Prvič z avtodomom – nepozabna izkušnja

Najprej sva nameravala iti na kratek oddih z avtom in prespati v hotelu ali šotoru. Potem sva med brskanjem po spletu dobila idejo avtodom, kaj pa če bi šla na izlet z avtodomom. Kaj je bolj praktično kot hiša na kolesih? Na spletu sem našla nekaj objav ponudnikov avtodomov in ideja nama je bila vedno bolj všeč. Zato sva se odločila, da najameva avtodom za 2 dni in se odpraviva, kamor naju bo cesta vodila.

Začetek – predstavitev funkcionalnosti, navdušenje nad opremo

Prijazen fant iz TM Robeta Mobil nama je predstavil avtodom, predelan Citroen Jumper 2.2 (z individualno notranjo zasnovo), in kako se uporablja opremo. Bila sem navdušena nad vsemi oblikami funkcionalnosti in elegantno notranjostjo predvsem bivalne kabine. Fant nama je pomolil ključe in želel srečno pot. Voznikova kabina je zelo prostorna, z dvema udobnima sedežema in s polno priročnimi predali. Voznikova stol in volan sta popolnoma prilagodljiva po voznikovih merah. Razveselilo naju je, ko sva našla vhod za USB ključ in sva lahko poslušala svojo glasbo. Hitro sva ugotovila, kako se uporablja navigacija in že po nekaj kilometrih sem videla, da ne bom imela možnosti voziti avtodoma, ker je mojemu sopotniku tako prirasel k srcu. Vsake toliko časa pa je med vožnjo zabrnelo, včasih na desni, včasih na levi. Sprva sva mislila, da je morda napaka v napeljavi zvočnikov, potem pa v smehu ugotovila, da je to senzor za robove vozišča. Še nekaj, da se počutiš bolj varno. Vozilo me je bolj in bolj navduševalo.
Notranjost voznikove kabine in elegantna funkcionalna razporeditev bivalnega dela.

​Malo turistično mestece

Za začetek sva se odpravila v Italijo. Prijatelj nama je ob odhodu dal nekaj napotkov: »Načeloma ni znakov za prepoved parkiranja in ni težav, če samo spiš, nikakor pa ne postavljajta mize, stolov, tende na krajih, kjer to ni dovoljeno. Ponekod so splošne prepovedi za cel kraj, občino, naravni park (Dolomiti, itd.),  zato je potrebno gledati info table ob vstopu. Sicer pa se je najbolje ravnati po »When in Italy, do as Italians do.« Se pravi, parkiraš tam, kjer so parkirani tudi Italijani in to je 99% zagotovila, da bo vse v redu.
Načrt A, kopanje in sončenje na peščeni plaži v simpatičnem malem mestecu Grado. V primeru dežja plan B, izlet in pohajkovanje. Z avtodomom sva se zapeljala neposredno v mestno središče. Ob parkiriščih sva videvala znake za prepoved parkiranja avtodomov, prav tako so bili na začetku določenih ulic. Avtodomi zavzamejo veliko prostora, saj so višji in širši kot navadni osebni avtomobili. K sreči je najin avtodom registriran kot osebni avtomobil in predelan kombi, zato nama načeloma teh znakov ne bi bilo potrebno upoštevati. Vendar pa sva raje parkirala na parkirišču brez znaka, ki je za razliko od naših brezplačen. Morda je bila le sreča, a nisva imela nikakršnih težav.

