Intervju z Renejem Mlekužem

Rene Mlekuž, nekdanji slovenski alpski smučar, ki prihaja s štajerskega konca in je sedaj ponosni očka hčerke Lije. Pravi, da ima najraje aktiven dopust z dobro družbo in dobro hrano.

Čas je več kot primeren za intervju z Renejem, saj smo na sredi smučarske sezone. Kot nekdanji vrhunski smučar, lahko ljubiteljem smučanja odkrije kakšno skrivnost, za katero morda do sedaj še niso vedeli.

Sezona smučanja je že v polnem teku. Ste letos že uspeli stopiti na deske in preizkusiti bele strmine?

Deske? 🙂 Žal še ni bilo priložnosti, da bi si vzel kakšen dansamo zase in šel na sneg. Imam sicer za sabo 4 smučarske vožnje letos in seveda dan, ko sva z ženo na smuči postavila hčerko Lijo.

Katere so tiste strmine, ki vam bodo za vedno ostale v lepem  spominu?

Veysonnaz, Schladming, St. Anton, Wengen (zaradi dobrih rezultatov) in Colorado (večina smučišč), ter Val Thorens in Tignes (zaradi dobre smučarije).

Kot nekdanji uspešen slovenski smučarski reprezentant ste smučali že marsikje. Obstaja mogoče kje takšno smučišče, po katerem se niste upali spustiti (ali pa vas je bilo vsaj zelo strah)?

Strah niti ne. Spomnim se, ko sem prvič prišel v Wengen, da sem se peš odpravil pogledat slalomsko progo in ko sem se postavil nad del proge, ki je najbolj strm, sem se zamislil, da kaj takega v preteklosti še nisem odsmučal. Ni bil strah, temveč neko spoštovanje do tiste strmine.

Nam lahko opišete lastnosti vašega idealnega smučišča?

Strmo, dolgo, široko in po možnosti obdano z drevesi.

Katero smuko imate raje – dnevno ali nočno?

Obe, sem pa zelo rad tekmoval pod reflektorji.

Za katero smučišče bi lahko rekli, da je začetnikom najbolj naklonjeno? In na drugi strani, katero  bi priporočili iskalcem smučarskega adrenalina?

Kranjska Gora je eno od smučišč, ki je zelo naklonjeno začetnikom in otrokom, poleg tega pa je tudi idealno za dostop, saj parkirate in ste že skoraj na smučišču. Za dobre smučarje in tiste, ki želijo poskusiti res nekaj posebnega, bi priporočil Heliski v Britanski Kolumbiji (Kanada). Tudi zame je to še ena velika neizpolnjena želja.

Po naporni smuki se seveda prileže malo sprostitve. Morda katero smučišče še posebej slovi po pestrem nočnem življenju?

Absolutno Kitzbühel.

Glede na to, da ste velik del svojega življenja preživeli na smučiščih, se vam je zagotovo že pripetila kakšna anekdota, ob kateri se vedno znova nasmejite. Nam lahko zaupate kakšno?

Takšno vprašanje mi vedno naredi »black out« 🙂 Bilo pa jih je ogromno, od takih, ko nas je sneg zamedel in nismo mogli iz hotela cel teden; ko smo bili v Švici ujeti na nekem hribčku, saj zaradi poplave celega mesta nismo mogli ne naprej ne nazaj in smo tam preživeli 2 dni itd…

Kako bi opisali vaš idealen dopust?

Morje, sonce! 🙂 Definitivno topli kraji, seveda aktiven dopust ob morju, z dobro družbo, dobro hrano in motocross na mivki. 🙂

Ste morda eden tistih, ki počitnice rad organizira sam ali se na izbrano destinacijo raje odpravite preko potovalne agencije?

Deloma preko agencije, deloma sam.

Kdo ima v vaši družini glavno besedo pri izbiri počitnic? Kateri pa so sicer tisti odločilni faktorji, ki vplivajo na izbor?

Vedno odločava oba z ženo. Počutje (če smo tam že bili), lokacija, aktivnosti, cena.

Se na počitnicah lahko uprete športnim aktivnostim in samo poležavate, ali preprosto morate gibati?

Mislim, da sem na to odgovoril že zgoraj. 🙂

Velika večina ljudi s seboj na počitnice vzame vsaj eno stvar, ki je potem sploh ni uporabila. Se tudi v vašem kovčku najde kakšna?

Seveda. 🙂 Sigurno kak t-shirt in športen artikel preveč. 🙂

Katera pa je tista, brez katere si potovanja ne morete predstavljati? 🙂

Tenis lopar, MacBook.

Kaj pa najslabša izkušnja, ki se vam je zgodila na počitnicah?

Nisem dobil tistega, kar sem bookiral/plačal.

Vaše najljubše prevozno sredstvo je?

Poleti kolo, pozimi seveda moje osebno vozilo.

Za konec morda še kakšen smučarski nasvet za naše bralce?

Uživajte s pravo, varno opremo in smučajte svojemu znanju primerno.

Intervju napisala:  Maja Švigelj

Komentirajte!

Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.