Kozjanski regijski park

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji le en narodni park – Triglavski narodni park – in tri regijske parke? To so Kozjanski regijski park, Park Škocjanske jame in Notranjski regijski park. Tokrat vam bomo predstavili najstarejšega med njimi, ki je bil ustanovljen že leta 1981. Preverite nekaj zanimivosti o Kozjanskem regijskem parku.

©kozjanski-park.si

Zavarovano območje

Kozjanski regijski park je eno najstarejših in največjih zavarovanih območij v Sloveniji, saj zajema površino 20.650 ha. Razprostira se na severu do Rudnice, na vzhodu do Sotle, na zahodu meja poteka preko hribov Vetrnika in Oslice, na jugu pa preko Orlice prehaja v Bizeljsko in Senovsko gričevje. Ustanovljen je bil leta 1981 pod imenom Spominski park Trebče, od 1999 pa nosi sedanje ime. Večji del parka je uvrščen med Natura 2000 območja, od leta 2010 pa ima tudi status biosfernega rezervata pod zaščito Unesca.

Naravne lepote

Podlaga za ustanovitev parka je bila izjemna biotska raznovrstnost. Območje Kozjanskega slovi po visokodebelnih travniških sadovnjakih, kjer rastejo stare sorte jablan. V čast kozjanskega jabolka se vsako leto, drugi teden v oktobru, na trgu Podsreda odvija tradicionalna prireditev Praznik kozjanskega jabolka. Posebnost Kozjanskega regijskega parka pa je tudi dejstvo, da se je tamkaj naselila ena najlepše obarvanih ptic − čebelar (Merops apiaster).

Po parku vodi več urejenih pešpoti in kolesarskih stez, ki privabljajo obiskovalce v vseh letnih časih. Soteska reke Bistrice velja za najbolj ohranjeno in slikovito rečno sotesko v vzhodni Sloveniji, očarala pa vas bo tudi soteska reke Sotle – Zelenjak, ki je bila razglašena za naravni spomenik. Na območju se nahaja tudi več zanimivih kraških jam, med katerimi omenimo Lurško jamo, v kateri je tudi izvir zdravilne vode.

Kulturna dediščina

Na območju kozjanskega parka se nahaja tudi nekaj izjemne kulturne dediščine. Morda najbolj znan je samostan Olimije in stara lekarna. Če se boste potepali po parku, si zagotovo velja ogledati tudi grad Podsreda, ki ima najbolj ohranjeno romansko grajsko arhitekturo na Slovenskem. Nastanek gradu sega v 11. stoletje in kljub prezidavam je grad ohranil skoraj neokrnjeno prvotno jedro.

Grad Podsreda ©kozjanski-park.si

Nekaj posebnega so tudi stara jedra tamkajšnjih vasi. Obiščite trg Plištanj ali pa trg Podsreda, kjer lahko vidite še ohranjen sramotilni steber – pranger. Zanimiv je tudi trg Kozje, saj je bilo naselje Kozje prvič omenjeno že leta 1016. Nedaleč stran pa si boste po predhodnem dogovoru lahko ogledali tudi enega redkih delujočih mlinov na vodo v Sloveniji – Kukovičičev mlin.

Zagotovo pa ne zapustite tega območja, ne da bi poskusili vrsto lokalnih dobrot. Obiščite katero od turističnih kmetij, zavijte v vinsko klet ali pa si privoščite kozarec piva na domačiji Haler, ki se lahko pohvali z dolgo tradicijo varjenja piva v domači mini pivovarni.