Međimurje – dežela vina, kulinarike in športa

Hrvaška – sinonim za morje. Vendar zakaj bi bil omejen na dvomesečno sezono morskega turizma, ko pa ti notranjost države ponuja možnost celoletnega oddiha v prijetni, mirni ter kulinarično pestri pokrajini. Zato sva se odločila za krajši oddih v pokrajini Međimurje. Destinacija je bogata s ponudbo naravnih in kulturnih znamenitosti, čistega zraka, miru, domače kulinarike in dobrega vina, športa, zdravilne vode ter prijaznih in  gostoljubnih ljudi, … vse to in še več naju je prepričalo za obisk in raziskovanje te pokrajine.

Međimurje je najsevernejša hrvaška dežela, ki se nahaja med Muro in Dravo. Glavno mesto te pokrajine je Čakovec. Pohvali se lahko s kar nekaj turističnimi atrakcijami, od katerih je najbolj prepoznaven Stari grad Zrinskih, ki ga najdete v parku Zrinski. Plemiška družina Zrinski je vladala med 16. in 17. stoletjem in je poznana po svojih vojaških podvigih v vojnah s Turki. Njihovo slavno zgodovino danes v spomin prikliče atraktivna zgodovinska vojaška formacija, imenovana Zrinska garda.

Međimurje se lahko pohvali kot edina evropska regija, ki je dvakratni dobitnik priznanja EDEN – Evropske destinacije odličnosti, podeljenega od Evropske komisije. Leta 2007 je priznanje dobila občina Sveti Martin na Muri zaradi trajnostnega podeželskega turizma, leta 2015 pa Zgornje Međimurje za lokalno kulinariko in trajnostni turizem.

Međimurje - mlin na Muri

Međimurje se ponaša z bogato kulturno-zgodovinsko dediščino, zaradi njenih naravnih danosti pa so ji nadeli naziv ”Hrvaški cvetlični vrt”. V Zgornjem Međimurju, gričevnati pokrajini, danes prevladujejo vinogradi, ki so jih tam prvi zasadili že stari Rimljani. Kot ljubitelja dobrih vin sva seveda tudi midva obiskala te prekrasne zelene, živopisne hribčke, ovite v stare vinske trte, ki že na prvi pogled razkrivajo, kako daleč seže tradicija vinogradništva in vinarstva v teh krajih. Podala sva se na međimursko vinsko cesto, kjer se vsako pomlad v mesecu maju odvija dogodek Urbanovo, ki je prava oda vinu. Glavni dogodek, Festival pušipela, je dobil ime po avtohtoni medžimurski sorti vina pušipel, ki je ponovno oživel sorto šipon in se dobro poda k številnim jedem.

Vinska klet Lovrec – odlična vina, stara klet, muzej, domači narezek, …

Međimurje

Tik ob slovensko-hrvaški meji leži vas Sveti Urban in tam naju je naslednica vinogradov, Jasna Lovrec, lepo sprejela na njihovi domačiji. Predstavila nama je veliko staro klet, ki ji sledi prostor z veliko staro hrastovo prešo, ki je urejen v etnografsko zbirko in vključen v hrvaško kulturno dediščino. Etnografska zbirka služi tudi kot prostor za različna predavanja in prireditve. Tukaj je predstavljena razvojna pot pridelave vin od samega začetka, pa vse do danes. Ostali pa nismo samo pri besedah, ob dobrem domačem narezku smo v stari brunarici (Kušalnici vin) degustirali srednjeevropski vinski izbor, ki ga družina Lovrec skrbno neguje. Vse od sivega pinota, chardonnaya, sauvignona pa do rose shiraza ter na koncu še viteško črno.

Vinsko kraljestvo Jakopić – več kot 100-letna tradicija, tekoča ljubezen in oda vinarjem

Ker pa se področje ponaša s številnimi vinarji, sva odvijugala še do ene izmed prepoznavnih vinskih kleti – Dvorec Terbotz. Sama zgodovina seže v leto 1908, ko sta družini Zichy in Terbotz zgradili dvorec, katerega lastnik je danes družina Jakopić, poznana po pridelavi resnično odličnega vina. Nama najljubše je vino graševina, za katero se govori, da je tekoča ljubezen in oda vinarjem ter prijateljem.
Ob žlahtni kapljici pa se prileže tudi izvrstna jedača, ki jo v restavraciji Terbotz pripravijo izključno iz lokalnih živil, pripravljajo pa predvsem tradicionalne jedi.

