Alpinistična odprava na Mustagh Ata 7546 m

​Muztagh Ata ali oče ledenih gora je 7546m visok vrh v kitajski provinci Xinjiang. Kljub dejstvu, da velja za enega najlažjih in najpopularnejših sedemtisočakov na svetu, od osvajalca zahteva ogromno volje, orientacije, psihične in fizične moči. Gora ima izredno lokacijo ob svileni poti in avtocesti Karakorum, kar privablja številne ekstremiste. Že sama pot iz Slovenije do baznega tabora je dolga avantura, pot proti vrhu pa je tisto, za kar gremo na pot.
Mustagh Ata v vsej svoji mogočnosti.

Priprave na odpravo

Enomesečna mednarodna 12-članska odprava je bila zame prva odprava te vrste sploh. Pred tem so bila moje ‘’delovno’’ področje evropska gorstva. Ni jih bilo malo, pa vendar je velik razkorak med Pamirjem/Tibetom in Alpami. Ob prijavi je sledilo študiranje literature na temo odprav, višinske bolezni, priprav na vzpon, posvetovanje z izkušenimi in podobno, da bi lahko suvereno zakorakal na letalo in rekel: ”I can do it”. 
opravljanje meritev, Inštitut Jožefa Štefana
Predhodno opravljanje meritev na Inštitutu Jožefa Štefana.
odprava
Odhajamo novim zmagam naproti.
Odprava na Mustagh Ata je bila prav tako raziskovalna odprava, saj smo udeleženci bili predmet raziskovanja vpliva nadmorske višine na delovanje organizma in odzivnost. Pred odpravo smo opravili meritve na Nevrološkem inštitutu in Inštitutu Jožefa Štefana ter tako sklenili, da gremo na pot. Podobne meritve smo opravljali tudi v baznem taboru na gori in po povratku z nje.

Kirigizija in uvodni dnevi

Pot do gore je bila dolga. Najprej pot do Kirgizije oz. prestolnice Biškek. Sledila je dolga vožnja po gorati pokrajini z mnogimi dogodivščinami. Med vožnjo smo celo izgubili eno kolo na minibusu. Postanki so bili med svizci in že smo bili v Tash Rabatu, nekdanji postaji za karavane na svileni poti. Opravili smo aklimatizacijski treking v Kirgiziji in pot nadaljevali preko mejnega prehoda Torugart do kitajskega mesta Kashgar. Sledili so še zadnji nakupi ter pakiranje za vzpon in že smo krenili proti avtomobilski bazi Subaši.

odprava na Mustagh Ata
Ena redkih skupinskih fotografij.
Kamele vas pozdravijo ob osvajanju gore.
bazni tabor
Bazni tabor pod goro Mustagh Ata.

Aklimatizacija in meritve vpliva nadmorske višine na telo

Sledilo je 10-dnevno obdobje za aklimatizacijo in vzpon na vrh Mustagh Ata, očeta ledenih gora. V baznem taboru so sicer zelo dobro skrbeli za naše lačne želodčke, višje pa si je bilo potrebno prehrano in namestitev organizirati sam. Slednje pomeni poln največji nahrbtnik potrebnega – tako hrana, gorilnik, posoda, plin, oblačila, tehnična oprema, šotor, spalna vreča, podloga in še bi lahko naštevali. Višinski metri vzpona niso več tako hitro naraščali, pa vendar nas je volja držala skupaj.

meritve odzivnosti
Meritve odzivnosti organizma na večji nadmorski višini.

Aklimatizacijo do višine cca 6200 m smo opravili, kljub temu da nam vreme ni prizanašalo. Biti zaprt v šotoru na višini, ko zunaj divja neurje, ni ravno romantično. Vselej pa te drži pokonci pogovor s sospalcem v šotoru, merjenje vsebnosti kisika v krvi in beleženje popite tekočine ter konzumirane hrane. 

Gora bo počakala

Vreme se je le slabšalo. Vse manj je bilo možnosti, da bi se ustalilo za več dni – saj je bilo za nas nemogoče priti v enem ali dveh dneh na vrh in nazaj. Malce apatije se je že kazalo, ko je sneg pobelil tudi bazni tabor.

tabor na višini 6000m
Tabor na višini cca 6000 metrov.

Napredovanje nad 5000 m pa je otežila visoka snežna odeja in udiranje snega ponekod do pasu. Koliko ti slednje vzame dodatne nepotrebne energije, presodite sami. Celotna odprava je poskušala priti čim višje, a so tudi najizkušenejši mački presodili, da bo gora počakala. In še vedno čaka na naš ponovni prihod.

6200 metrov
Prebujenje v novo jutro na višini 6200 m.

V času našega bivanja v baznem taboru naj bi le eden osvojil vrh, in to s pomočjo GPS-a, ki mu naj bi pokazal, da stoji na vrhu. Domnevno naj bi stal na vrhu tudi drug osvajalec, ki mu je nenadna smrt preprečila sestop. Lokalnim reševalcem smo priskočili na pomoč pri prenašanju trupla v dolino. Izkušnja, ki mi še nekaj časa ni dala spati.

ledeniški svet
Ledeniški svet nad 6000 m.
pot nad 6000m
Pot se nad 6000 m zlagoma dviga proti vrhu.

Vrnitev v civilizacijo

Z zavedanjem, da sem z omenjeno odpravo pridobil ogromno izkušenj, sem se vesel vrnil v civilizacijo in sledilo je zasluženo spanje v postelji.

povratek, aklimatizacija
Varen povratek v dolino po drugi aklimatizaciji.

Čeprav sem ostal brez osvojenega vrha, so me na tem mestu odprave zasvojile in že smo s prijatelji kovali načrte za naprej. Množica lepih in visokih gora, a v načrtu ni skorajšnje vrnitve na Mustagh Ata, pa vendar, nikoli se ne ve.

zimska pravljica
Zimska pravljica na odpravi.

​Vsi sproščeni smo v Kashgarju nazdravili na srečno in varno vrnitev. Sledila je le še vožnja do Biškeka s postankom v Narynu. Zadnji dan pred povratkom v Slovenijo pa sem preživel v dobri družbi ob jezeru Issyk-kul. Vsi, ki ste že potovali po Kirgiziji, veste, da je omenjena destinacija kakor kirgiško morje. Predhodno prijateljstvo z domačini mi je omogočilo, da sem preživel en res lep dan s kirgiško družino. Sprejeli so me za svojega in me razvajali na vsakem koraku. 

otroci na potovanju
Zmeraj čudoviti otroci na potovanju.
otroci poiskušajo slovensko juho
Otroci degustirajo slovenske juhe iz vrečke.

Ljudje, ki nimajo veliko, ti ponudijo največ, kar imajo. Najmanj, kar lahko jaz naredim, je to, da se kmalu vrnem.

Kashgar, otroci
Kirgiško punčko bi lahko kar posvojil.
Več informacij o odpravi lahko najdete tukaj.

 

​Piše: Izidor Furjan

Komentirajte!

Kaj ste razmišljali ob branju članka? Ste že kdaj bili del gorske odprave?