Potovanje z otroki z avtom

Otroci so si glede potovanja z avtomobilom zelo različni. Nekateri v tem preprosto uživajo, druge vožnja uspava, spet tretji pa vam med vožnjo lahko povzročajo obilico skrbi.  Če potujete z otrokom, morate upoštevati njegove potrebe, predvsem pa poskrbite za njegovo varnost. Otrok mora imeti avtosedež, ki je primeren otrokovi starosti in teži.

Poskrbite za zabavo na poti

Otroke je potrebno med potovanjem zabavati in jim krajšati čas. S tem se izognemo njihovi in posledično tudi naši slabi volji. Za nemirnost otrok med daljšimi vožnjami je kriva monotonost in omejeno gibanje. Svetujemo vam, da si izmislite zabavne igrice in aktivnosti, ki vključujejo dogajanje na cesti, kot na primer štetje avtomobilov določene barve. Lahko se kratkočasite z besednimi igrami ali pa se zabavate s pripovedovanjem smešnih zgodb. Nikakor ne pozabite na otrokovo najljubšo igračo, pri tem pa ne pozabite na velikost in obliko igrač. Izogibajte se koničastim predmetom, kot so barvice ali škarje. Prav tako sestavljanke in druge igrače z veliko delci niso ravno najboljša izbira, saj hitro lahko kak delček izgubite. ​
Starši svojega otroka poznate najbolj, zato mu že vnaprej lahko pripravite »animacijski program«, ki mu bo ustrezal. Pri nekaterih bo zadostovala že najljubša igrača ali pa  igrice s sodelovanjem staršev. Nekateri med potjo uživajo ob poslušanju pravljic ali otroških pesmi. Žal pa se starši vse pogosteje zatekajo tudi k rešitvam, kot so igrice na mobilnikih ali tablicah.  Takšna poteza se vam  lahko hitro maščuje v obliki otrokove slabosti. Če bo otrok med vožnjo ves čas strmel v film oziroma risanko, mu lahko hitro postane slabo. Ni potrebno, da otrokom kupujete prenosne predvajalnike filmov, morda jim raje kupite novo družabno igro ali pa novo igračo, s katero si bo krajšal čas.

Udobje, varnost in sprostitev

Poskrbite za otrokovo udobje, zato zadnjih sedežev ne zasedite s prtljago. Dolga vožnja je za otroke še posebej naporna, zato delajte veliko postankov. Postanke lahko prilagodite otrokom tako, da se ustavite ob igrišču, kjer se lahko sprostijo, ali pa naredite postanek ob travniku, kjer bo dovolj prostora za vse aktivnosti.  Poskrbite za redno prehrano in dovolj tekočine, še posebej v vročih dneh.  Vedno imejte s seboj nekaj prigrizkov (grisini, suho sadje,..), saj nikoli ne veste, kdaj boste obtičali v gneči za nekaj ur. Nikakor pa ne pretiravajte s sladkimi pijačami in prigrizki, saj otroku lahko hitro postane slabo. Veliko lahko naredite tudi z upoštevanjem otrokovega naravnega bioritma, zato poskrbite za dnevne obroke in njegov spanec. Lahko se ustavite ob restavraciji, ki ima igrišče, in tako poskrbite za polne želodčke in sprostitev obenem.
Če otrok med vožnjo zaspi, morate poskrbeti za njegovo udobje in držo. Nekateri otroški sedeži omogočajo prilagoditev naklona, da je otroku med spanjem bolj udobno. V drugih primerih poskrbite za ustrezno oblazinjenje (vzglavnik, ovratna blazina,..). Pomembno je, da je otrok ves čas poti v sedežu nameščen pravilno, nikakor pa ga med vožnjo ne odpenjajte. Otroku je potrebno prilagoditi tudi zračenje, saj ni nujno, da bo otrok med spanjem temperaturo v avtomobilu dojemal enako kot ostali potniki. Naj mu ne bo prevroče, če se poti, mu obrišite pot, manjšim lahko podložite tetra plenico. Če ga zebe, ga pokrijte in bodite pozorni, da vanj ne piha stalno hladen zrak, kaj šele, da bi bil ves čas na prepihu. Poskrbeti je potrebno tudi za zaščito pred soncem, kar lahko preprosto rešite že z zložljivim senčnikom.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Ali vaši otroci uživajo med vožnjo z avtom? Kako pa vi poskrbite, da pot kar najhitreje mine?