Potovanje z letalom v času covid-19

Ali se tudi vi sprašujete, kako varno je potovanje z letalom v času covid-19? Marsikdo komaj čaka, da se bo spet lahko podal na potovanje v bolj oddaljene dežele, vendar pa pri tem ne pozabite, da na prvem mestu ostaja zdravje. Preden se odločite za rezervacijo letalskih kart, preberite nekaj dejstev o potovanju z letalom v času koronavirusa.

Kam je v trenutnih razmerah sploh varno potovati?

Če razmišljate, kje bi lahko preživeli vaš naslednji dopust, morate najprej preveriti, katere države so sploh varne za potovanje oziroma kje imate najmanjšo možnost, da se okužite z virusom. Pred prehodom meje vedno preverite omejitve, ki veljajo ob povratku v Slovenijo in preverite pogoje vstopa v državo potovanja. Za potovanja znotraj EU lahko omejitve za vstop v posamezne države preverite tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu, redno ocenjuje epidemiološko stanje v posameznih državah po svetu. Na podlagi teh ocen vlada določa sezname držav, pri čemer velja, da so najbolj epidemiološko varne tiste države, ki se uvrščajo na zeleni seznam državSeznam zelenih držav in tudi seznam oranžnih ter rdečih držav lahko preverite tukaj.

Ali je potovanje z letalom varno?

Kljub temu da bi najprej pomislili, da potovanje z letalom v času virusa ni varno, saj ste zaprti v majhnem prostoru z več sto drugimi ljudmi, temu po navedbah strokovnjakov ni tako. Novejša letala so zasnovana tako, da je zrak sam po sebi zelo čist. Zrak se obnavlja vsaki 2 – 3 minute, kar pomeni 20 do 30-krat na uro. Recikliran zrak iz kabine, ki se uporablja za ohranjanje temperature in važnosti, prehaja skozi filtre HEPA, podobne tistim, ki se uporabljajo v bolnišnicah. To pomeni, da je na letalih  zrak veliko čistejši kot  recimo v drugih javnih prostorih, kot so nakupovalni centri in pisarne.

Poleg tega sta Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) postavila smernice o novih ukrepih za dodatno zagotavljanje zmanjšanja verjetnosti prenosa okužbe. Mnoge letalske družbe so tako sprejele dodatne ukrepe, kot je dodatno razkuževanje, obvezna uporaba mask in izogibanje stikov, kadar je to možno.

Varnostni ukrepi na potovanju

Na potovanju z letalom ne pozabite na vsakodnevne preventivne ukrepe, kot je redno umivanje rok in razkuževanje rok. Na letališčih so vam na voljo dodatna razkužila za roke, kljub temu pa vam svetujemo, da s seboj na pot vzamete lastno razkužilo za roke in dezinfekcijske robčke. Ne dotikajte se obraza z nečistimi oz. neumitimi rokami.

Skozi celoten čas potovanja je obvezna uporaba zaščitne maske, ki mora prekrivati tako usta kot nos. Na to vas bodo opozarjali znaki že ob vstopu na letališče in tudi znotraj letališča. Če potujete več kot 4 ure, vam priporočamo, da s seboj vzamete še dodatno masko.

Prav tako ne pozabite na pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da vedno, ko je to mogoče, ohranjate razdaljo 1,5 metra. Na večini letališč boste tako na tleh našli oznake, ki vas opozarjajo na ohranjanje fizične razdalje.

Pred vsakim potovanjem pa ne pozabite, naj bo vaše zdravje vedno na prvem mestu. Če se boste odločili za potovanje, torej upoštevajte vse varnostne ukrepe in spremljajte svoje zdravstveno stanje.