Intervju Sani B.

Sani Bečirović, tridesetletni slovenski košarkarski reprezentant, ki si kruh trenutno služi pri italijanskem Benettonu (to je že 16. klub v njegovi karieri), prihaja s štajerskega konca, kamor se vselej izjemno rad vrača. Pravi, da mu največ pomenita družina in zdravje. Ne slovi le kot fantastičen košarkar, temveč tudi kot vselej nasmejani fant.

Kako pa si organizira potovanja, na njih uživa in kolikšen faktor sončne kreme uporablja, je v ekskluzivnem intervjuju s Saniboyem skušala izvedeti Maja Švigelj.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj?

To so bili Maldivi pred približno osmimi leti. Tja sva šla z ženo na pred pred, pred, pred poročno potovanje, ki trenutno še vedno velja za poročnega. Bilo je res super. Šla sva na otok Bandos. Vzela sva all inclusive za 12 dni.

Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?

Ne vem, enostavno me je tam fasciniralo to, da res dejansko na tem otočku nimaš početi kaj drugega, kot se samo namakati v vodi, se sprehajati in dobro jesti. Hrana je bila vrhunska. Nisem pa poskusil nobene domače specialitete. Prav tako me je očaralo osebje, ki je bilo res fenomenalno, zelo ustrežljivo.  To potovanje sem si zapomnil tudi zato, ker sem imel prve tri dni vročino, termometer je pokazal kar 40 stopinj.

S klubi in reprezentanco ter verjetno tudi zasebno ste bivali že v mnogih hotelih. Kateri  je bil najbolj luksuzni hotel, v katerem ste prebivali? Kaj je tam tako posebnega?

Definitivno je to hotel Polat v Carigradu, kjer smo bivali z reprezentanco v času svetovnega prvenstva lansko leto. Zopet moram izpostaviti hrano, pa tudi postelje. Postelje so bile odlične, velike, široke, dolge. Imeli smo strežbo 24 ur na dan, prinesli so, karkoli si si zaželel.

Kje ste bili letos na počitnicah in kako je bilo?

Letos smo bili po predlogu Primoža Brezca na počitnicah v Grčiji na Kreti. Morali bi skupaj počitnikovati, vendar se je nekaj zalomilo – verjetno zato, ker sva poskušala midva organizirati počitnice (smeh). Zanimivo je bilo, da sta bili najini družini na Kreti istočasno, vendar se nismo srečali, saj so bili oni na drugem koncu otoka. Vseeno je bilo vrhunsko.

Imate kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate na počitnice?

Ne, nimam.

Kje pa vam je najbolj vrhunska smučarija?

Ne smučam. Verjetno sem edini, ki ne smuča.

Ker veliko potujete, najbrž že obvladate tehnike “hitrega pakiranja”. Katere pa so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? Brez česa si potovanja ne morete predstavljati?

Podvprašanje, ki je nastalo med pogovorom : Ali je mogoče najti v toaletni torbici kaj zanimivega?

Tehnike hitrega pakiranja definitivno obvladam. V tem sem svetovni prvak. Nikoli ne manjka toaletna torbica, to je prvo, kar pripravim. V toaletni torbici je res moč najti eno stvar, brez katere ne morem spati in brez katere si potovanja ne morem predstavljati. Katera je ta stvar, pa je skrivnost, za katero ve le moja družina (smeh).

Ste vedno vi tisti, ki pakirate, ali to prepustite svoji ženi?

Če je pakiranje povezano z reprezentanco in klubom, potem sem načeloma jaz tisti, ki pakira. Ko gremo na dopust, pa pakira žena.

Se držite kakšnega popotniškega nasveta ali ste morda iz svojih izkušenj izdelali svojega? Ga lahko delite z nami?

Spakiraj tisto, kar res rabiš.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje? Kako sicer izbirate počitnice, potovanja? Kateri je tisti odločilni faktor za izbiro?

Destinacije še nimamo izbrane, bo pa verjetno spet Grčija. Počitnice izbiramo predvsem glede na ponudbo animacije za otroke, tobogane, bazene… Tako si lahko z ženo vzameva čas tudi zase. Čez leto tega časa ni ravno veliko, tako da poskušava potem na počitnicah teh 10 ali 14 dni kar se da maksimalno izkoristiti. Izbiramo tako, da je za vsakega nekaj.

Sedaj pa še nekaj vprašanj o slabih popotniških izkušnjah. Kje ste se imeli najslabše? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?

Najslabše sem se imel na Japonskem, na svetovnem prvenstvu, ker je bil hotel slab, prav tako je bila zelo slaba tudi hrana. To je, kar se tiče reprezentance. Na dopustu pa do sedaj še nisem izkusil nič slabega.

Kateri hotel je bil po vaših izkušnjah največja katastrofa? Zakaj?

Ravno ta hotel na Japonskem. Bil je res totalna katastrofa. Postelja je bila kot za kakega 6-letnega otroka . Kaj več o tem bi lahko povedal Brezec (smeh). Da ne govorim o stranišču in kadi. Če si hotel iti na WC, si moral dejansko dati noge v kad. Totalna katastrofa. Res neverjetno.

Česa se na potovanju ponavadi izogibate?

Ne maram gneče. Nikoli ne bom šel na dopust v top sezoni in v najbolj obiskane, priljubljene hotele. Na počitnicah imam rad mir.

Glede na to, da ste igrali in živeli že v mnogih evropskih mestih, kje vam je bilo najbolj všeč? Ste se morda še kje (razen v Sloveniji) počutili, kot da ste doma?

V Atenah. Tam mi je bilo najbolj všeč. Resno smo že razmišljali o tem, da bi tam živeli po koncu moje kariere. Tam je način življenja, pred krizo seveda (smeh), idealen. Noben ni nič delal, vsi so hodili samo po kavicah. Je približno tako kot Beograd, samo da se v Atenah obrača veliko več denarja. Verjetno so ravno zaradi tega zapadli v krizo, saj dejansko skoraj nobeden ni delal. Tudi za otroke bi bilo super. Tam se res vse najde.

Kot profesionalni športnik veliko trenirate. Ali ste tudi na počitnicah športno aktivni ali vam je takrat ljubše poležavanje?

Eden mojih velikih problemov v preteklosti je bil ta, da ko sem šel z družino na počitnice, mi je postalo po dveh, treh dneh dolgočasno. Iz teh časov lahko povem anekdoto. Pred tremi leti smo odšli na počitnice na Sardinijo. Prvi in drugi dan je bilo vse super. Tretji dan je bil že tako-tako. Četrti dan pa mi je Simona (o.p. žena) rekla, naj si grem sposodit čoln in lovit ribe, ker sem bil očitno nervozen. No, ta dan sem šel res na barko in sem cel dan lovil ribe. Uspel sem ujeti nekaj brancinčkov, ki sem jih na koncu podaril vozniku čolna.

Kolikšen faktor kreme uporabljate?
Glede na to, da imam tako lepo barvo, da sem fajn rjav (smeh), vedno uporabljam kreme, ki imajo faktor 30+. S soncem se ne razumeva ravno najbolje. Začnem s 50, potem pa znižam na 30.

Kaj si mislite o nudističnih plažah? Ali jih kdaj obiščete?

Ne, nimam pa nič proti.

Koliko jezikov govorite?
Italijansko, angleško, nemško, srbohrvaško in albansko. Razumem tudi špansko in če bi bilo potrebno, bi se znašel tudi s španščino.

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.