RECI JA! Naravi in pustolovščini na rivieri Paklenica

Jesen je pravi čas za ljubitelje gora in popoln čas za obisk planine Velebit.

Južni del planine Velebit, ki se nahaja v zadarski regiji, je najbolj znan po impresivnih kanjonih, pohodniških poteh in plezalnih smereh Nacionalnega parka Paklenica. Posebnost tega parka je bližina morske obale, saj se gorski svet obiskovalcu odpre po nekaj minutah hoje od morja.

Tu vas čakajo kolesarske steze, ki vas vodijo skozi značilno kuliso sredozemskega kamnitega terena z dih jemajočim pogledom na morje in vrhove Velebita. Več o kolesarskih poteh zadarske regije najdete tukaj >>.

Prav tako dragocena je izkušnja na štirih kolesih – Velebit foto safari. Lahka vožnja po gorskih cestah vodi do najlepših predelov južnega Velebita. Uživali boste v nenehnih spremembah pokrajine, od gorskega krasa do zelenih gozdov, v številnih razglednih točkah s čudovitim pogledom na morje, v domači hrani na planinski kmetiji … neprecenljivo!

Ne zamudite veslanja. Raziščite obalo ali kanjon bližnje reke Zrmanje, kraške lepotice, katere spodnji, mirni tok je idealen za lahko vožnjo s kajakom. Ljubitelji pustolovščin pa bodo imeli raje njen zgornji, divji tok, kot nalašč za rafting.

Poiščite namestitev na obali, kjer najdete majhne družinske hotele, penzione, apartmaje in kampe. Starigrad-Paklenica je središče riviere in prijetno poletno letovišče na obali. Vendar pa je zaradi bližine in dostopnosti gore hkrati priljubljeno zbirališče planincev, plezalcev, pustolovcev, znanstvenikov in na splošno ljubiteljev aktivnosti na prostem. Tu sta tudi Seline in Tribanj, majhni mesteci, ohranjeni v preprostosti, ki ju krasijo naravne prodnate plaže in romantični skriti zalivi.

Jesen v Narodnem parku Paklenica

Čudoviti kanjoni Paklenice so glavna atrakcija za številne obiskovalce, ki ob obisku parka ne ostanejo ravnodušni. Skozi stoletja interakcije med človekom in naravo se je Paklenica spreminjala, vendar so njeni osnovni naravni pojavi ostali ohranjeni. Jesenska Paklenica nudi poseben čar, ki se kaže v prehodih različnih vrst gozdnih habitatov, zato se na sorazmerno majhnem območju izmenično obarvajo barve od temno zelenih gozdov črnega bora, rdečkastih odtenkov listopadnih gozdov do sivih kamnitih odtenkov, ki jih še bolj obogati šumenje potoka Paklenica.

Če se sprašujete, kako najbolje izkusiti Paklenico, je odgovor planinarjenje. Z več kot 150 km poti Paklenica ponuja veliko priložnosti. Za družine so pohodniške poti, ki vodijo do Planinskega doma in jame Manita peč, klasika, ki ponuja prijeten in enostaven sprehod po gozdu, čudovit panoramski razgled pred Manita pečjo, obisk Manita peči in oddih pri planinski koči.

Manita peć

 

Za pohodnike, ki želijo pobegniti iz vsakdanjega življenja, obstaja možnost pohodništva na najvišje vrhove Velebita skozi bukove gozdove, uvrščene na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Bukovi gozdovi Nacionalnega parka Paklenica so del najstarejšega kompleksa bukovih gozdov na jadranski obali.

Za obiskovalce, ki so pripravljeni na večje izzive, je v kanjonu Velike Paklenice plezališče. To plezališče je tudi posebna atrakcija zaradi bližine morske obale, zato je idealen kraj za kombinacijo plezanja in vodnih športov. Ob vzponu je več kot 500 plezalnih poti. Slovenski plezalci so eni najzaslužnejših za najtežje hrvaške tehnične smeri, saj so plezali Paklenico v poznih 80. letih. Najpomembnejši so: A2 (S. Karo, J. Jeglič, F. Knez), Tango Vertikal, A3 (S. Karo, S. Škarja) in Jogananda, A4 (M. Praprotnik, M. Ravhekar).

Če si za bivanje v Paklenici lahko vzamete le uro ali dve, priporočamo, da se vsekakor odpravite po učni poti Pjeskarica in obiščete center za obiskovalce “Podzemno mesto Paklenica“.

Podzemno mesto Paklenica

 

Narodni park Paklenica praznuje rojstni dan 19. oktobra, tako da ta dan obiskovalcem brezplačno odpremo vrata. Letos mineva sedemdeseta obletnica tega trdoživega starca, izklesanega v goro Velebit.