Mala hiža – bogata kulinarična dediščina, domače surovine, intimno in romantično vzdušje

Dežela pa ni prepoznavna le po dobrem vinu, ampak tudi po bogati kulinarični dediščini. Le nekaj kilometrov izven Čakovca, v kraju Mačkovec, stoji restavracija Mala hiža. To je stara hrastova hiša iz daljnega leta 1887, ki je bila z otoka Svibovskega prestavljena na sedanjo lokacijo. Njena notranjost je prežeta z avtentičnostjo. Dominantni element je les in kot dotik nekega preteklega časa ter tradicije ustvarja intimno in romantično ozračje. Pripravljajo sezonske jedi, za katere odkupujejo surovine od okoliških pridelovalcev, kar je zagotovilo za odlične okuse njihovih stvaritev.

Trattoria Rustica – bogata gastronomska zgodba, rustikalni ambient, dostopne cene

V glavnem mestu Čakovec, v samem centru, sva se sprehodila do restavracije Trattoria Rustica, ki na poseben način predstavlja bogato gastronomsko zgodbo. Prijeten rustikalni ambient zadovoljuje tisoče gurmanov, ki uživajo v kulinaričnih dobrotah. Bogata in kakovostna ponudba je na voljo po cenah, ki so dostopne vsakomur. In verjemite, da bodo vaše brbončice zelo uživale.

Međimurski dvori – organizirane kuharske delavnice s priznanimi kuharji, izposoja koles, …

Tradicionalne jedi, ki sva jih poskusila, pa se lahko naučite pripraviti tudi sami, zato vam v sklopu Međimurskih dvorov nudijo organizirane kuharske delavnice Etno art Chef s priznanimi kuharji. Poleg  delavnic vam je na voljo tudi velika in prijetno opremljena restavracija, kjer lahko obeležite večje obletnice ali pa si privoščite le prijeten obed. Izposojajo pa tudi kolesa. Imajo tudi svojo turistično agencijo Etno art travel, ta organizira različne turistične programe: eko-turizem, kolesarjenje in druge športne dejavnosti, wellness in zdravilni turizem, lov in ribolov…

Accredo Center – adrenalinski center s številnimi aktivnostmi, primeren za vse starosti

Se tudi vam zdi, da bi morala po obilni hrani in pijači malo športati? Pravi naslov, da poženete adrenalin, je adrenalinski Accredo center. Ponuja različne aktivnosti: paintball, lokostrelstvo, vožnjo s 4-kolesniki, adrenalinski park z zip-lineom, človeški namizni nogomet in še mnoge druge. Za vas so odprti vsak dan, skozi celo leto in ne glede na vremenske razmere. Aktivnosti so primerne za vse starostne skupine in so organizirane tako, da mladi in stari enakovredno tekmujejo med seboj. Zelo se posvetijo animaciji in zato je zabava zagotovljena.

Nacionalni gimnastični center Aton – najsodobnejši športni center, olimpijski podprvak Filip Ude

Za vse navdušence nad gimnastiko in za vse najboljše telovadce je v gimnastičnem centru Aton na voljo vrhunska oprema v skladu s standardi Mednarodne gimnastične federacije. Najsodobnejši športni center na Hrvaškem želi postati osrednji prostor za vadbo in tekmovanja. Je edinstven center v radiusu 500 km in o njegovi odlični opremljenosti priča tudi dejstvo, da v njem trenira olimpijski podprvak iz leta 2008 v Pekingu, Filip Ude.
Picture
Zunanjost in…
Picture
…notranjost gimnastičnega centra Aton, z vrhunsko opremo.

