Grčija – Krf, raziskovanje z avtom

 

 

Pred leti sem  skupaj s svojimi sošolci doživel nepozaben maturantski izlet na Krfu. Obiskal sem že kar nekaj grških otokov, vendar mi je bil Krf najljubši. Odločila sva se, da ga ponovno raziščeva, tokrat na malo drugačen način.

Letela sva iz Ljubljane v Kerkiro, ki je glavno mesto Krfa, ter tako začela najine sedemdnevne počitnice. Otok je precej raznolik in gorat. Stran od največjih turističnih središč se nahajajo njegove najlepše plaže (Glifada, Agios Georgios, Paleokastritsa).

“Z Miškom na safari”. Za tri dni sva najela avto pri lokalnem
rent a car ponudniku, saj je raziskovanje Krfa z avtom najprimernejši način, da res v polnosti doživiš čare otoka. Vzela sva najmanjši možni avto tako, da je bil najem res poceni. Dala sva mu celo svoje ime “Miško”. Imel je tako šibak motor, da sva morala pri vožnji v klanec izklopiti klimo, da je lahko zlezel na hrib.
Na sliki posnemam pozo tipičnega grškega šoferja, ki obvezno moli
roko skozi okno in z njo tudi kdaj pokaže znake nestrinjanja drugim udeležencem v prometu. Zanimivo je tudi to, da Grki uporabljajo povsem drugo kretnjo, kot je naše kazanje sredinca :). So pa Grki precej temperamentni šoferji.  Včasih obvelja kar pravilo večjega/močnejšega (avtobusarji in tovornjakarji se imajo za največje “carje”) in ne prometno pravilo.

Gouvija

Gouvija je manjše, zelo turistično mesto zraven glavnega mesta Kirkire. Mestece je precej živahno in hrupno. Ima pa to tudi svoje prednosti, saj tam najdete kar nekaj trgovinic in užijete pestro nočno življenje. Benitses, v katerem sem prebival kot maturant, mi je bil bolj pri srcu.

Molfetta beach hotel je bil najina baza. Hotel ni bil ravno na visokem nivoju, vendar nama je kar solidno služil med najinimi počitnicami. Tam sva imela samo zajtrk s prenočiščem, saj sva precej hodila naokoli in okušala lokalne specialitete. Zajtrki, v primerjavi s kako Turčijo, niso bili ravno bogati. Hrana v restavracijah ni bila pregrešno draga, tako da sva se raje tam malo bolj razvajala.

Hotelska plaža je bila prodnata in tudi voda zaradi bližine marine ne najbolj čista, bila pa je lepo urejena. Cene ležalnikov so bile precej zasoljene. Kljub temu, da sem najel ležalnik za cel dan, je ob 6h popoldne že prišel “ata”, ki je sposojal ležalnike, do naju in naju vrgel z ležalnikov. To mi je malo dvignilo pritisk, vendar se on na to ni preveč oziral. Rekel je, da je pač tak njegov “sistem”.
Grški večer v hotelu je bil prijetno doživetje. Seveda smo se tudi mi pridružili plesni skupini in se učili tradicionalni grški ples sirtaki, ki je že postal nekakšen zaščitni znak Grčije.
Trebušna plesalka, ki nam je zaplesala v hotelu, je bila nekaj posebnega. Bila je tako pretirano suha in shirana, da so se videla rebra in smo samo čakali, kdaj se bo prelomila. Njeni prsti na rokah so bili tako tanki, da so bili videti 15 cm dolgi. Ples bi bil precej bolj v orientalskem stilu, če bi imela plesalka kakšnih 10 kg več :).
Vozi, Miško!
Najino vožnjo po otoku sva si razdelila v tridnevne etape (Tour de Krf). Ena je bila sever otoka, druga jug otoka, tretja pa nakupovanje in ogled glavnega mesta.
Pogled na plažo v Ipsosusu, ki je v neposredni bližini Gouvije. Tukaj je bila plaža boljša kot v Gouviji. Ko se voziš po otoku, naletiš na kup razglednih točk.

Pogled na Albanijo v ozadju, ki je povsem blizu Krfa. Bila je videti zelo gorata.

Notranjost otoka

Daleč od turistov lahko v notranjosti otoka doživite njegovo prvinskost.

Vrhovi Krfa

Otok je gorat, tako da ponuja obilo možnosti za dober treking.

906 metrov nad morjem se dviga gora Pantokrator, katere vrh je posejan s raznimi antenami in oddajniki.

Pantokrator si je vredno ogledati, saj ponuja najlepše razglede po celotnem Krfu. Nanj se pa pripelješ z avtom. Če je najin mali Miško to zmogel, bo zmogel tudi vaš avto.

Sever otoka

Sever otoka je zelo slikovit, saj skriva mogočne klife.

Pijača

V Grčiji je zelo popularno janeževo žganje ouzo, ki ima okus po bronhi bonbonih. Še pomnite oglas za te bonbone “Uzmi bronhi, lakše se diše”. Tudi po kozarčku ouzota se lakše diše :). Pogosta je tudi tradicionalna pijača metaxa, ki je narejena iz mešanice žganja in vina iz na soncu posušenega Savatiana, Sultana in črnega Korintskega grozdja. Ima pa Krf posebno lokalno pijačo, in sicer kumquat liker.
Kumquat je majhen, podolgovat citrus sladko grenkega okusa, iz katerega delajo liker. Sadež raste na Krfu.
Liker iz kumquata v trgovinici kar sam spolzi v nakupovalno vrečko. Je zelo prijetnega okusa.

Plaže na Krfu

Na Krfu imate kar nekaj zares lepih peščenih plaž, ki so večinoma na vzhodni strani otoka, ki je manj turistično razvita. Splača se najeti avto ali skuter, da jih obiščete.

Glavno mesto Kerkira

Tu se vam splača pogledati trdnjavo ter letališče s samostanom Pontikonisi.

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.