Norveška vasica Rjukan bo letos prvič uživala v zimskem soncu

Prebivalci odročne vasice Rjukan, ki leži v globoki dolini na jugu Norveške, bodo lahko s pomočjo ogromnih ogledal letos prvič uživali v zimskem soncu.
Hribi okrog vasice Rjukan so namreč tako visoki, da približno 3.500 prebivalcev vsako leto šest mesecev (od septembra do marca) ni izpostavljenih neposredni sončni svetlobi. A zdaj je zasijal nov žarek upanja, ki temelji na sto let stari zamisli, da bi na hribih okrog vasice na približno 450 metrih višine namestili ogromna ogledala, ki bi sončno svetlobo usmerjala proti njej. Oblikovana so tako, da se obračajo za sončno svetlobo in in jo odsevajo na glavni trg mesta, kjer bo malo manj kot 2 km² sončne oaze. Trenutno so nad severnim delom Rjukana nameščena že tri ogledala s površino 17 kvadratnih metrov.

Ideja, stara več kot stoletje

Ta odlična in kreativna rešitev, ki se je začela izvajati šele sedaj, pa je nastala že stoletje nazaj. Sam Eyde je predstavil to idejo že leta 1907. Vendar pa takrat ni bilo ustrezne tehnologije, ki bi omogočila realizacijo projekta. Inženirji so ustvarili projekt oken, imenovan »Mirror project«, ki bo poskrbel, da bo ta majhna vasica tudi v zimskih mesecih obsijana s soncem.

Živeti v temi toliko časa je lahko prava mora, za domačine tega mesteca pa je življenje v temačnih, hladnih zimskih mesecih realnost. Sedaj bodo okna zaživela, domačini pa upajo, da bo v zimskem času ta projekt v mesto pripeljal tudi več turistov.

Komentirajte!

Kaj menite o tej ideji in rešitvi za prebivalce te norveške vasice? Verjetno nihče ne bi rad živel pol leta brez sončne svetlobe?