Top 5 zanimivosti o Marseillu

Marseille, drugo največje mesto v Franciji in glavno mesto Provanse, je mesto z bogato zgodovino, kulturno dediščino in edinstveno atmosfero. To pristaniško mesto ponuja nešteto možnosti za raziskovanje in uživanje v svoji bogati dediščini in živahnem sodobnem življenju. Preverite 5 najbolj zanimivih dejstev o tem čudovitem mediteranskem mestu.

#1: Najstarejše mesto v Franciji

Marseille je najstarejše mesto v Franciji in eno najstarejših mest v Evropi. Ustanovljeno je leta 600 pr. n. št. s strani grških pomorščakov iz Fokeje. Znano je bilo kot Massalia in je imelo pomembno vlogo v starodavnem svetu kot glavno središče trgovine in trgovanja.

Danes je Marseille kozmopolitsko mesto z bogato etnično in kulturno raznolikostjo. Tukaj živijo ljudje različnih kultur in narodnosti, kar se odraža v mestnem vzdušju, festivalih in kulinariki.

#2: Pristanišče

Marseille ima največje komercialno pristanišče v Franciji in eno največjih v Sredozemlju. Pristanišče je glavno središče trgovine med Evropo, Severno Afriko in Bližnjim vzhodom.

Vieux-Port (Staro pristanišče) je zgodovinsko srce Marseillea, kjer so se nekoč izkrcavali grški kolonisti. Danes je priljubljeno zbirališče, obkroženo z restavracijami, kavarnami in tržnicami. Pristanišče je tudi izhodiščna točka za izlete na bližnje otoke.

#3: Bazilika Notre-Dame de la Garde

Marseille je mesto kontrastov, ki ima tako starodavno zgodovino kot sodobno arhitekturo. Slavna bazilika Notre-Dame de la Garde, ki gleda na mesto, je ena najbolj znanih znamenitosti Marseilla.  Ta čudovita cerkev iz 19. stoletja, ki se nahaja na hribu nad mestom, ponuja osupljiv razgled na mesto in Sredozemsko morje. Mesto je tudi dom sodobnih arhitekturnih čudes, kot je stolp CMA CGM, ena najvišjih zgradb v Franciji.

#4: Čudovita obala in park Calanques

Marseille slovi po čudoviti obali, ki se razteza na več kot 57 kilometrih in vključuje nekatere najbolj osupljive plaže v Franciji. Marseille je v bližini čudovitega narodnega parka Calanques, ki se razteza vzdolž obale med Marseilleom in Cassisom. Park ponuja osupljive apnenčaste klife, turkizne zalive in številne možnosti za pohodništvo, plezanje in plavanje.

#5: Kulinarika

Marseille je znan po svoji edinstveni kulinariki, zlasti po bouillabaiss, tradicionalni ribji juhi. Mesto ponuja široko paleto morskih sadežev in drugih provansalskih jedi, ki so pravi užitek za gurmane. Mesto je znano tudi po pastisu, likerju z okusom janeža, ki je priljubljen aperitiv v Franciji. Poleg tega velja omeniti še jedi, kot sta »panisse«, čičerikin ocvrtek, in »navettes«, vrsta sladkega kruha z okusom pomarančnih cvetov.