Top 7 evropskih mest za ljubitelje umetnosti

Ali načrtujete izlet po mestu, tehtate svoje možnosti, kje bi študirali umetnost, ali pa vas preprosto zanima, katera evropska mesta lahko ponudijo največ zanimivosti za ljubitelje umetnosti? V nadaljevanju vam predstavljamo, katera evropska mesta so zatočišča za umetnike in ljubitelje umetnosti.

#1:Firence

Firence, dom renesančnih zakladov, so umetniško delo same po sebi. Njihovo starodavno katedralo in mnoge cerkve so oblikovale in zgradile umetniške ikone preteklosti, od Brunelleschija do Michelangela. Večina turistov nikakor ne bo izpustila ikonične galerije Uffizi, kjer so na ogled številne neprecenljive mojstrovine. Če se potepate po Firencah, morate obiskati tudi palačo Pitti in vrtove Boboli, v katerih so številne pomembne galerije, vključno z galerijo Palatine, muzejem srebra in galerijo moderne umetnosti. Seveda ne morete zapustiti mesta, ne da bi si ogledali Vasarijevo fresko Zadnja sodba, ki se nahaja v katedrali Santa Maria Del Fiore.

#2: London

Ste vedeli, da se v Londonu nahaja kar 261 umetniških galerij, kar je več kot v katerem koli drugem evropskem mestu (podatek iz leta 2023, posterxxl). Ne glede na vaše umetniško prepričanje – klasično, moderno, sodobno ali drugo – ima London galerijo, ki vam ustreza. Poleg tega pa je vstop v številne muzeje brezplačen, vključno z Narodno galerijo portretov, Narodno galerijo, Somerset House in Tate Modern. Ustavite se v Narodni galeriji, da si ogledate ikonična umetniška dela, kot so Sončnice Vincenta van Gogha in Voz za seno Johna Constabla. Obiščite Tate Modern, kjer si lahko ogledate primere mednarodne sodobne umetnosti, kot so dela Picassa, Hockneyeja in Warhola, ali pa si oglejte vrhunska sodobna dela v galeriji Saatchi.

#3: Amsterdam

Amsterdam je dom nekaterih najbolj znanih umetnin na svetu, od Van Goghovih Sončnic do Rembrandtove Nočne straže. Ljubitelji umetnosti si v Rijksmuseum lahko ogledajo slike Vermeerja, Halsa in Steena, medtem ko je v Van Goghovem muzeju na ogled več kot 200 njegovih del. Stedelijk je obdan s sodobnimi deli, medtem ko so dvorci ob kanalu, zlasti muzeja Willet-Holthuysen in Van Loon, polni zakladov.

#4: Berlin

Berlin so sanje za ljubitelja sodobne umetnosti. V galeriji East Side na prostem je na ogled največji neprekinjeni del Berlinskega zidu, tam je na desetine mednarodnih umetnikov poslikalo eno miljo dolg ostanek zidu. Ulično umetnost boste lahko občudovali  na območjih, kot sta Bülowstrasse in Teufelsberg – ter v muzeju Urban Nation Museum v Schönebergu.

#5: Barcelona

Z Gaudijevo baziliko Sagrada Família in edinstveno La Pedrera in Casa Battló je Barcelona  zagotovo eno najboljših mest v Evropi za arhitekturne navdušence. V umetniških galerijah, kot sta Museu Picasso in Fundacija Joan Miró, boste našli vrhunska sodobna umetniška dela. Druge galerije velikega pomena vključujejo Museu Nacional d’Art de Catalunya in MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona), Nacionalni muzej umetnosti Katalonije in Museu del Disseny de Barcelona.

#6: Paris

Če ne zaradi drugega, je Paris na seznamu vsakega ljubitelja umetnosti zaradi veličastnega muzeja Louvre. Louvre ponuja skoraj neskončno zbirko umetnin, vsak pravi ljubitelj umetnosti pa si zagotovo želi vsaj enkrat v življenju uzreti slavno Mona Liso. Obiskati velja tudi Musée d’Orsay, Center Pompidou, ki hrani največjo zbirko moderne umetnosti v Evropi, in Musée National Rodin.

#7: Rim

Impozanten Kolosej, fascinantne ruševine na vsakem koraku in nekateri najbolj fascinantni primerki verske arhitekture na svetu, zahvaljujoč tisočletni zgodovini. V italijanski prestolnici je pravzaprav možno toliko videti, da se zlahka pozabi, kako dobro njene galerije zajemajo sodobno umetniško sceno. MAXXI, Narodni muzej umetnosti 21. stoletja, je ena takih vročih točk, ki hrani na tisoče del na 2700 kvadratnih metrih galerijskega prostora. Rim ponuja tudi izjemne priložnosti za mlade umetnike na univerzah, kot sta Rimska univerza za likovno umetnost (RUFA) ali Accademia delle arti Roma.