Tenerifi v zimskem času

Zimski čas je idealen za potovanje v toplejše kraje. Zato smo se odločili, da odpotujemo na Tenerife. Idealna klima tam je sicer čez celotno leto, a za nas, ki smo odpotovali iz hladne in zasnežene Slovenije, je bilo to še kako posebno. Tokrat so z mano potovali moji starši ter celo moja leto in pol stara hčerka. Za piko na i pa sem bila še jaz proti koncu druge nosečnosti.

Tenerife

Majhen otok, a kljub temu največji izmed Kanarskih otokov, je raj za turiste. Ne manjka nastanitvenih objektov, prav tako tudi ne preostale turistične ponudbe. Otok je nekje za okoli desetkrat manjši od Slovenije. Po obliki pa celo nekoliko spominja nanjo. Poseljenost tam je zelo velika, saj na tem majhnem otoku živi kar okoli milijon prebivalcev. V višku turistične sezone, torej poleti, pa pride tja še skoraj enkrat toliko turistov. V povprečju na leto prejme kar okoli pet milijonov turistov. Tenerife je eden izmed najbolj obleganih Kanarskih otokov, saj večina meni, da je najbolj razgiban in zanimiv.
Tenerifi - lepe plaže
Tenerife privablja mnogo turistov ravno zaradi urejenih in lepih plaž,…
Tenerifi - kopanje v zimskem času
…na katerih se lahko sončijo in kopajo tudi v zimskem času.

Potovanje v nosečnosti in z malim otrokom

Zame nosečnost ni bila ovira za odhod na potovanje, saj sem potovala že v času prve nosečnosti. Za hčerkico pa je bilo to prvo potovanje nekam daleč, če odštejem hrvaško obalo ter izlete v sosednje dežele. Štiriurni polet z letalom iz Muncha do Tenerifa je prenesla bolje, kot bi lahko pričakovala. Spoznala je mnogo otrok med letom in tako ji niti za trenutek ni bilo dolgčas. Na otoku pa sem kmalu spoznala, da je to destinacija, ki je priljubljena za mlade družine. Na plažah so se otroci takoj našli in se skupaj igrali na temnem vulkanskem pesku. So pa na potovanju s tako majhnim otrokom potrebna določena prilagajanja in odrekanja. Kot npr. sam vrh Pico del Teide in vulkanske jame, kamor otrok ne sme.
Tenerifi - Klif Los Gigantes
Klif Los Gigantes je ena izmed mnogih naravnih znamenitosti otoka.
Tenerifi - Pico del Teide
Na vulkanu Pico del Teide, ki velja tudi za najvišji vrh Španije.

Potovanje po otoku

Če je le možnost, najraje potujem z avtom. Takrat se počutim najbolj svobodno. Poleg tega pa je to definitivno najboljši način za potovanje z otrokom. Težko si predstavljam potovati z majhnim otrokom z javnimi prevozi. Sicer pa je to tudi najcenejši način potovanja, če želiš prepotovati ves otok. Najem avtomobila za osem dni pride okoli 200 €, v kar je vključeno tudi maksimalno zavarovanje. Cestnin ni, gorivo pa je nekoliko cenejše kot pri nas. Ko najamete avto, dobite le tega s polnim tankom goriva. Verjamem, da mnogi na tako majhnem otoku niti en tank goriva ne porabijo, a nam je to le uspelo. Prevozili smo večino cest, vsaj v bolj zanimivih turističnih predelih. Je pa otok izredno zanimiv tudi za kolesarje, saj se mnogi podajajo pozimi tja na treninge. Ceste so lepo urejene, običajno na njih ni velike gneče, klima za treninge pa je idealna.

