Ohrid: Balkanski Jeruzalem

V mestu Ohrid je bilo nekoč 365 cerkva, zato si je mesto prislužilo naziv Balkanskega Jeruzalema, za vsak dan po eno cerkev.

Cerkev sv. Klimenta in Pantelejmona je bizantinska cerkev.

Bogata zgodovina

Ohrid velja za mesto z bogato zgodovino že iz časov antične Grčije in je od leta 1980 skupaj z jezerom uvrščeno na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine Unesca, več kot polovica jezera pripada sosednji Albaniji. Ko sem pred nekaj leti prvič obiskal mesto, me je zelo prevzelo s svojo arhitekturo in številnimi kamnitimi uličicami ter otomanskimi hišami, tako da se ni bilo težko odločiti za ponovni obisk.

Pogled na mesto Ohrid z enega od številnih hribov.

Destinacija za romarje

V glavnem mestu Makedonije sem vstopil na avtobus in po treh urah vožnje z vmesnima postankoma v Gostivarju in Tetovem v večernih urah prispel do mesta Ohrid. V zadnjih nekaj letih je postalo mesto tudi privlačna destinacija za romarje iz sosednjih držav. Skupino romarjev iz Podgorice sem srečal v eni od najbolj prepoznavnih cerkev Ohrida. Hitro smo se zapletli v pogovor, župnik, ki jih je spremljal, me je povabil z njimi na ogled še preostalih cerkva, ki so jih imeli v programu, tako da sem izvedel ogromno tudi o zgodovini in nastanku sakralnih stavb mesta.

Skupina romarjev iz Podgorice. V njihovi družbi sem preživel lepo ekskurzijo.

Ker sem imel v načrtu tudi obisk samostana Sveti Naum, ki leži prav tako ob Ohridskem jezeru, 35km vstran, so me romarji prav tako vzeli s sabo. Po obisku samostana Svetega Nauma sem povratek nadaljeval z dvignjenim palcem. Po nekaj minutah sem že bil v avtu na poti v mesto Ohrid.

Samostan Sveti Naum. Dnevno obišče samostan več kot 2000 ljudi.
V cerkvi se nahaja zadnji dom Svetega Nauma. To je priljubljena točka pravoslavnih romarjev. Freska ponazarja grob svetnika.

Dobra hrana in prijetno vzdušje

V večernih urah sem se odpravil v eno najbolj znanih restavracij Belvedere. Že pred vhodnimi vrati se je gnetlo precej ljudi, zvoki žive glasbe so me prevzeli. Počutil sem se, kot da sem nekje v Srbiji, da mi duša poje. Po mestu je kar nekaj dobrih restavracij in lokalov z živo glasbo, tako da vam zagotovo ne bo dolgčas. Makedonska kulinarika je pestra in zelo okusna, zato brez specialitet na žaru pač ne gre tudi v Ohridu. Zelo priljubljena je ohridska postrv, a je dosti dražja od mesa. V čevabdžinici sem užival ob kozarcu rdečega vina, prebranca in mestnih dobrot.

Danes mesto živi od turizma. Za turiste dnevno organizirajo vožnjo z različnimi ladjami in čolni, ki vas za nekaj € zapeljejo po jezeru. Ob zalivu, kjer so zasidrane ladje, izstopa majhna rdeča podmornica, ki je dodana vrednost turistični ponudbi.

Obala Ohridskega jezera na meji s sosednjo Albanijo.

Ohridski biseri

Mesto Ohrid je predvsem po svoji bogati zgodovini in cerkvah znano tudi po bleščečem nakitu, ohridskih biserih. Zaradi velike konkurence prodaje ohridskih biserov ter ponaredkov nepoznavalci težko ločimo originale od ponaredkov. V skoraj vsaki trgovini vam zraven nakita priložijo certifikat o avtentičnosti izdelka. Družini Talev in Filev imata dolgoletno tradicijo izdelovanja pravih ohridskih biserov, ostali prodajalci naj bi prodajali ponaredke. Preden se odločite za nakup tega priljubljenega nakita, se dobro pozanimajte, da ne boste domov prinesli ponaredka.

Ohridsko jezero, na drugi strani soseda Albanija.

Ohrid je četrto največje mesto v Makedoniji in je zame eno najlepših mest na Balkanu. Zaradi svoje lege, bogate zgodovine, turške in bizantinske arhitekture ter lepih pogledov je mesto, ki vas bo očaralo in želeli si boste, da ga boste kmalu spet obiskali.

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: duletravel.com