​Kampi imajo ogromno dreves

​Nekoliko stran od mesteca Grado sva šla v kamp. Kampov je povsod dovolj in za relativno ugodno ceno nudijo prostor z elektriko, vodo in nekateri celo WI-FI, brez katerega ne znamo več živeti. Ko sva določila mesto, kjer bova nameščena, sva morala avtodom tam še parkirati. Res je, da je najin avtodom eden manjših, a parkiranje le ni tako enostavno, če imaš okolico posejano s številnimi drevesi in grmički, ki dajejo kampu sicer prečudovito podobo, a so velika ovira za parkiranje. Brez vzvratnih kamer in senzorjev bi to le stežka uspešno opravila. Oprema tega vozila je res vrhunska. Z nekaj popravki in dodatnimi ročnimi signali nama je dokaj hitro uspelo. Sva pa med najinim kolovratenjem bila deležna parih zaskrbljenih dvomečih pogledov.
Ko dežuje, je bivalni predel v avtodomu še kako priročen.
Sprehod v deževnem dnevu.

​Kuhinja, kot se šika

​Velikost  kuhinjske niše z vso potrebno opremo. Delovni pult, korito, štedilnik z 2 plinskima gorilcema, ki ju prekriva steklena plošča, ta služi kot razširjen pult, ko je zaprta. Hladilnik je požel največje navdušenje, saj imava najraje s seboj svojo hrano, zato nama je ta skoraj nujen. Velikost  je zadostna za 2, prav tako je v njem priročen zamrzovalnik. Odpiranje je na gumb, da se med vožnjo slučajno ne odpre. Deluje pa na elektriko, če je avtodom v kampu, na plin pa v primeru, da ste recimo nekje v divjini oz. nimate možnosti priklopa na elektriko, a med vožnjo zaradi varnosti deluje na akumulator. Kuhinja je ob stranskem vhodu v bivalni prostor in tako zelo zračna. Nasproti kuhinjskega dela je klop, primerna za 1 odraslo osebo ali 2 otroka, ter miza, dovolj velika za 3 osebe, v nujnem primeru tudi  za 4. Sprednja stola sta vrtljiva in služita kot 2 dodatna sedeža v bivalnem prostoru. Klop in teleskopska mizica s sistemom za spuščanje ponujata možnost dodatnega ležišča.

Za tuširanje več izbire kot doma

​Kopalnica je locirana nasproti kuhinjskega dela in je relativno majhna, a vseeno dovolj velika in opremljena z vsem potrebnim (wc, tuš, umivalnik). Prav tako pa je na vozilu tudi zunanji tuš, ki nudi veliko večjo možnost za premikanje, a brez zasebnosti in seveda v toplejšem vremenu. Vozilo ima 93-litrski rezervoar za vodo in tako zadostno količino le te za kar nekaj prh.
Manjša kopalnica, ki nudi vse potrebno, wc, tuš in umivalnik. Na voljo pa je tudi zunanji tuš na zunanji strani avtodoma.
Manjša kopalnica, ki nudi vse potrebno, wc, tuš in umivalnik. Na voljo pa je tudi zunanji tuš na zunanji strani avtodoma.

Spalni kotiček

Preverite mere postelje, preden se odločite za avtodom. V mislih morate imeti, da je možnost velikosti ležišča v avtodomu omejena najmanj s  širino vozila. V najinem so bile mere postelje 198 cm x 140 cm, kar zadostuje za 2, če ni kakih posebnih preferenc. Vsa okna imajo poleg prosojne zavese proti mrčesu tudi zatemnitvene zavese za večjo zasebnost. Tako lahko zvečer v miru gledaš zvezde skozi strešno okno.
Večje strešno okno, ki ima, kot ostala okna, zatemnitveno zaveso in zaveso za mrčes.

