Kaj se zgodi z ostanki hrane na letalih

Hrana na letalih na splošno slovi kot manj okusna, zato se je najbrž tudi vam že velikokrat zgodilo, da ponujenega letalskega obroka niste v celoti pojedli. Pa ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z ostanki hrane na letalih?

Svetovno znan medij L + T vsako leto naredi seznam letalskih družb z najboljšo hrano za svoje potnike. Na prvem mestu, po mnenju potnikov, že več let zapored kraljuje letalska družba Singapure Airlines. Verjetno pa se je tudi vam že kdaj zgodilo, da se vam je hrana na letalu zdela precej neokusna ali pa preprosto niste imeli apatita, da bi pojedli vso ponujeno hrano. Kaj pa se zgodi z vsemi ostanki hrane na letalih? Žal je resničnost, da se večina neobdelane hrane sežge ali konča na odlagališčih.

Velika količina odpadkov

Po podatkih Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA), trgovinskega združenja s približno 290 letalskimi prevozniki, se je leta 2018 po vsem svetu ustvarilo 6,1 milijona ton odpadkov hrane v letalskem prometu. To je povečanje v primerjavi s predhodnim letom 2017, ko so letalske družbe ustvarile 5,7 milijona ton odpadkov. Ker po svetu potuje vedno več ljudi, IATA ocenjuje, da bi se lahko v naslednjem desetletju količina odpadkov v letalski industriji podvojila. Problem pa ni le odpadna hrana, pač pa tudi ves odpadni material, kot so plastični lončki in ostala embalaža. To je v svetovnem merilu velik problem, saj je vedno več ljudi, ki letijo, kar pomeni več ljudi, ki ustvarjajo odpadke.

Na srečo vedno več letalskih družb v zadnjem času upošteva potrebo po zmanjšanju odpadkov in recikliranju. Letalske družbe, kot so Alaska Airlines, Air New Zealand, JetBlue, Ryanair in Qantas, so zavezane k zmanjšanju odpadkov z inovativnimi praksami in ambicioznimi cilji, kot so spodbujanje potnikov, da namesto steklenic iz plastike prinesejo polnilne steklenice z vodo ter predlagajo uporabljanje materialov, ki so BIO izvora oz. lažje razgradljivi.

Viri: Reader’s Digest, Travel + Leisure, IATA