Adventni čas v Avstriji – Potnik.si

 

Zimska idila in čudovita adventna mesta

11.10.2017
Advent v Gradcu − zimska pravljica
​Predbožični čas je čas tržnic. V Gradcu se bodo v petek, 17. 11. 2017, odprle adventne in božične tržnice. Vse so urejene z veliko ljubezni in se bodo z različnimi božičnimi tematikami predstavljale do 24. 12. 2017.
Magična točka adventa v Gradcu so vsekakor ledene jaslice na dvorišču Landhaus. Kimmo Frosti, umetnik, ki izdeluje skulpture iz ledu, je 45 ton ledu oblikoval v edinstveno umetnino. Sicer pa: graške ledene jaslice so prve ledene jaslice v tej velikosti na svetu! Otvoritev je 2. 12. 2017 ob 18. uri.
Graz © Graz Tourismus – Foto Fischer
Za vse majhne goste ponuja graški advent kar nekaj zanimivih možnosti za zabavo: Otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom ter lončki pene in sladkorne vate poskrbela, da se zasvetijo prav vsake otroške oči. V otroškem šotoru bodo studio za peko keksov, delavnica za izdelovanje, pripovedovalni kotiček in igrišče, prepevalo pa se bo tudi otroške adventne pesmi.

Linz: Adventni čas ob Donavi
​Kdor pride v mesto ob Donavi, se zavestno odloči, da bo opustil svoje stare navade in se podal v nova doživetja, ki jih ne bo tako zlahka pozabil. Advent je namreč čas, v katerem si številni ljudje vsako leto zadajo, da se bodo nečemu odpovedali. V sproščenem vzdušju neposredno ob reki prestavijo obiskovalci Linza „eno prestavo nižje“, se zadržujejo tam in pozabijo na stres vsakdanjika. Najkasneje na romantični vožnji z ladjo ali na sprehodu skozi praznično osvetljen center mesta bo vsak začutil božično vzdušje.
Linz ©linztourismus_AndreasRoebl
Ob začetku zime tako pri vašem nakupovanju ne sme manjkati obisk linških adventnih tržnic. Te bodo 18. novembra odprle svoja vrata in po celem mestu širile vonj punča, kandiranih mandljev in pečenic. Božične stojnice se nahajajo na glavnem trgu, na božičnem trgu v linškem Volksgartnu in v zimskem marketu na trgu Pfarrplatz, to so trije največji trgi tega mesta ob Donavi. Tukaj bo vsakdo preživel prijetne ure v božičnem vzdušju.

Salzburški advent- Sveta noč, smučanje in kultura


Vrhunec salzburške zime so poleg pohoda parkeljnov, ki se ga udeleži nekaj sto postav z dolgimi kosmatimi kožuhi in vražjimi maskami, z ljubeznijo oblikovane božične tržnice z božičnim sejmom. Ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ki stoji neposredno ob salzburški katedrali, poteka svetovno znani salzburški božični sejem. Najstarejši avstrijski božični sejem vzbuja z vonjem po fini božični peki, kuhanem vinu, vročih maronih, kadilu, plemeniti umetni obrti in z razmišljujočim glasbenim programom v obiskovalcih pravi božični duh.

Predvsem pri družinah je zelo priljubljen adventni čar Hellbrunna, ki nudi jahanje ponijev, pečenje klobasic na tabornem ognju in očarljivi živalski vrt za božanje. Ponudba je z mirnimi božičnimi koncerti in s tradicionalnim adventnim petjem naravnost popolna.

Iz Salzburga izvira tudi najbolj znana božična pesem. Sprehodite se lahko po sledeh Josefa Mohra, pisca besedila tradicionalne božične pesmi „Sveta noč“. V slikoviti kapeli v Oberndorfu, nedaleč stran od Salzburga, so to pesem krstno izvedli leta 1818.

Salzburg ©salzburg tourismus
Za vse športne navdušence, ki želijo umetnost, kulturo in nakupovanje združiti s smučanjem, obstaja smučarski shuttle, tj. brezplačen avtobusni prevoz od Salzburga do Flachaua (Ski amadé), največjega avstrijskega združenja smučišč, vsak dan od 23. 12. 2017 do 18. 3. 2018.

