Kako pravilno shraniti kamp opremo?

Poleti ste se z vso opremo za kampiranje odpravili na zaslužene počitnice. Kaj pa boste naredili s to opremo v preostalem delu leta?  Za vas smo zbrali nekaj nasvetov za pravilno hrambo kamp opreme med časom, ko je ne rabimo.

Dobro posušite in očistite

Vsa kamp oprema mora biti očiščena in dobro posušena, preden jo pospravimo v shrambo. Veliko lažje jo  boste očistili po končani sezoni, kot da umazano shranite in pred uporabo ugotovite, da morate še sčistiti vso opremo. Najbrž že iz lastnih izkušenj veste, da je trdovratno umazanijo, ko se zasuši, le stežka odstraniti.

kamping oprema

​Če ste pospravili svoj šotor, ko je bil še vlažen, ga, ko pridete domov, obvezno posušite. Postavite ga na vrtu ali pa ga obesite na sušilno vrv; če nimate vrta, ga  lahko položite čez balkon ali čez vaš avto.  Kamor koli ga že postavite, pomembno je, da zrak lahko kroži okrog njega in se res dobro presuši, drugače vas lahko naslednje leto pričaka le še plesniv, neuporaben šotor. Čiščenje kamp opreme ni potrebno samo zaradi čiščenja samega. Hkrati je tudi idealna priložnost, da svojo kamp opremo skrbno pregledate in ob morebitnih poškodbah zamenjate ali peljete na servis. Že ob koncu sezone preverite, če je vaš šotor še primeren za naslednje leto (preverite predvsem šive, možne razpoke v platnu,..)

Izogibajte se vlažnih prostorov

Kamp opreme ne shranjujte v vlažnih prostorih. Če boste opremo shranili na  podstrešje, v lopo ali v garažo, poskrbite, da bo prostor res primeren za shrambo ( zaščiten pred vodo, žuželkami, primerne temperature,..).  Predvsem bodite pozorni, da ne bodo žuželke v mrzlih delih leta našle začasno bivališče ravno v vaši kamp opremi. Poleg žuželk so nevarne tudi miši, ki se pregrizejo skozi vsak šotorski material, tudi najlon.
Spalne vreče in spalne podloge morate dobro očistiti in posušiti. Imejte v mislih,  da spalne vreče rade splesnijo, če niso dobro posušene in so “zrolane/zložene” skupaj. Če spalne vreče nimate namena  uporabljati  naslednjih nekaj mesecev, vam svetujemo, da jo pospravite kar pod posteljo, kjer je najbolje, da jo hranite poravnano in ne zvito skupaj.  Tako jo boste imeli tudi vedno na dosegu roke za kake enodnevne nočitve vaših prijateljev ali znancev.
Poleg druge kamp opreme dobro poskrbite tudi za kamp pribor in posodo. Pred shranjevanjem ju dobro očistite, nato pa postopek ponovite tudi pred začetkom nove sezone, še posebej, če ju vmes niste uporabljali.  ​
Preberite si tudi vse o kampiranju s šotorom in izbiri najboljše parcele v kampu.
Komentirajte!
Imate tudi vi kak nasvet, kako pravilno poskrbeti za kamp opremo v času, ko je ne uporabljate? Delite ga z nami.