Nepozabna pomlad v Srednji Dalmaciji

Pomlad v Srednji Dalmaciji ponuja toplo mediteransko doživetje, prijaznost gostiteljev in množico zanimivih, verskih in kulturnih dogodkov, ki bodo vaše počitnice naredili nepozabne. Ta osrednji del jadranske obale, od Marine na severu do Gradca na jugu, ki je globoko vpet v okoliške gore, z otoki Šolta, Brač, Hvar, Vis in vrsto manjših otokov, z zelenim zaledjem, ki ga plemenitita reki Jadro in Cetina, je regija dolge in bogate tradicije, zgodovine in kulture.

Kolesarjenje

Za uživanje v vožnji s kolesom za vse generacije ni bolj privlačnega prostora od Srednje Dalmacije. Ustvarili smo 125 označenih in opremljenih kolesarskih poti z okoli 4 tisoč kilometri, kar je največ poti, ki jih boste našli v eni od hrvaških regij. Z dobro usposobljenimi kolesarskimi vodniki je registriranih 150 hotelov, kampov in apartmajev, posebej namenjenih kolesarjem. S kolesarsko vožnjo in s spremljajočimi vodniki boste doživeli vrhove v zelenem zaledju Srednje Dalmacije, sledili toku rek in odkrili številne otoške in obalne poti z izbiro različnih kolesarskih stopenj. Poseben izziv je vzpon do najvišjega vrha Biokova – gore Sveti Jure na nadmorski višini 1762 metrov ali do Vidove gore, najvišjega vrha otoka Brača, na višini 778 metrov, s čudovitim razgledom na svetovno znano plažo Zlatni rat.

Odkrijte Srednjo Dalmacijo

Pomladni sončni dnevi na toplem Jadranu v Srednji Dalmaciji ponujajo nešteto možnosti za uživanje v naravi, aktivnostih in zabavi. Če boste izbrali Srednjo Dalmacijo kot destinacijo za vaš oddih, boste izbrali regijo razkošne lepote in bogate zgodovine. Prišli boste v regijo ohranjene narave, kulturne dediščine in zanimive preteklosti, katere sledi se boste zavedali na vsakem koraku.

Napolnite svoje telo z zdravim bivanjem v naravi, raziščite kraje in zgodovinske stavbe, kjer so nastale legende, sprehodite se po edinstvenih in ohranjenih pokrajinah in izpolnite dušo s lepoto in zdravjem.

Vse to vam prinaša Srednja Dalmacija to pomlad na njeni obali, v zaledju in na čudovitih otokih. Ugotovite, kaj se skriva v več kot sto agencijskih programih pod skupnim imenom “Odkrijte Srednjo Dalmacijo” na web portalu Splitsko-dalmatinske regije. Tu je cel niz privlačnih in popolnoma novih programov, ki so inovativno in domiselno zasnovani na podlagi zgodovine, tradicije, običajev, legend in zgodb.

AKTIVNI ODDIH IN NOVICE IZ PONUDBE SREDNJE DALMACIJE – SRCA JADRANA

Za vaše pomladne počitnice vam Srednja Dalmacija, z najčistejšim morjem na Mediteranu in ogledom številnih kulturnih spomenikov, ponuja izjemne možnosti za aktivne počitnice v ohranjeni naravi na obali, otokih in v zaledju Srednje Dalmacije. Bodite del sodobnega trenda spoštovanja in uživanja v športnih dogodkih in aktivnostih, ki bodo vaše bivanje naredili lepše in prijetnejše.

Aktivnosti na prostem

V času vašega bivanja v Srednji Dalmaciji preizkusite dejavnosti, v katerih boste nadzorovali meje svoje vzdržljivosti in pustolovskega duha, ki vam bo pustil čudovite spomine na edinstven občutek svobode. Uživajte v raftingu, padalstvu, kajaku in kanuju, ATV quad avanturah, prostemu plezanju in številnih drugih aktivnostih na prostem pod budnim očesom specializiranih agencij, katerih seznam je na voljo na naših zemljevidih.

Zip line v Kaštelih, Omišu in Tučepih

Kjer se modrina zlije v modrino neba, pojdite na tri lokacije v srednji Dalmaciji na adrenalinsko pustolovščino -zip line, ki vam bo dala novo dimenzijo vašega dopusta in ostala v vašem spominu.

Zipline Kaštela, ki je dolga skoraj 2500 metrov, se nahaja na planini Kozjak, ki dominira v Kaštelanskem zalivu. V 3-urni pustolovščini boste prečkali šest žic, ki vas varno spustijo od izhodišča do 90 metrov dolgega visečega mostu.

Zipline Omiš je sestavljen iz osmih žic na nadmorski višini 150 metrov nad kanjonom Cetine, skupne dolžine 2100 m (najdaljša žica 700 m), kjer se lahko doseže hitrost 65 km/ h.

Po prečudovitem Tučepskem kanjonu poteka Zip line Tučepi. V neokrnjeni naravi Makarske riviere so raztegnjeni štirje jekleni kabli dolžine 1000 metrov.

