Potepanje po Parizu

Pariz, mesto zaljubljencev ter brez dvoma eno najlepših in najzanimivejših mest . Pariz vam ponuja vse, od obiska zanimivih muzejev do romantičnih potepanj po mestu.Tokrat preglejte spodnje videoposnetke in spoznajte, kaj vse lahko vidite in obiščete v Parizu.
Pariz se ponaša s številnimi svetovno znanimi znamenitostmi, ki zaznamujejo panoramo mesta, med katerimi je zagotovo najbolj znan Eifflov stolp. Ta arhitekturni dosežek je leta 1889 zasnoval arhitekt Gustave Eiffel, po katerem tudi nosi ime. Železni stolp tehta več kot 10. 000 ton, razsvetljen pa je s 336.000 reflektorji. Ste vedeli, da je bila to do leta 1930 najvišja stavba na svetu? 
​Palais Garnier je pariška operna hiša, znana tudi kot Opera de Paris.  Stavba v monumentalnem slogu je bogato okrašena z večbarvnim marmorjem, stebri in skulpturami. Gre za eno najbolj omembe vrednih struktur v Parizu, zgrajeno  v poklon Napoleonu III.

 

Eden izmed največjih muzejev na svetu – Louvre , shranjuje okoli 350 tisoč umetniških predmetov. Zgodovina zbirk sega vse do 16. stoletja k Frančišku I, ki jih je vzpostavil, pozneje pa razširil Ludvík XIV. Toda Louvre kot muzej je začel za javnost delovati šele l. 1793, od francoske revolucije dalje. Pred tem je bil Palais du Louvre poleg tega tudi sedež francoskih kraljev.

Več o Parizu si lahko ogledate v oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo,  24.9., ob 17.05 na Planet Earth (Čarobna mesta sveta).

Komentirajte!
Ste se že povzpeli na vrh Eifflovega stolpa?