Zillertal- več kot le smučanje!
Različni dogodki, kot so Hochfügen noč, tedensko tekmovanje z mini bobom, ognjemeti ob novem letu, freeride festival Big Mountain Hochfügen, Winzer-Wedel Cup, festival smučarske hrane ali legedarno tekmovanje z vrvjo Hochfügen, pri katerem so smučarji med seboj povezani z vrvjo, bodo zagotovili raznolikost in zabavo v prvi počitniški regiji v Zillertalu!
Zillertal ©Andi Frank
Tudi izven smučarskih stez boste lahko v prvi počitniški regiji v Zillertalu doživeli in odkrili veliko. Sankališča v regiji vas vabijo k zabavnemu sankanju, na očiščenih zimskih pohodniških poteh pa boste lahko na sprehodu uživali v čudoviti zimski pokrajini.
Po razburljivem dnevu na smučarskih stezah vabijo terme doživetij Zillertal celotno družino na sprostitev. Otroke pričakujejo velik bazen doživetij, bazen z valovi, dva tobogana in posebno območje za majhne otroke. Starši lahko v miru uživajo v velikem svetu najrazličnejših savn in se tako popolnoma odklopijo.

Ski in – Ski out – Smučarski hit vzhodne Tirolske
​Smučarski hit vzhodne Tirolske s preko 150 kilometri smučarskih stez vabi na različna smučišča ter v ledeniško letovišče z edinstvenimi popusti za družine: otroci do 6 let smučajo brezplačno, 50 % popusta za otroke med 6 in 18 letom. Za otroke ali smučarske začetnike je v smučarski šoli Gradona****s Mountain Resort z brezplačnimi smučišči za začetnike najbolje poskrbljeno. Letovišče leži na nadmorski višini 1.350 metrov nad občino Kals. Za dobro telesno počutje poleg wellnessa skrbi tudi izvrstna kuhinja z domačimi specialitetami. Otroci od 6 do 18 let prejmejo 50 % popusta na prenočitev v sobi skupaj s starši.
Osttirol ©schultz-ski.at
K enemu prvih naslovov na Tirolskem spada tudi športni hotel Dolomiten Residenz****s Sporthotel Sillian, ki velja za posebej družinam prijazno letovišče neposredno ob smučarski postaji v dolini smučarskega centra Hochpustertal. Gostje lahko izbirajo med junior sobami in premium sobami. Luksuzno hotelsko wellness območje Vitalresidenz Schloss Heinfels vabi s svojimi 3.000 m².
Zimska čarovnija v Murau – Kreischbergu

Regija Murau – Kreischberg zagotavlja čaroben zimski dopust, poln nepozabnih doživetij. Kreischberg nudi zabavo na skupno 42 kilometrih popolno negovanih smučarskih stez. Tako začetniki kot tudi izkušeni smučarji bodo tukaj zagotovo našli svojo najljubšo smučarsko stezo. V popolno oblikovanem zabavnem parku bodo prišli na svoj račun smučarji prostega sloga. V „otroškem svetu“ s čudežno preprogo, otroško vlečnico in potjo z majhnimi valovi bo najmlajšim smučanje predstavljeno na igriv in privlačen način. ​Slikovito mesto Murau je tudi pozimi vredno obiska. Po aktivnem dnevu na smučarskih stezah se boste lahko odpravili na zimsko raziskovalno popotovanje po tem srednjeveškem mestu.Zasnežena zimska pokrajina v Murau – Kreischbergu vabi k postanku. Regija je s svojo mrežo poti za tek na smučeh raj za tekače na smučeh. Vodeni pohodi s krpljami, turna smučarska hoja, drsanje in sankanje bodo poskrbeli za nepozabne dopustniške trenutke, večeri pa so rezervirani za kulinarično razvajanje.

Kreischberg (c) TVB Murau-Kreischberg_ikarus.cc

Kreischberg MidWeek – užitkov polna smučarska zabava tako za začetnike kot tudi za izkušene smučarje na najbolj trendovskem smučišču Štajerske: Kreischberg navdušuje z 42 kilometri popolno urejenih smučarskih stez! Za zimski dopust, poln nepozabnih doživetij, bo poskrbel nov snežni park „Snowpark Kreischberg“ na nadmorski višini 1.900 metrov. V „otroškem svetu“ s čudežno preprogo, otroško vlečnico in potjo z majhnimi valovi bo najmlajšim smučanje predstavljeno na igriv in privlačen način.Family Days: brezplačna smučarska vozovnica za otroke do 15 let (ob spremstvu enega od staršev), ki velja od vsaj 2-dnevne smučarske vozovnice naprej, in sicer v terminih med 2. in 23. 12. 2017 ter med 19. 3. in 2. 4. 2018.

Komentirajte!
Katero adventno mesto boste vi obiskali v letošnjem decembru?