Športni park Trate – številne možnosti za rekreacijo, piknik prostor

Zraven centra Aton je športni park Trate, ki poleg možnosti igranja nogometa, odbojke in tenisa ponuja tudi zunanji in notranji prostor za praznovanja in piknike.
Hotel Panorama – pestra športna in gastronomska ponudba, Međimursko morje
Pestro ponudbo športnih kapacitet v Međimurju dopolnjuje Hotel Panorama v Prelogu. Na voljo je vrhunsko opremljena večnamenska športna dvorana, nogometno in teniško igrišče ter igrišče za odbojko. Hotel z bogato gastronomsko ponudbo, a la carte restavracijo in moderno opremljenimi hotelskimi sobami ponuja lep pogled na Međimursko morje – ogromno akumulacijsko jezero, ki omogoča številne vodne športe. Njihovo ponudbo zaokrožujejo spa-center, fitnes in kongresni center.

Mestni bazeni Čakovec – številne možnosti za rekracijo in zabavo

Kot vsako večje mesto ima tudi Čakovec svoje kopališče. Mestni bazeni Čakovec ponujajo pokrit rekreacijski in plavalni bazen ter bazene za otroke. Pozornost pa posvečajo tudi invalidom in ljudem z omejenimi gibalnimi zmožnostmi, saj jim omogočajo dostopnost v vse prostore in bazene. Za vse goste, željne rekreacije, pa ponujajo tudi zunanja igrišča, fitnes, mini adrenalinski park za otroke ter mini golf.

Speedway center Millenium – za ljubitelje motorjev in dirk

Navdušenci nad motorji pa pridejo na svoj račun v Donjem Kraljevcu, kjer imajo stezo za speedway. Tam vsako leto potekajo državna tekmovanja in prosti treningi, ki se jih udeležujejo tekmovalci iz vse Evrope. Priljubljenost tega športa pa je vsako leto večja.
Speedway stadion Milenium.

Hotel Kralj – udobje, organizacija teambuildingov, seminarjev in konferenc

V Donjem Kraljevecu je družba Tehnix d.o.o., ki se ukvarja z varovanjem okolja, zaradi vse večjega števila poslovnih gostov in športnikov v letu 2008 odprla poslovni hotel Kralj, ki ponuja vrhunsko udobje, primerno tako za odmor kot rekreacijo. Omogoča visoko kakovostno organizacijo in namestitev srečanj, team building seminarjev in konferenc. Gostom pripravijo odlično hrano, ob kateri ponudijo vrhunska vina lokalnih vinarjev. Poleg hotelskih namestitev nudijo tudi aktivnosti v okolici (tenis, golf, bazeni, otroško igrišče…).

Terme Sv. Martin – užitek po meri vsakogar, blagodejna termomineralna voda, wellness, kolesarjenje

LifeClass Terme Sveti Martin so destinacija, ki ponuja užitek po meri vsakogar od nas na nekoliko drugačen, zdrav način. Namestitev v hotelu s štirimi zvezdicami ali pa v apartmajih, blagodejna termomineralna voda in številne wellness vsebine dopolnjujejo športne aktivnosti in so odličen oddih tako za vso družino kot za posameznika. Arhitektura kompleksa je zasnovana v skladu s filozofijo dr. Rudolfa Steinerja, rojenega v Medžimurju, in zagovarja pogled na življenje kot celoto. Poglavitni cilj in obenem razlikovalna prednost tega termalnega kopališča je ravno uravnoteženje telesa, uma, duše in duha, ki predstavlja predpogoj za zdravje posameznika in s tem celotne družbe. V zadnjih letih veliko truda posvečajo kolesarskemu turizmu in so tako prejeli licenco Cyclist Welcome. Murska kolesarska pot je poznana kot ena najlepših poti, saj vam nudi lahkotno vožnjo in obilo užitkov ob čarobni pokrajini. Je del Dravske kolesarske poti, ki poteka ob reki Dravi, vse od Dravograda pa do sotočja z reko Muro.
Midva sva izjemno uživala, zato vam priporočava ta dopust, kjer v lepotah narave, kulinarike in vina lahko spočijete dušo od vsakodnevnega stresa. Tam imaš občutek, da teče življenje počasi, da lahko izkoristiš vsako minuto zase, ker šele ko ste srečni, potem imate vse, kar potrebujete.
Pa lep dopust vam želiva!


Več o Međimurju >>

Pišeta: Anamarija in Gregor

Komentirajte!

Kako vam je všeč Međimurje? Ste že obiskali kdaj to regijo ali jo nameravate?