pogled prav v vsako smer. Istočasno lahko načrtujete tudi vodeno zeliščno ekskurzijo in zdravilno terapijo ali pa plezanje na kateri izmed mnogih sten. Po kolesarjenju na zahtevnih in enostavnih kolesarskih poteh, na katerih vas pričakujejo veseli gostinci in kristalno čista jezera, lahko v izlet vključite še vožnjo s kajakom ali kanujem na jezerih.
Historična cesta v Garmischu
Historična cesta v Garmischu © Markt Garmisch Partenkirchen, FOTO: Marc Hohenleitner ​
Vrh gore Zugspitze
Vrh gore Zugspitze © Markt Garmisch-Partenkirchen, FOTO: Marc Gilsdorf

Najbolj znan božični sejem v Nemčiji s skoraj 400-letno tradicijo

Spočiti se lahko potem odpravite proti Nürnbergu na najbolj znan božični sejem v Nemčiji, ki so ga v pisnih virih prvič omenili že leta 1628. Vsako leto svoja vrata slovesno odpre na petek pred prvo adventno nedeljo. Do svetega večera pričakujejo veliko gostov z vsega sveta; lani jih je prišlo več kot dva milijona. Okroglih 180 stojnic z rdeče-belimi strehami ustvarja popolno božično vzdušje. Organizatorji še posebej poudarjajo tradicionalno ponudbo, zato lahko obiskovalci poleg tipičnega nürnberškega “lebkuchna” in sadnega kruha kupijo tudi sladkarije, igrače, božično dekoracijo ter ostale izdelke, seveda pa ne gre niti brez klobase in kuhanega vina.
Božični sejem v Nürnbergu
Božični sejem za otroke v Nürnbergu © Christine Dierenbach
Božični sejem za otroke v Nürnbergu
Božični sejem v Nürnbergu © FOTO: Steffen Oliver Riese
Frankfurtski božični sejem

V samo dveh urah ste že lahko v Frankfurtu, ki je najbolj ponosen na rojaka Johanna Wolfganga Goetheja. V svojih delih je pogosto uporabljal frankfurtske motive; atmosfero iz obdobja viharništva in weimarske klasike pa je med sprehodom po mestu mogoče čutiti še danes. Goethejevi ljubitelji se najraje podajo v njegovo rojstno hišo. Tam je napisal tudi znameniti deli Götz von Berlichingen in Trpljenje mladega Wertherja, na steni pa še danes visi obris Chralotte Buff, pesnikove prve ljubezni, ki jo je kot “Lothe” predstavil v Wertherju. Hiše se drži tudi Goethejev muzej, kjer si obiskovalci lahko ogledajo obsežno zbirko slik in dokumentov, ki predstavljajo njegovo delo, razstavljena pa so tudi dela nekaterih ostalih umetnikov iz tistega časa, ki so vplivali nanj.

Ko se na hribu, imenovanem Römerberg, zasveti veliko božično drevo in se po mestu pije vroče in začinjeno jabolčno vino, je v Frankfurtu zagotovo božič. Frankfurtski božični sejem bo obiskal tudi Miklavž, s katerim se lahko zapeljete na zgodovinskem vlakcu, zvrstilo pa se bo tudi mnogo koncertov. Na mnogih stojnicah po mestu se lahko posladkate s tradicionalnimi božičnimi izdelki, kot sta marcipanovo pecivo z mandlji “Betmännchen” in “Quetschemännchen” iz suhih sliv, ali pa se prepustite ostalim kulinaričnim dobrotam, ki so jih priredili po starih receptih.
Božični sejem v Frankfurtu
Božični sejem v Frankfurtu © #visitfrankfurt
Božični sejem v Frankfurtu
Božični sejem v Frankfurtu © #visitfrankfurt

​Ne le sejmi, s sladkimi pregrehami vabi tudi bližnje mestece Worms, kjer lahko obiskovalci poskusijo prav posebno lokalno dobroto, Luthrovo pralino »Luther-Nuss«. Čokoladna pralina z orehom, mariniranim v slivovi kaši, je sladica, za katero recept izhaja že iz srednjega veka, se navezuje na enega izmed odločilnih trenutkov v otroštvu velikega reformatorja. Ko je mati mladega Luthra takšno pralino našla v njegovem žepu, ga je strogo kaznovala. Prav trda vzgoja in strah pred božjo kaznijo naj bi bila razlog, da je postal menih.

Luthrove praline © Café und Konditorei Schmerker
Luthrove praline © Café und Konditorei Schmerker
Največji in najbolj obiskani tematski park v Nemčiji
​Najlepši čas v letu se približuje tudi v Europa-Parku. Po srhljivo-zabavni noči čarovnic največji in najbolj obiskani tematski park v Nemčiji vse do marca vabi na »Tedne dobrega počutja«, v času katerih bo park svoje obiskovalce navduševal s prav posebno ponudbo. Hoteli Europa-Parka, ki se ponašajo s kar petimi wellness zvezdicami, tako hotelske goste kot tudi dnevne obiskovalce vabijo na prijetna wellness razvajanja, sproščujoče tretmaje in kulinarične užitke na najvišji ravni. Bela božična drevesca, praznična razsvetljava in zabaven zimski program: Europa-Park bo tudi letos poskrbel za pravo zimsko pravljico, bogat zimski program parka pa bo dodatno popestrilo še drsanje in sankanje v napihljivih tubah za sneg. Ne odlašajte, rezervirajte oddih v počitniški deželi Nemčiji že danes!
Kulinarični večer v hotelu Bodega
Kulinarični večer v hotelu Bodega © Europa-Park
​Hotel El Andeluz
Hotel El Andeluz © Europa-Park   ​
​NAGRADNA IGRA je zaključena. Srečna nagrajenka je: Andreja SimeonovNagradna igra je trajala do 31.12.2017. Žrebanje je bilo opravljeno 3.1.2018.
Picture
Nagrada: dve nočitvi za dve osebi v hotelu Garmischer Hof v središču Garmischa. Hotel, ki ga vodi že četrta generacija, z družinsko toplino in udobjem v vsakem pogledu vabi stalne goste in nove obiskovalce Garmisch-Partenkirchna. Pozdravili vas bodo s trendi, kot so zdrava prehrana v bio restavraciji z raznolikimi dobrotami, sejne sobe z moderno tehniko in hišni bar, nudi pa vam tudi sobe v različnih velikostih in kategorijah s pridihom kraja in narave. Svoje misli lahko utišate na podstrešju, kjer se na 400 m2 razteza Alpisana Spa z raznoliko ponudbo: čakajo vas savne, balkon, meditacijska oaza, za popolno sprostitev bo poskrbela prijetna maserka, za razvajanje z naravno kozmetiko in zelišči pa izkušena kozmetičarka. Poleg tega dobitnik nagrade prejme še škatlico slastnih Luthrovih pralin podjetja Café Konditorei Schmerker iz Wormsa.
Romantična soba hotela Garmischer Hof © Hotel Garmischer Hof GmbH & Co. KG
Hotel Garmischer Hof
Hotel Garmischer Hof © Hotel Garmischer Hof GmbH & Co. KG
Vsebino omogoča Nemška turistična organizacija
Komentirajte!
Ste že obiskali ta del Nemčije? Kako vam je všeč?