Nenavadno doživetje v spremstvu oslov

V osrčju narave, vstran od mestnega vrveža smo obiskali majhno vas Fleith, ki je severno od nemške prestolnice oddaljena 80 km in se nahaja v biosfernem rezervatu Schorfeide- Chorin na podeželju Uckermark.

Kmetija Celine Aktiv Reisen

Na kmetiji Celine Aktiv Reisen nas je prisrčno pozdravila gostiteljica Katrin Van Zwoll  in nas pogostila z veganskimi in vegeterijanskimi prigrizki.

Gostiteljica nam je pripravila okusne vegetarijanske in veganske prigrizke. Dobrodošlica kmetije Celine Aktiv Reisen.

 

Na njihovi projektni kmetiji vam ponujajo prav posebno doživetje z osli. Namen njihove turistične ponudbe je, da ljudem približajo te živali in da se gostje v njihovem okolju sprostijo ter uživajo v naravi. Preden se odpravimo na 5 km dolg pohod z osli, nas Katrin popelje v majhno trgovino, v kateri prodajajo lokalne izdelke okoliških proizvajalcev. Trgovina sodeluje z malimi proizvajalci na tem območju, ustvarja pa tudi lastne izdelke, kot so omake za začinjanje mesa in nekateri sokovi. Na njihovi kmetiji lahko gostje tudi prenočijo v posebnih prilagojenih prikolicah v prijetnem ambientu.

V preprostih prikolicah ponujajo gostom možnost prenočevanja.

Udobne postelje in prijeten ambient…

 

Osli pa niso edine živali, ki vam bodo delale družbo na njihovi kmetiji, poleg oslov premorejo tudi kokoši, race in nekaj koz, tako da smo se obiskovalci resnično počutili sproščeno, kar nam je pomagalo pri spoznavanju podeželja Uckermack in kulture lokalnega prebivalstva.

Na podeželju Uckermark boste dnevno srečevali konjsko vprego.

Sprehod z osli

Katrin nas pouči, kako hoditi z osli, saj je vedno treba hoditi pred oslom in na desni strani, položiti roko na čelo živali, če jo morate ustaviti, in jo vedno poklicati po imenu. Na prvi pogled se ne zdi zapleteno: “To je skoraj enako kot sprehajanje psa,” si mislimo – čeprav je osel drugačna žival. Ker so po navadi osli trmaste živali in slovenski pregovor pravi, da gre osel samo enkrat na led, smo imeli na naši odpravi spremstvo vodnika in Katrin. Meni je bila zaupana oslica z imenom Julija in je že štela več kot 25 let. Na čelu naše odprave z vodnikom sva vodila našo skupino in nekajkrat sem moral kar krepko zategniti vrv, da sem lahko obvladoval njeno neenakomerno hojo.

Z osli smo se počasi in vztrajno vzpenjali proti hribu.

 

Pot nas je vodila skozi vas Fleith po asfaltirani poti, nekajkrat so nas pozdravili mimoidoči domačini. Pot smo počasi nadaljevali proti našemu končnemu cilju, kjer prevladujejo zeleni pašniki. Med potjo smo z osli naredili krajši postanek in izkoristili možnost fotografiranja. Imel sem občutek, da se je Juliji ter ostalim počitek prav prilegel. Vrv sem imel ves čas v rokah, da se mi ne bi slučajno oddaljila, tako bi moral v nasprotnem primeru teči za njo.

Pred nami se je počasi vzdigoval hrib, s katerega smo imeli lep pogled na območje biosfernega rezervata in njegovo bližnjo okolico. Katrin pozorno in s preudarnimi besedami razloži, da je sprehod z osli tudi lekcija za človeka, saj nas na neki način postavi na raven osla. Spoznamo, da lahko hodimo drug ob drugem, da ne bomo vedno glavni in da se moramo včasih za dosego končnega cilja prepustiti in stopiti nekaj korakov nižje, da se povežemo s tistim, kar je poleg nas.

Z vrha hriba smo imeli lep razgled na zelene pašnike in bližnjo okolico.

 

V eni uri in pol, kolikor je trajala naša odprava z osli, sem spoznal, da so osli prav prijetne živali in da je človek lahko dober prijatelj z njimi, vendar za dosego tega cilja potrebujemo veliko potrpljenja in občutka za žival.

Na kmetiji Celine Aktiv Reisen ponujajo svojim obiskovalcem in gostom različne programe: od vožnje s kolesi, vožnje s kočijo do vodenih pohodnih poti po bližnji okolici podeželja Uckermack. Prav posebno pozornost svojim gostom posvečajo pri kulinariki, saj boste lahko razvajali svoje brbončice ob produktih lokalnih proizvajalcev. Pridite in se prepričajte, ne bo vam žal.

Kontakt:

Celine Aktiv Reisen

Morada: Suckow 41 17268 Flieth – Stegelitz, Alemanha, Nemčija
Tel.: +49 (0) 170 24 500 55
E-Mail: info[at]celine-aktiv-reisen.de
Site: www.celine-aktiv-reisen.de

Avtor članka: Dušan Berdnik

Potopisna predavanja in potovalne informacije: duletravel.com