Družinska Crikvenica

Picture
Marko Popovič

Ker je bila napoved za Slovenijo za vikend slaba, smo se z
družino odločili, da je vseeno bolje dež na morju kot pa dež doma. Zato smo
spakirali našo prtljago in se odpravili v Crikvenico, saj je do tja samo 2 uri
vožnje iz osrednjega dela Slovenije
. Sama pot je minila zelo hitro, kajti ta čas smo se igrali najrazličnejše logične miselne igre. Na ta način smo se
tudi zamotili, saj je pihal zelo močan veter. O dežju, ki je doma že
pridno padal, pa ne duha ne sluha. Po namestitvi smo odšli v restavracijo na
večerjo. Otroci so uživali, kajti do sedaj smo vedno sami poskrbeli
za hrano, tukaj pa je bilo vse že lepo pripravljeno. Tudi sam izbor je bil
pester in okusen, pač tipičen za morje. Poudarek je bil na morski hrani in zelenjavi.

Četudi dežuje, na morju nikoli ni dolgčas

Naslednji dan nas je vseeno dohitel dež, zato smo se morali znajti po svoje. V preteklih dneh je vročina pošteno pritisnila, zato se je temperatura morja dvignila in prvi junaki so takrat že zbrali pogum in zaplavali v morju. Z dežjem in burjo, ki sta se pojavila dan pred našim prihodom, se je naše upanje po plavanju v morju v maju razblinilo. Ker pa so si otroci vseeno zaželeli plavalnih dogodivščin, smo idealno alternativo našli v notranjih bazenih hotela Varaždin v Selcah, kjer smo resnično uživali. Bazen je bil v času našega obiska skoraj prazen in zato sta otroka še posebej uživala v raznih vragolijah, od deskanja, skakanja, čofotanja…
Picture
Navdušenje nad…
Picture
…bazenom je bilo veliko.

Obisk vinograda v bližini Crikvenice

Rezultat bazenskih aktivnosti so bili tudi prazni želodci, zato smo se ustavili v restavraciji Millenium, kjer smo uživali ob pogledu na morje in pa seveda dobri hrani. Ob dobri hrani se prileže tudi dobro vino, zato smo se odpravili v Novi Vinodolski, ki je 10 km oddaljen od Crikvenice, h gospodu Palinkasu, ki ima v lasti vinograd Pavlomir. V pogovoru z njim pri ogledu njegove vinske kleti smo izvedeli, kakšni so bili njegovi začetki vinogradništva, zaupal nam je tudi svoje prihodnje načrte razvoja 32 ha velikega vinograda. Načrti vključujejo tudi turistični razvoj vinograda in ne samo vinskega, saj na ta način želi ponuditi celotno zgodbo svojega posestva. Na koncu seveda ni šlo brez degustacije vina, ki je bilo resnično okusno.

Festival Ad Turres –  potovanje skozi čas starega Rima

Po degustaciji vina smo se polni vtisov odpravili še na krajše raziskovanje centra mesta. V kavarni Inter smo se ustavili, da pokusimo lokalno znano Frankopan tortico, za katero je razmerje sestavin znano samo tistim, ki jo delajo. Vsebuje pa najrazličnejše oreške (orehova jedrca, mandeljne,…) in je prava energetska bomba. Ravno tisti večer je v mestu potekal tudi festival Ad Turres. To je festival, kjer obiskovalci lahko doživijo vzdušje rimskih časov v Crikvenici. Na njem predstavijo številne prizore vsakdanjega rimskega življenja (predelavo gline, izdelavo oblačil, nakita, pričesk, parfumov, z mnogo glasbe, plesa, hrane in pijače) in tradicionalnih obrti (lončarstvo, izdelava košar, obdelava kamna, kovaško obrt, izdelava fresk in mozaikov itn.). Festival vključuje tudi zanimiva predavanja ter izobraževalne delavnice za odrasle in otroke (izdelava lovorovih vencev, barvanje tkanin, polnjenje amfore z vinom, modeliranje gline, izdelavo mozaikov in risb z motivi iz antičnih časov in igranje iger tistega časa). Obiskovalci imajo tako priložnost, da uživajo v specialitetah starodavne gastronomije, pripravljenih po izvirnih receptih. Osebno lahko podoživijo čas starih rimskih provinc.