Etno agro park Stella Croatica

Obiščite etno agro park Stella Croatica na Klisu, edinstveno mešanico gastronomske, kulturne in naravne dediščine dalmatinske notranjosti, kjer lahko vsak gost Dalmacije čuti in doživi vsa čuda lepote narave, vonja in okusa avtohtonih jedi. Poleg že obstoječega proizvodnega obrata za tradicionalne sladice in etno-vasi Zagora z avtentično arhitekturo, je pred kratkim na voljo tudi prvi zasebni botanični vrt v kompleksu. Ta novi program je tesno povezan z obiskom trdnjave Klis, ene najvidnejših utrdb na Hrvaškem, ki se nahaja ob prehodu med Kozjaki in Mosorjem, le 10 kilometrov od Splita. Za obiskovalce Kliške trdnjave je v ceno vstopnice vključen ogled etno agro parka.

Rimske ceste

Rimske ceste v Dalmaciji niso jasno vidne, vendar so za tiste, ki se želijo potopiti v starodavno zgodovino, zelo zanimive. To so ceste, ki so bile zgrajene v rimskih časih in so bile del velikega cestnega omrežja v rimski provinci Dalmaciji. Izhodišče vseh smeri in starodavnih cest je Salona, takratna metropola pokrajine Dalmacije.

Ne zamudite pomladnih dogodkov v Srednji Dalmaciji

Nacionalni sejem pršuta Sinj

Nacionalni sejem pršuta z mednarodno udeležbo bo potekal v Sinju od 12. – 13. aprila v hotelu Alkar. Dogodek je v zadnjih nekaj letih dobil mednarodni značaj zaradi sodelovanja razstavljavcev iz Bosne in Hercegovine, Slovenije in Italije. Število razstavljavcev je okoli 70, obiskovalcev pa več tisoč. Razstava vključuje šunko, sušeno meso, sir, vino, oljčno olje in tradicionalne proizvode podeželske Dalmacije, Like in Slavonije ter dalmatinskih otokov.

Mednarodni kulinarični festival “Biser morja 2019”

Mednarodni kulinarični festival “Biser mora 2019” bo od 9. do 13. aprila v Supetru gostil številna imena domače in tujih gastro-scen. Biser morja je veliko več kot samo tekmovanje kuharjev, strokovnih in gostinskih šol, saj bogat in privlačen program vključuje gastro razstave, etnološke in kulinarične delavnice, kuharske oddaje, degustacije, predstavitve domače kuhinje, okrogle mize, gastronomske ture in zabavne programe.

Velikonočna procesija “Za križem”

Pred velikonočnim praznikom v Hvaru že več kot 400 let poteka procesija “Za križem”. Praznovanje se začne v četrtek na Veliki maši, ki se istočasno slavi v šestih župnijah: Jelsa, Pitva, Vrisnik, Svirč, Vrbanja in Vrboska. Potem sledi procesija, ki poteka do zgodnjih jutranjih ur velikega petka in je dolga okoli 25 kilometrov.

Hvarska Velikonočna regata

Velikonočna regata, ki označuje začetek jadralne sezone na Hrvaškem, bo potekala od 10. do 13. aprila na morju okoli Hvara. Tako bo po zimskem premoru ponovno oživelo mesto Hvar, z regato na najbolj sončnem hrvaškem otoku so enako zadovoljni tako domačini kot številni gosti otoka Hvara.

Croatia Boat Show

Priprave na 21. Croatia Boat Show, ki bo potekal od 10. do 14. aprila, so v polnem teku. Letos bomo na zahodni obali Splita gostili impresivne navtične modele najuglednejših svetovnih proizvajalcev. Že skoraj dve desetletji je Croatia Boat Show kot vodilni navtični sejem v regiji zbral ladjedelnice, proizvajalce morskih in navtičnih oblačil pa tudi agencije in predstavnike pomorstva, gumenjake, jadrnice in motorne čolne. Glede na napovedi organizatorjev letošnjega 21. Croatia Boat Showa, se bo s svojo velikostjo, vsebino, poslovnimi priložnostmi in številom obiskovalcev, približal številkam, ki so jih dosegli v letih, ko je bil med desetimi najboljšimi navtičnimi sejmi na svetu.

AMD Sapphire Dota PIT turnir v Splitu

Najboljše svetovne ekipe bodo v Split prišle od 22. do 28. aprila na turnir Dota PIT, kjer se bodo potegovale za bogate nagrade v tej izjemno priljubljeni računalniški igri. Spaladium Arena se bo preoblikovala v računalniško bojišče, pričakujemo dnevno udeležbo 2.500 – 4.000 gledalcev.

Kolesarski maraton XCM “Uvati vitar”

Za lanskoletni maraton so tekmovalci imeli samo lepe besede in to dirko razglasili za eno najlepših, ki so jih vozili. Letos bo maraton spet potekal v Sutivanu na otoku Braču med vikendom 17-19. maja. Izbirate lahko med tremi progami: Bonaca 18 km, Vitar 43 km in Bura 75 km. Po tekmi boste na Sutivanski rivi lahko uživali v gastronomski ponudbi otoka Brača. Za tiste, ki iščejo namestitev, prevoz do Brača, dirkalno kolo ali kosilo in večerjo za spremljevalce, je na spletni strani TraveleKupi na voljo več paketov.

Prvomajska proslava v Baški Vodi

Mednarodni praznik dela se na posebej zabaven način tradicionalno praznuje v Baški Vodi že od šestdesetih let prejšnjega stoletja. Letos se bo proslava začela 30. aprila s koncertom Jelene Rozge in se nadaljuje zjutraj, 1. maja, z ljudskimi pesmimi in plesi, živo glasbo in neizogibnimi zabavnimi igrami, v katerih lahko sodelujejo tudi turisti. Vse to je začinjeno z bogato gastronomsko ponudbo lokalnih specialitet.