Kateri so najvarnejši sedežu na letalu?

Če ste nervozni med letenjem ali pa morda samo radovedni, ste verjetno kdaj pomislili, kateri sedeži na letalu so najvarnejši v primeru nesreče. In če gledamo statistiko, ki temelji na preteklih letalskih nesrečah, obstaja odgovor. Preverite, kateri so najvarnejši sedeži na letalu po mnenju letalskih strokovnjakov.

Najvarnejše mesto za sedenje na letalu

“Pravzaprav obstaja varnejše mesto za sedenje na letalu, in to je zadnji del letala,” je dejal Dan Bubb, profesor na univerzi Nevada v Las Vegasu. Glede na analizo TIME iz leta 2015 35-letnih podatkov Zvezne uprave za letalstvo (FAA) so imeli sedeži v zadnji tretjini letala 32-odstotno stopnjo smrtnosti, medtem ko so imeli sedeži v srednji tretjini 39-odstotno stopnjo smrtnosti, sedeži v sprednji tretjini so imeli stopnjo smrtnosti 38 odstotkov.

Še natančneje, srednji sedeži v zadnjem delu letala so statistično najvarnejši s samo 28-odstotno stopnjo smrtnosti. Za primerjavo, pri sedežih ob prehodu v sredini kabine je bila stopnja smrtnosti 44 odstotkov.

Izstopajoči primeri

Vendar ne pozabite, da so to le skupne kvote, ki temeljijo na prejšnjih letalskih nesrečah. Med nesrečnimi poleti pa boste našli tudi precej primerov, ki kažejo nasprotno. Na primer, ko je let 232 United Airlines leta 1989 strmoglavil v Sioux Cityju v Iowi, je večina od 184 preživelih sedela v srednji tretjini letala. V nesreči na Tenerifu leta 1977, najsmrtonosnejši nesreči v letalstvu, v kateri je umrlo 583 ljudi, je 61 preživelih sedelo večinoma na sprednjem delu letala Pan Am, ki je bilo udeleženo v nesreči.

Najvarnejši sedež

Navsezadnje gre za zelo specifičen nabor okoliščin potencialnega incidenta, zato izbira sedeža glede na vaše možnosti za preživetje v nesreči morda ni najboljša ideja. Vsekakor je vpleteno tudi malo sreče. Poleg tega sedenje v zadnjem delu letala ni vedno najbolj prijetna izkušnja.

Če bi res želeli izbrati “varnejši” sedež, bi bilo morda pametno izbrati enega blizu vrste za izhod. Na podlagi raziskav FAA o možnostih preživetja po strmoglavljenju mora biti letalo mogoče popolnoma evakuirati v 90 sekundah, zato je na krovu toliko izhodov v sili. In analiza več kot 100 letalskih nesreč, ki jo je leta 2011 opravila Univerza v Greenwichu, je pokazala, da je večja verjetnost, da bodo potniki v petih vrstah od funkcionalnega izhoda varno evakuirali letalo.

Letala so zelo varna oblika potovanja

Ne glede na to, kje na letalu boste sedeli, pa na koncu ne pozabite, letala so na splošno zelo varna oblika prevoza. In tudi če se nahajate v kakršni koli letalski nesreči, so vaše splošne možnosti za preživetje dobre. Po študiji Nacionalnega odbora za varnost v prometu iz leta 2020 je 98,2 odstotka potnikov v letalskih nesrečah med leti 2001 in 2017 preživelo z lažjimi poškodbami ali brez njih, 0,6 odstotka jih je preživelo s hudimi poškodbami, 1,3 odstotka pa jih je bilo smrtno poškodovanih.

Namesto da bi se osredotočali na izbiro “varnejšega” sedeža na letalu, se poslužite boljših korakov za zagotovitev vaše varnosti v sili. “Bodite pozorni na navodila stevardese, vključno z demonstracijo varnosti,” pravi Bubb. Vzemite varnostno kartico v žepu na sedežu in jo dobro preberite. Preštejte, koliko vrst stran je najbližji izhod, da ga boste lahko našli ob slabi vidljivosti. In nikoli, nikoli ne izgubljajte časa s tem, da pograbite svoje stvari, preden zapustite letalo v nujnem primeru – pojdite ven čim hitreje.

 

Vir: travelandleisure.com