Vabilo na otvoritev prenovljenega Hotela Omorika

Po ogledu centra mesta smo se vrnili v sobe in nato na večerjo. Ni potrebno reči, da sta otroka tudi tokrat uživala, tako v hrani kot v izboru. Po večerji so otroci ostali v hotelu, sam pa sem se odpravil na odprtje hotela Omorika, na katerega sem bil povabljen. Hotel ima res prečudovito teraso s spektakularnim pogledom na morje, na tej terasi bo kmalu potekal izbor za miss Hrvaške. Na odprtju sem tako užival ob petju lokalne skupine Tić, ki je tudi po uradnem odprtju prenovljenega hotela, na katerem je bil slavnostni govornik hrvaški premier Zoran Milanović, poskrbela, da je bilo vzdušje na vrhuncu. Kasneje, v večernih urah, se je svečanost preselila v notranjost hotela, kjer so postregli z odlično in zanimivo ponujeno hrano.

In počasi smo se morali vrniti domov

Naslednje jutro, po zajtrku, smo na posebno željo otrok ponovno odšli na kopanje v bazen. Kasneje smo se vrnili po naše stvari v hotel Esplanade, kjer smo bivali in kjer so nam na posebno željo postavili tudi otroško posteljico. Na žalost se je naš čas obiska Crikvenice iztekel, zato smo se počasi odpravili na pot domov.

Jadran hoteli in avtokampi, za aktiven in družinski dopust

Vsi hoteli skupine Jadran d.d. se nahajajo v neposredni bližini morja, na obali Crikvenice, njihova posebnost pa je čudovit razgled. V hotelih velik poudarek dajejo tudi na domače počutje gostov, saj je osebje zelo prijazno. Izberete lahko kar med osmimi hoteli.

Hotel Esplanade ***

Najlažje boste Velebit in Kvarner doživeli, če si boste sobo rezervirali v četrtem nadstropju hotela Esplanade. Mi smo imeli priložnost v tem hotelu s pridihom sedemdesetih let preživeti dve noči. Najbolj nas je navdušil jutranji pogled na morje z balkona in bližina plaže. Posebnost tega hotela je tudi v tem, ker ima pred vhodom mini golf igrišče.

Hotel Kaštel ***

Počutili smo se kot graščaki na ovalnem balkonu strešne sobe v hotelu Kaštel.

Izberite hotel Kaštel, če želite doživeti občutek umirjenega življenja, izven mestnega vrveža, v prostornih širokih hodnikih in sobanah samostana. Hotel Kaštel je namreč nastal v okviru samostana, v njem pa so ustvarjali znameniti hrvaški slikarji in kiparji. Čudovito ohranjena notranjost hotela, z akustičnim atrijem, visokimi stropi in intimnimi sobami vas bo presenetila. Nas je.

V hotelu povprašajte za strešno sobo z ovalnim balkonom. Takšne ni moč najti daleč naokrog. Počutili se boste kot graščak. Mi smo res uživali.

Avtokamp Selce

Če ste bolj ljubitelji narave in kampiranja, že gotovo poznate avtokamp Selce. Ogledali smo si prenovljeno recepcijo in preverili, kako potekajo priprave na sezono pri pavšalistih.

Več o avtokampu Selce >>

Hotel Omorika **

Obiskali smo otvoritev hotela Omorika. Na terasi hotela se bo zgodil izbor za miss Hrvaške 2015.

Crikvenica - hotel omorika

Crikvenica - hotel omorika
Velikanska terasa hotela Omorika, v katerem bo izbor za miss Hrvaške 2015. Več o hotelu Omorika >>

Komentirajte!

V katerem kraju se nahajajo hotel Omorika, Esplanade in Kaštel?