New Mexico – dežela daleč proč od masovnega turizma

Nova Mehika (New Mexico) je dežela na jugozahodu Združenih držav Amerike, v katero se le redki podajo namensko, večina le potuje skoznjo ali pa na ozemlje te dežele ne stopi nikoli. Glede na to, da domačini sami pravijo, da je to turistično zelo slabo razvita država, je morda za nekatere ravno zaradi tega še toliko bolj zanimiva. In ravno to je bil tudi razlog, da sva se z babico podali na potovanje po tej deželi. Sicer za večino nenavadna kombinacija dveh popotnic, vendar že dodobra usklajeni in izkušeni sva obdelali še eno za naju zanimivo in neznano deželo.

Najprej špansko šele nato angleško, indijanske skupnosti …

Čudežna dežela v ameriškem jugozahodu je bila včasih španska kolonija, kasneje mehiška kolonija vse do mehiško – ameriške vojne. Za tem so jo prevzeli Američani in jo imajo še danes. Od zveznih držav ZDA ima New Mexico takoj za Aljasko največje število staroselskih ljudstev. Plemena v državi sestavljajo predvsem ljudstva, imenovana Navajo in Pueblo. Še danes je znanih precej indijanskih skupnosti. Domačini v večini še danes govorijo dva jezika, španskega in angleškega. Presenetljivo je, da vsaj na jugu z obiskovalci pogosto najprej spregovorijo špansko, nato šele angleško. Ni pa samo jezik tisti, ki je posledica njihove zgodovine. Imajo tudi edinstveno izstopajočo kulturo mnogih indijanskih skupnosti. Žal pa skoraj ni moč opaziti kakršnekoli predstavitve indijanske kulture v turistične namene. Morda je ravno slaba turistična razvitost razlog za to, čeprav bi si popotniki vseeno zelo želeli videti del te kulture.

Ob iskanju indijanske kulture v turistične namene sem pogosto spregovorila nekaj besed z domačini. Žal domačini, tudi tisti že po videzu prepoznani kot potomci raznih plemen oz. še danes spadajo v kako indijansko skupnost, že imajo tipično ameriško življenje. Prav ti so nam na videz najbolj poznani iz indijanskih filmov, saj imajo svojevrstne poteze obraza ter temnejšo polt. Sodobni način življenja je preplavil indijanske skupnosti. Tipičnega načina življenja, kot so ga imeli včasih, ni več. Precej nenavadno je videti toliko domačinov s prekomerno telesno težo, pa četudi naj bi na jugu ZDA bili ljudje v primerjavi s severnejšimi še med vitkejšimi.

Santa Fe – glavna atrakcija Nove Mehike

Glavno mesto naj bi bilo ena izmed glavnih atrakcij Nove Mehike, saj je zaradi svojega izgleda tudi pod Unescovo zaščito. Celotno mesto je tako rekoč skoraj enako, saj so si vse stavbe med seboj izjemno podobne. Zgrajene so namreč iz rdečkastega peščenjaka, poleg tega pa so še vse podobnih oblik. Stavbe so zaobljene, ni moč videti ostrih koničastih robov sten. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1607 in ima za seboj pestro zgodovino. Že v času španske kolonije je veljalo za glavno mesto. Danes mesto pridobiva na kulturni ravni, saj je zaradi obiska raznih umetnikov pridobilo sloves kulturno znanega mesta. Za Ameriko pa ima mesto tudi velik pomen, saj velja za eno najstarejših ameriških mest. V zadnjih letih je precej priseljevanja in ravno to je razlog za povišanje cen nepremičnin ter davkov. Pojavljajo se vedno večje razlike med revnimi in bogatimi, kar je možno videti že ob samem turističnem obisku mesta.

Na videz neskončno dolge ceste

Težko se je navaditi vsakodnevnih nekaj ur dolgih voženj po na videz neskončno dolgih cestah. Ker država ne ponuja veliko zanimivosti, se je do tistih nekaj redkih potrebno običajno kar dolgo voziti. Nič nenavadnega ni bilo 5 ali več ur vožnje na dan. Pokrajina se zelo počasi spreminja, tako je možno nekaj dni gledati bolj kot ne enako ravnino z morda daleč odmaknjenimi hribi in ceste, ki so tako dolge, da oko ne seže tako daleč, da bi zaznalo konec ceste. Ves čas se sprašuješ, le kdaj bo končno kak ovinek, ko pa se ta le prikaže, sledi vprašanje, zakaj le je, saj pravzaprav sploh ni potreben. Sicer pa je promet zelo redek, tu in tam se pojavi kaka skupina motoristov, ki še lovi delčke znane ceste Route 66, kak domačin z za Ameriko običajnim velikim terencem in še najbolj presenetijo kdaj tudi popotniki na kolesih. Ob pogledu nanje na na videz neskončni ravni cesti, pomislim, da morajo imeti zares jekleno voljo, da se podajo na takšno pot.
Picture
Ceste so na videz neskončno dolge …
Picture
in ravne ter jim ni videti konca.