Temperature tudi do 30 stopinj

Kaj je lahko lepšega kot iti iz turobnega hladnega vremena v sončne in tople kraje. Tam pa so nas presenetile temperature vse do trideset stopinj. Precej nenavadno je, ko stopiš iz letala, oblečen še po naših temperaturah, in kar naenkrat te obsije sonce in ljudje okoli tebe hodijo v poletnih oblačilih. Tenerife ima namreč odlično klimo, veliko sončnih dni in malo dežja. Sredi naše zime so plaže polne razgaljenih turistov, ki poležavajo na temni vulkanski mivki. Poleg rajskih plaž pa ima večina nastanitvenih objektov tudi svoje bazene, kjer se prav tako vali gneča turistov. Tenerife privlači tudi mnogo ljubiteljev golfa ter kolesarje, ki v zimskih mesecih hodijo tja na treninge. Kanarski otoki so torej privlačni v vseh letnih časih, tako pozimi kot tudi poleti, ko želijo turisti ubežati premočni vročini. V toplih krajih se je odlično počutila tudi hčerkica, ki je še posebej uživala na plažah ter v hotelskem bazenu.
Tenerifi - hotelski bazen
Na voljo je mnogo ugodnih, a odličnih nastanitev.
Tenerifi - ogled Klifa Los Gigantes
Klif Los Gigantes je vreden ogleda.

Lepo urejene, a ponekod strah vzbujajoče ceste

Četudi so ceste zelo lepo urejene, so ponekod zaradi prepadov strah vzbujajoče. Tisti, ki se bojijo prepadnih cest, se definitivno ne bodo želeli peljati po razgledni, lepo urejeni, dokaj ozki in zelo prepadni cesti mimo vasice Masca, kjer živi okoli 150 domačinov. Cesta je prava atrakcija za turiste, kjer uživajo čudovite razglede tako na gore kot tudi na morje. Tam pa kljub prepadom ne manjka prometa, saj mnogi želijo videti ta čudoviti predel. Ko smo prevozili ta predel, sem pričakovala, da je najbolj prepadna cesta za menoj. A nedaleč naprej me je presenetil odcep ceste levo proti klifom. Takrat sem šele spoznala, kaj pomeni strah vzbujajoča cesta. Speljana je na robu klifa, nekaj je tudi tunelov, ponekod so zaščitne mreže, ki dajejo občutek, kot da se pelješ skozi kletko. A le tako lahko zaščitijo ceste.

Vulkanski otok

Tenerife je vulkanski otok, zato je njegova pokrajina zelo razgibana. Otok krasi zanimivo in različno rastlinje. V osrčju otoka pa se dviga najvišji vrh Pico del Teide, ki je s 3.718 metri tudi najvišji vrh Španije. Na vulkan neprestano vozi gondola in običajno je vsakič polna turistov. Od zgornje postaje do samega vrha vulkana pa je še dobre pol ure hoje. Za vzpon na sam vrh je potrebna predhodna registracija, za katero pa je običajno zasedenost precej velika, saj je vzpon na vrh omejen. Tokrat je bilo za kar mesec in pol zasedeno. A ker je razgled čudovit že od zgornje postaje gondole, se s samim vrhom nisem preveč obremenjevala. Poleg tega pa na sam vrh ni dovoljeno za tako majhne otroke. Kot ljubiteljico jamarstva me je ves čas bolj zanimalo, kako je v podzemlju takšnega vulkanskega otoka. Zato sem se podala na organizirano turo v peto največjo vulkansko jamo na svetu (največje vulkanske jame se nahajajo na Havajih). Lepo je videti te vrste jam, saj so bistveno drugačne od nam poznanih, kraških jam. Vulkanske jame so za nas, jamarje, morda malce dolgočasne, saj so precej monotone. Ponekod višji, drugje nižji, širši ali ožji rovi, ki pa so si bolj kot ne podobni. Lava je namreč naredile rove, ki pa so si seveda med seboj zelo podobni. Je pa samo jamarstvo na Tenerifu precej razvito, saj imajo preko tisoč registriranih jam. Imajo več jamarskih društev, ki se ukvarjajo z raziskovanjem novih jam ter proučujejo njihov nastanek. V jame pa za otroke pod pet let ni dovoljeno, tako da je ta čas na hčerkico popazila moja mama.
Na Tenerifu se ti odpre nov svet. Le okoli štiri ure leta od nas in že ste v toplem, skoraj tropskem predelu, a še vedno ste v Evropi. Spektakularni vulkan na sredini otoka, bujna vegetacija, visoki klifi, strah vzbujajoče ceste, ob obalah pa rajske plaže. Tenerife, ki še vedno velja za precej ugodno destinacijo, je več kot odličen za potovanje, še posebej v času naše zime. Je pa to otok, ki je zelo primeren tudi za potovanje za mlade družine.
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!
Ste že kdaj bili na Tenerifu? Kaj ste si ogledali?