5 idej za enodnevni izlet v Avstrijo

Avstrija je polna zgodovinskih znamenitosti, čudovitih naravnih kotičkov od prelepih gora do kristalno čistih jezer, seveda pa ne moremo tudi mimo edinstvene kulinarike. V Avstriji bo lahko vsak popotnik našel nekaj zase. Ker iz mnogih koncev Slovenije do Avstrije potrebujemo manj kot uro vožnje, smo tokrat izbrali 5 destinacij, ki jih lahko raziščete v enem dnevu.

Vrbsko jezero

Wörthersee oz. Vrbsko jezero je največje jezero na avstrijskem Koroškem. Ker se nahaja le približno pol ure od meje s Slovenijo, je odlična destinacija za prijeten enodnevni izlet. Če ga obiščete v poletnem času, je lahko odlična zamenjava za oddih ob morju, saj ga odlikuje bistra voda, ki se poleti prijetno segreje. Lahko se odločite za prijetno vožnjo po jezeru ali pa le uživate na sprehodu v okolici jezera. Ne glede na to, v katerem letnem času obiščete Vrbsko jezero, vam priporočamo sprehod po znani promenadi Blumenpromenade v Porečah ali po obalni promenadi v Vrbi.

Gradec

Ste vedeli, da je Gradec drugo največje mesto v Avstriji? Četudi se boste odločili le za sprehod po mestu, boste z lahkoto zapolnili svoj dan. Lahko si ogledate številne dvore, Deželno hišo, katedralo, se sprehodite po številnih mestnih trgih (Hauptplatz) in parkih ali pa se zapeljete po reku Muri. Nedaleč stran od Gradca se v kraju Riegersbur nahaja tudi znana tovarna čokolade in čokoladnih izdelkov Zotter. Tam si lahko ogledate njihovo proizvodnjo, na koncu pa seveda tudi posladkate. Če pa vas bolj kot čokolada mika pršut, priporočamo, da obiščete raje bližnjo pršutarno Vulcano.

Grossglockner

Grossglockner oz. Veliki Klek je s 3798 m najvišji vrh Avstrije in drugi najvišji vrh Alp. Če si boste za obisk vzeli le en dan, vam priporočamo, da se zapeljete po eni najbolj znanih panoramskih cest v Evropi – visokogorski cesti proti Grossglocknerju. Z razgledne točke Franc Josephs Hoche boste imeli čudovit razgled na najvišji vrh Avstrije, okoliške vršace in ledenike. Vzemite si tudi nekaj časa za ogled enega največjih ledenikov v Evropi Pastirica oz. Pasterze, ki se nahaja ob vznožju gore.

Minimundus in Celovec

Če iščete nepozaben izlet, ki bo še dolgo ostal v spominu celi družini, lahko skočite do Celovca in ogled mesta združite z obiskom Minimundusa. V miniaturni obliki si lahko ogledate modele znamenitih zgradb, mostov in ladij iz celega sveta. Vam bo uspelo v enem dnevu obiskali znamenito Sydneyjsko opero, čudoviti Eifflov stolp in mistični Tadž Mahal? Vabljeni na potovanje okoli sveta v miniaturnem formatu.

Hallstatt in rudnik soli

Vasica Hallstatt ima čudovito lokacijo med Halštatskim jezerom in mogočnim masivom Dachstein. Že sam sprehod po vasi vam bo dal občutek, kot da ste se znašli v ljubki pravljični vasici. Lahko se podate tudi visoko nad vasico in uživate v čudovitem razgledu z razgledne ploščadi Skywalk ali pa si privoščite izlet z vožnjo po jezeru in si mestece ogledate še iz druge perspektive. Vas je sicer znana po proizvodnji soli in je skupaj z okoliško pokrajino pod Unescovo zaščito, zato vam vsekakor svetujemo, da nekaj ur namenite tudi obisku bližnjega rudnika soli, ki velja za najstarejšega na svetu.