Pustolovščine po Papui Novi Gvineji

Papua Nova Gvineja je otok, ki leži v jugozahodnem Tihem oceanu.  Otok Papua Nova Gvineja leži severno od Avstralije ter zahodno od Salomonovih otokov. Otok je sprva nosil ime »Ilhas dos papuas« , kar v himalajščini pomeni »Otok skodranih las«. Ime je dobil po Portugalcu Jorge de Menesesu, ki je v 16. stoletju raziskal otok. Kasneje je Španec Ortiz Retes otok preimenoval v Novo Gvinejo, ker naj bi ga spominjal na obalo v Afriki. Številne bele peščene plaže, kristalno čisto morje, vulkanske gore ter nepozaben sončni vzhod v džungli.
Na otoku je vreme povečini zmerno, vlažno in mokro skozi celo leto. Vreme ima dve sezoni – vlažno in suho sezono. ​Srednja letna temperatura zraka je okrog 28 °C. Letna količina padavin je 2000-3000 mm. Na J strani otoka Nova Gvineja pade letno 1000 mm padavin. Suha doba je med majem in oktobrom. Srednja mesečna temperatura v glavnem mestu je 28 °C (januar), 26 °C (julij). 

Uradni jezik po vsej Papui Novi Gvineji je jezik creole, ki ga govori med pet in sedem milijonov ljudi. Le 1% do 2 % prebivalstva govori angleški jezik. Na otoku govorijo od 2 – 800 različnih jezikov. 95% vsega prebivalstva živi v oddaljenih kmečkih vasicah in nima stika z moderno civilizacijo.

Port Moresby je glavno mesto otoka Papua Nova Gvineja.  Velja obiskati glavno tržnico, kjer lahko najdete vse, od oblačil, nakupovalnih torb, spominkov in njihove hrane.  V videu si lahko pogledate pestro izbiro njihovega sadja in zelenjave.

Več podobnih vsebin si lahko ogledate v oddaji Pustolovščine, na sporedu je vsak ponedeljek ob 21:40 na Planet Earth.