Seatle

Obkrožen z vodo, prepleten z bujno vegetacijo in obkrožen s čudovito kuliso gorovja Olympics na zahodu in gorovja Cascades na vzhodu, vas bo Seattle zagotovo navdušil. Poznan je tudi kot deževno mesto, s svojo polindustrijsko, polbohemsko identiteto privlači in navdušuje s svojo zgodovino, umetnostjo in muzeji.
Simbol mesta- Space Needle oz. “vesoljska igla”
Ikona Seattla, Space Needle , je bila zgrajena za svetovni sejem leta 1962. Edinstven stolp, poimenovan “vesoljska igla”, že od svoje izgradnje predstavlja simbol mesta. Kompleks, Seattle Center, kot se imenuje sedaj, pritegne nekaj milijonov obiskovalcev letno, vsakodnevno pa dvigalo uporabi več kot 20.000 ljudi.
Nekoč najvišja zgradba zahodno od reke Mississippi je visoka 184 m, široka 138 m in tehta 9.550 ton. Zgrajena je tako, da vzdrži vetrove do 200 kilometrov na uro (89 m/s) in potrese do 9,1 magnitude. Ima tudi 25 strelovodov.

Vrh Space Needla je moč doseči z dvigalom, ki potuje do 10 milj na uro (4,5 m/s). Potovanje traja 41 sekund, v izjemno vetrovnih dnevih pa dvigala nekoliko upočasnijo. Na vrhu se lahko sprehodite po razgledni ploščadi na višini 160 m ali si privoščite nekaj po vašem okusu v vrtljivi restavraciji le 10 metrov pod razgledno ploščadjo.
Turistično in poslovno mesto – Microsoft, Boeing, Starbucks …

 

Ob obisku Seattla raziščite tudi čudoviti Pike Place Market ter edinstveni Chichuly Garden & Glass. Pike Place Market se lahko pohvali že z več kot 100-letno tradicijo, saj deluje že od leta 1907. Sprehodite se mimo množice prodajnih mest, poskusite lokalne dobrote, prepustite se prepletu vonjav in doživite pravo lokalo izkušnjo. Precej mlajši, a nič manj zanimiv je Chichuly Garden & Glass. Gre za izvrstno razstavo življenja in dela dinamičnega lokalnega kiparja Dalea Chihulaja. Odprta leta 2012, velja za eno najboljših zbirk kurjene steklene umetnosti.

​Seattle se pohvali s cvetočim industrijskim in tehnološkim sektorjem. Seattle je dom  mnogih velikih podjetij, kot sta Microsoft in Boeing . Ste vedeli, da je prav Seattle tudi dom znani verigi Starbucks, ki velja za največjo kavno verigo na svetu ?
Deževno mesto, prva županja, več psov, prvič predvajani Beatli
Ste vedeli, da naj bi ljudje živeli na območju Seattla že pred več kot 4000 leti?
Danes je Seattle znan tudi kot deževno mesto, saj skoraj polovico dni v letu dežuje. Generalno gledano ima Seattle, tako kot celotna severozahodna pacifiška pokrajina, zelo vlažno podnebje. Najbolj deževni dnevi so med januarjem in majem ter med oktobrom in decembrom. Zanimivo pa je, da dežniki niso prodajni hit v tem mestu. Ravno nasprotno,  mnogi prebivalci Seattla menda večinoma sploh ne uporabljajo dežnika.  Ob tem podatku pa je zanimivo tudi dejstvo,  da so sončna očala eden najpogostejših izdelkov, ki jih kupijo posamezniki, ki živijo in obiščejo Seattle.

Seattle je poln zanimivosti tako iz zgodovine kot iz sedanjosti.  Seattle je prvo mesto v ZDA , ki je imelo žensko županjo. Bertha Knight Landes je vodila mesto med leti 1926 in 1928, mesto pa od takrat še ni imelo županje, le župane.Po podatkih US Cenzus-a iz leta 2010 je v Seattlu živelo več psov kot ljudi.

Velja omeniti še eno zanimivost, ki je verjetno niste vedeli. Na radiu v Seattlu so  prvičv  ZDA predvajali skladbo skupine The Beatles.

Obiščite Seattle tudi vi!
​​Bi radi Seattle obiskali tudi vi? Od 25. marca 2018 boste lahko z letalsko družbo Air France  poleteli iz pariškega letališča -Charles de Gaulle direktno v Seattle (Washington, ZDA). Udobni  Boeing 777-200, opremljen z najnovejšimi potniškimi kabinami za dolge razdalje, bo obe mesti povezoval kar do 5x tedensko. 
Če bi raje obiskali katero od drugih ameriškim mest, bo v zimski sezoni iz Pariza na voljo kar 12 različnih destinacij po Ameriki: Atlanta, Boston, Chicago, Detroit, Houston, Los Angeles, Miami, Minneapolis, New York-JFK, San Francisco, Seattle and Washington. Rezervirajte si svojo karto že sedaj in prihranite!

 

Vsebino omogoča Air France

Picture
Komenitrajte!
Ste že obiskali Seattle? Kaj vam je bilo najbolj zanimivo (všeč) v tem mestu?