Slikoviti Buenos Aires

Buenos Aires je prestolnica in hkrati največje mesto Argentine, je tudi poglavitno argentinsko pristanišče. Buenos Aires kot veliko mesto ponuja raznolike znamenitosti,  zato se zagotovo najde nekaj, kar zanima skoraj vsakogar, bodisi je to grob Evite Peron v predelu Recoleta bodisi predel La Boca, ki je zelo pisan predel mesta.
V osrčju mesta je čudovit Plaza de Mayo, najstarejši trg Buenos Airesa. Juan de Garay je namreč leta 1580 izbral prav ta prostor za zidavo prve mestne zbornice (cabildo) novega naselja. Na tem trgu so se iz dneva v dan množično zbirale matere državljanov, ki so izginili med vojaško diktaturo.

Avenija de Mayo je sprehajališče, ki je bilo zgrajeno, ko je Buenos Aires na prelomu prejšnjega stoletja postal pomembno mesto. Zato tam najdemo polno neoklasicističnih zgradb v francoskem stilu, zgradb v modernem stilu in neverjetnega razkošja. Večina imigrantov v Buenos Airesu je iz Španije ali Italije, v zadnjih letih pa je veliko azijskih imigrantov. Ste vedeli, da v Buenos Airesu najdemo najširši mestni bulvar na svetu?
Najstarejša četrt v Buenos Airesu je San Telmo, kjer je nekoč živela mestna elita, danes pa je to območje znano po ogromnih bolšjih tržnicah.

La Boca je slikovita bivalna četrt, mešanica svetlo pobarvanih hiš med starimi skladišči z opečnimi zidovi. La Boca je bila četrt velika italijanske priseljenske skupnosti, zdaj pa je bivališče neštetih umetnikov. V tej četrti se je rodil čustven ples tango, ki je osvojil ves svet pred drugo svetovno vojno in je še danes priljubljen, saj ni plesne šole, ki ga ne bi učila. V njegovi glasbi, gibih in ritmu odsevajo otožna občutja izkoreninjenih in brezpravnih priseljencev, ki so pristali na tuji zemlji. Carlos Gardel, ki je eden najboljših ustvarjalcev tanga, je umrl v letalski nesreči leta 1935.

Več podobnih vsebin lahko gledate na Planet Earth vsako soboto ob 18:10, v oddaji Nepredvidljivi svet.

Picture

Piše: Mirjam Kimovec

 

Komentirajte!