7 najlepših slovenskih slapov

Vodnata Slovenija se lahko pohvali tudi z mnogimi čudovitimi slapovi. Največji in najbolj mogočni slapovi se nahajajo predvsem na območju Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp,  manjše slapove pa lahko najdete na vseh koncih Slovenije. Tokrat smo za vas pripravili naš izbor 7 najlepših slovenskih slapov.

Slap Savica

Eden najlepših slovenskih slapov je zagotovo slap Savica, lepoti katerega se je s pesnitvijo Krst pri Savici poklonil tudi naš največji pesnik France Prešern. Slap je izvir Save Bohinjke in se nahaja  nedaleč stran od Bohinjskega jezera, pod stenami Komarče. Ker se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena, velja v svetu slap Savica za posebnost. Znameniti slap v obliki črke A je visok 78 m.

Slap Peričnik

Slap Peričnik se nahaja v dolini Vrata in  je poleg enega najlepših tudi eden najvišjih in najbolj ikoničnih slapov v Sloveniji. Posebnost slapu je, da se lahko za slapom sprehodite in ga občudujete iz drugačne perspektive. V resnici gre za dva slapova; zgornji je visok 16 m, spodnji pa 52 m. 

Slap Rinka

©Andrejj

Slap Rinka se nahaja na samem koncu Logarske doline. Osupljiv slap velja za enega največjih pa tudi enega najbolj obiskanih slovenskih slapov. Spomladi je priljubljena točka za pohodnike in izletnike, pozimi pa za ledne plezalce.

Martuljški slapovi

Spodnji slap

Martuljški slapovi se nahajajo v Gozdu Martuljku pri Kranjski Gori. Ogleda vreden je tako Zgornji kot Spodnji Martuljkov slap, bolj spektakularen pa je zagotovo Zgornji Martuljkov slap, ki se spušča v treh stopnjah prek 110-metrske navpične stene. Slapovi so še posebej veličastni v poznih pomladnih dneh, ko jih napolni voda taljenega snega.

Slapovi Fratarice

Nekoliko težje dostopni, a zato nič manj impozantni, so slapovi Fratarice. Potok Fratarica, ki se v Koritnico izliva v Logu pod Mangrtom, je v svojem toku ustvaril več kot 22 čudovitih slapov vseh velikosti in oblik. Med slapovi, ki se začenjajo na snežišču Loške stene, je najznamenitejši 48 m visok slap Parabola, ki leži na spodnjem delu potoka.

Slap Kozjak

Čudovit slap Kozjak najdemo na potoku Kozjak, ki se pri Kobaridu izliva v reko Sočo. Do slapu vodi urejena sprehajalna pot, na koncu pa vas pod Krnskim pogorjem pričaka 15 metrov visok slap. Slap Kozjak navdušuje s svojo mistično podobo, saj je ujet v kamniti amfiteater, nekakšno izdolbeno podzemno dvorano.

Slap Boka

Mogočen slap Boka se nahaja v dolini Soče, med Bovcem in Kobaridom. Gre za najbolj vodnat slap v Sloveniji,  s skupno višino 144 metrov in širino 18 m. Velike količine vode pridejo na dan na skalni polici, čez katero prosto padajo 106 metrov, takoj za tem pa še 30 metrov v globino.