RetrOpatija – zabava zlatih dekad prejšnjega stoletja

Opatija, kot slavno letovišče, ponuja tako poleti kot pozimi zanimivo kulturno, športno, gastronomsko in še kakšno dogajanje. Najbolj znane prireditve so: spektakel Opatija cesarsko mesto, Gurmanska zgodba Opatijske riviere in Reke, Festival kave, Balinjerade, Marunade, Festival čokolade, Advent, Rally Opatija, Outdoor dan naravnega parka Učke, letni kino pod zvezdami, koncerti, regate …

Vedno večjo veljavo pa dobiva vsakoletna prireditev RetrOpatija. Zabava, posvečena modi, glasbi in življenjskemu stilu zlatih dekad prejšnjega stoletja je ponovno napolnila opatijske ulice.

Plovba z ladjo Dalmatia

Da bi občutili poseben, sproščen in nepozaben zabavni duh RetrOpatije in doživeli Opatijsko riviero z edinstvene morske perspektive, smo se odpravili v retro stilu na izlet z ladjo Dalmatia podjetja Katarine Line.

Ladja Dalmatia v odblesku morja…
… in v celotni dolžini

KATARINA LINE je ena izmed vodilnih DMC družb na Hrvaškem, ki ponuja križarjenja z manjšimi ladjami s tedensko zagotovljenimi odhodi od konca aprila do sredine oktobra iz glavnih turističnih središč Opatije, Splita in Dubrovnika. S floto več kot 60 ladij v šestih različnih kategorijah lahko ponudi potovanja za vsako starost in vsak žep.

Plovba je potekala najprej proti Reki do bližnje slikovite ribiške vasice Volosko, kjer smo obrnili in odpluli navzdol ob liburnijski obali mimo Ičićev, Ike, Lovrana, Medveje, Mošćenice in vse do malo znane plaže Uboka, kjer smo si privoščili poznopopoldansko kopanje.

Čutiti je neposredno bližino Opatije – vzdolž obale se nizajo vile z lepimi vrtovi.
Moščeniška Draga
Majhne plažice, dostopne z morja.

Na ladji je za nas skrbela cela posadka, od kapitana, kuharja, prijaznega strežnega osebja, do DJ Doga in DJ Šajete, ki sta v retro stilu vrtela ex-Yu hite, ti so nas popeljali v stare čase. Ljudje smo nostalgična bitja: »Se spomniš, kako je bilo, ko…« In resnično nam je marsikateri komad ponovno priklical spomin na prve srednješolske žure in …..

Retro kar tako

Plaža Uboka

Kot rečeno, cilj naše vožnje je bila manj znana plaža Uboka. Vsi segreti od poletnega sonca smo se vrgli v vodo, da bi se ohladili in zaplavali proti obali. A smo z grozo obstali na mestu. Ne, nismo zagledati morskega psa, pač pa smo enostavno zamrznili. Na tej plaži se namreč izliva sladkovodni potoček z ledeno vodo, ki v morju pušča hladne plasti. Zdaj se nismo več čudili, zakaj obiskovalci plaže samo čemijo na svojih brisačah, v vodi pa ni nikogar.

Po tako osvežujočem plavanju, ki pokuri vse kalorije, pridobljene s kosilom, je naša ladja ponovno obrnila smer in zdaj smo si mirne duše lahko privoščili kolačke ter kavo v Moščeniški Dragi.

Čudoviti kolački znane slaščičarne v Moščeniški Dragi

RetrOpatija 2019

Po okusni večerji (tokrat je bil to res morski pes) je napočil čas, da gremo na prizorišče. Na prizorišče RetrOpatije 2019.

RetrOpatija je festival, ki poteka že nekaj let in je posvečen glasbi, modi in vzdušju zlatih desetletij prejšnjega stoletja. Ne glede na to, ali ste ljubitelj 50-ih, 60-ih, 70-ih ali 80-ih, RetrOpatija dovoljuje in sprejema vse.

Festival je letos trajal od 22. do 29. junija. V tem času ste lahko okusili čar neomejene svobode in ustvarjalnega glasbenega, modnega in plesnega izražanja. Preko celotnega tedna se je odvijal na skoraj petdesetih lokacijah po mestu z nastopom več kot 50 glasbenih, plesnih skupin, akrobatov, z razstavami in sejmi.

Naš RetrObhod smo začeli pri umetniškem paviljonu Juraj Šporer, kjer je plesni skupini Flame iz Rijeke sledila Jed Beker’s Group z izvedbo najbolj znanih klasik rocka in bluesa.

Jed Beker’s na Juraj Šporeru
kjer je bilo moč dobiti tudi prave (retro) koktajle.

Na RetrOpatiji je dress code pač Retro. Če nimate pripravljene retro kombinacije, jih lahko dobite na Retro Fair, kjer lahko izbirate med pikastimi kombinacijami oblačil, spominkov in starih predmetov in kjer se dekleta lahko za večer ali dva spremenijo v pravo Rockabilly punco.

Na RetroFair si lahko izberete retro oblačila…
… in ostale retro dodatke

Za preostali retro-videz pa poskrbijo frizerji in make-up strokovnjaki.

Retrofrizerke

Opatija se spremeni v dinamično sceno za zabavo, katere soundtrack je glasba skupin, ki so zaznamovale preteklo stoletje – kot so The Beatles, The Doors, Blues Brothers in druge legende rock, disco in boogie glasbe.

Retro in ples ne pozna starostnih omejitev.
Disco Magic Band

V opatijskih restavracijah in kavarnah lahko doživite posebna čutna doživetja, saj je na voljo slastna gastronomska ponudba in pijača, poleg že legendarnega mareličnega soka s smetano.

Poseben zaključek osem dni dolge zabave je bil v soboto, 29. junija, ko so se vsa prizorišča povezala v edinstveno glasbeno zgodbo, ki je dosegla vrhunec ob zori na poletnem odru, pod milim nebom in pod največjo disco kroglo. Glavna ulica Opatije je bila zaprta za promet in spremenjena v sprehajališče in plesišče, kjer se je v ritmu  DJ Mira Paušića in MC Šajeta na tisoče teles združilo v edinstven plesni ritem do jutra.

Vročica sobotne noči

In medtem ko so eni uživali v modnih izrazih prejšnjega stoletja, so drugi izvlekli svoja stara prevozna sredstva – oldtimerje, ki so »đirali« po opatijskih ulicah.

Retro điro z daimlerjem