Navigacija nima vedno prav

​V sodobnem času se vsi radi zanašamo na navigacijo, včasih celo, ko le te skoraj ne potrebujemo. Ker je bilo vreme nepredvidljivo, sva se odločila, da se greva kopat v terme. Bazeni zunaj, če bo sonček, in notri, če bo deževalo. V navigacijo vneseva naslov v Olimju in nadaljujeva pot. Že kar nekaj let nisva bila tam. Pot naju zapelje z avtoceste in cesta je vedno bolj ozka, komaj da zvoziš mimo avtomobila, ki ti gre nasproti. Na tabli opaziva ime Dolga gora, ime je povedalo vse. Gora je bila resnično dolga, pot se je vlekla, a s tako dobrim voznikom in avtodomom je šlo vse kot po maslu. Avtodom je izredno vodljiv, kljub polni obremenjenosti mu 14-stopinjski spust ni predstavljal nikakršnih težav, prav tako pa se, ne glede na to, da sediš zelo visoko, v njem počutiš varno kot voznik in kot sopotnik. Prav tako so vse stvari, ki so bile v omaricah in v hladilniku ostale na svojem mestu. Kar naenkrat se ustaviva. Pred nama je bila čez cesto ograja. Konec ceste. Videla sva cesto do Podčetrtka, a nisva mogla nanjo. Spogledala sva se in se začela smejati. Obrnila sva avtodom in se vrnila malo nazaj ter izbrala drugo cesto, ki naju je pripeljala do Olimja. Vedno se ni pametno zanašati na navigacijo.
nadzorna plošča avtodoma
nadzorna plošča avtodoma

V osrednjem delu armaturne plošče je nadzorna plošča za upravljanje različnih funkcij avtomobila. Tu je tudi ekran za prikaz navigacije, vzvratne kamere itd. Prav tako je tukaj gumb za vklop in izklop senzorjev za opozarjanje voznika pred nenamernim zapuščanjem svojega voznega pasu in to mu pomaga ostati znotraj oznak z vibracijo na levi ali desni strani armaturne plošče.

Nepričakovana stalna zapora ceste.
Nepričakovana stalna zapora ceste.

Vse preveri pred odhodom

Morda dober nasvet, ob najemu avtodoma preverite vse dokumente avtomobila. Ali se lahko z njim vozite v tujini? Ali ima avtodom veljavno prvo pomoč, komplet rezervnih luči, rezervno kolo, opremo za menjavo kolesa, varnostni trikotnik in jopič itd? Vsekakor pa preverite, ali ima vinjeto z veljavnim datumom. S preventivno pazljivostjo se lahko izognete številnim nepredvidenim stroškom.

​Nekaj detajlov

Na zunanjem delu je ob močnem soncu na voljo tenda, ki se ob pritisku na daljinski upravljalnik odpre in nudi senco. Nujno potrebni so tudi miza in stoli, da lahko to senco tudi izkoristiš. Za lažji vstop v bivalni del avtodoma je na voljo stopnica na elektro pogon, ki se, če jo vi pozabite, avtomatsko zloži ob vžigu avtomobila. Celoten avtodom je dobro klimatiziran z enostavno nadzorno ploščo. Prav tako se tukaj upravlja z grelcem vode v rezervoarju, da si lahko privoščite po potrebi tudi vroč tuš. V avtodomu je pretvornik za elektriko, tako lahko svoj npr. telefon polnite tudi, ko avtodom ni priklopljen na električno omrežje in v pogonu.
Stopnička na elektro pogon s stikalom za upravljanje, ki se ob vžigu avtomobila samodejno zloži.
Številne shrambne omarice s praktičnim gumbom za zaklep, ki služi tudi kot ročka za odpiranje in preprečuje, da bi se vsebina med vožnjo stresla iz omarice.

Še kdaj

​Bilo je zabavno in polno smeha. Odkrivanje skrivnosti avtodoma in navajanje nanj res morda zahteva kakšen dan. Potem pa, ko veš, kje imaš kaj, s polnim zadovoljstvom koristiš vse ponujeno. Avtodom je vrhunsko in praktično vozilo, ki je primerno predvsem za tiste, ki ne želijo bivati v hotelih, imajo radi udobje doma in zasebnost, možnost počitka in kuhanja, kadar jim srce poželi in na nepredvidenih mestih.  Če radi potujete neodvisno, je najem takšnega vozila ali celo njegov nakup priporočljiv, saj se vam z vsem, kar ponuja dolgoročno, povrne ves vložek.
Avtorja: Lucija in Ivan