Nenavadna puščava – z bobom po strminah sipin in sipine, ki potujejo

Le kdo bi si lahko predstavljal snežno belo puščavo? Velika atrakcija v Novi Mehiki je bela puščava. Področje sipin je videti dejansko enako kot večini znane puščave, le da so te snežno bele barve. Bela puščava se nahaja na višini kar nekaj čez 1100m in zajema površino preko 400 kvadratnih kilometrov. Nastanek bele puščave je povezan z okoli 100 milijoni let zgodovine, ko je bilo na tem področju še morje.

Američani pravijo, da ga ni čez kamodnost, zato se je tam možno skoraj v vsak nacionalni park zapeljati z avtomobilom. Če ste še med bolj lenimi, je v večini primerov možno tudi fotografiranje iz avtomobila. Tako je seveda možno tudi z avtomobilom v belo puščavo. V skoraj osrčje turističnega dela puščave je urejena cesta, seveda tudi ta bela, tako da ji je ob močnem soncu kar težko slediti. Kjerkoli se lahko ustavite in si ogledujete nenavadne peščene sipine. Prav posebne so ob sončnem zahodu, ko dobijo rahlo rožnato barvo, vendar je le to precej težko ujeti na fotografijo. Med samimi sipinami rastejo tu in tam običajne puščavske rastline, še bolj posebne pa so nekatere redke vrste živali. Ker je pesek dejansko snežno bel, so se tudi nekatere živali prilagodile nanj in med njimi izstopa beli kuščar.

Da pa si obiskovalci popestrijo ogled sipin, si nekateri prinesejeso s seboj kar snežne bobe in se spuščajo po strminah sipin. Posebnost sipin poleg barve je tudi ta, da na nek način potujejo. S pomočjo vetra se počasi premikajo. Ko z vetrom nastane nova sipina, se ta pod svojo lastno težo poruši in tako se počasi celotni del sipin pomika naprej. O sipinah pa obstaja tudi legenda, ki pravi, da je v boju na sipinah umrl Indijanec plemena Apachi in naj bi bil pokopan pod njimi.

Pri hrani prevladuje čili, posebnost tudi črvi

New Mexico ima obsežno kulinarično kulturo z veliko različnimi regionalnimi jedmi. Imajo tri glavne sestavine, to so koruza, fižol in v prvi vrsti čili, ki le redko manjka. Hrana je zelo podobna tipični mehiški hrani, saj pogosto pripravljajo razne tortilje iz koruznega testa. Ko tortilje napolnijo, jih imenujejo tacos ali pa quesadillas in pravijo, da jih pripravljajo na več kot sto načinov. Seveda pa se tudi tam pozna velik vpliv preostale Amerike in brez hitre hrane pač ne gre. Raznorazne restavracije, ki pripravljajo še tako nezdravo in mastno hrano, so v zadnjem času zdaleč najbolj popularne. Ponudba pa je zelo pestra tudi pri azijski kuhinji, tako da žal ne prevladuje več samo njihova tradicionalna kulinarika, saj vanjo preveč posega preostali svet. Povsem po naključju ali pa z nekaj sreče se da v kakšni odmaknjeni prodajalni najti še en del tradicionalne kulinarike, ki izvira predvsem iz sosednje Mehike. To so črvi. Ne da so črvi samo v tequili, ampak se jih da kupiti tudi posušene kot čips z raznimi dodatnimi okusi. Seveda so med njimi najbolj popularni črvi z dodatkom čilija.
Značilna mehiška hrana s kombinacijo mesa in zelenjave.
Čili predstavlja nepogrešljiv dodatek pri hrani in ga dodajo v skoraj vse jedi.

Nasveti za potovanje

Kljub temu da je dežela na nek način odrezana od preostale Amerike, predvsem zato, ker je turistično nepoznana, razen seveda delčka znane Route 66, ki poteka preko nje, je potovanje z najetim avtomobilom zelo enostavno. Ceste so odlično urejene, označene pa so dobro predvsem glavne, za ostale to bolj težko trdim. Ima pa država izredno dobro pokritost z gps-om, tako da se z njegovo pomočjo najde prav vsaka cesta in zanimivost. New Mexico nima svojega turističnega vodnika, tako da je v tem primeru potrebno posegati po ostalih, kjer je med drugimi vključen tudi opis ter napotki za to državo. Ker turizem še precej zaostaja v primerjavi z njenimi sosedami, je priporočljivo že prej vsaj okvirno vedeti, kaj si ogledati. Tam prosto raziskovanje ne pride toliko v poštev, saj je država daleč naokoli dejansko enaka, vmes ni ničesar, razen neskončnih ravnin, nekaj malega zelenja, tu in tam kaka manjša rdeča skala in seveda povrh vsega tudi nekaj strupenih kač. Kar se tiče prenočišč in hrane, tudi to ni problem, saj so moteli v prav vsakem mestu, hrana pa je na voljo tako rekoč povsod v bližini glavnih cest in krajev.

Nova Mehika, na nek način prav posebna država, kjer zares ni možno videti masovnega turizma, je po drugi strani najverjetneje za mnoge dolgočasna, saj cestam ni in ni videti konca, pokrajina pa se tudi izjemno počasi spreminja. Vsekakor ima svoj čar in tistih nekaj zanimivosti, ki jih imajo, je vrednih večurnih voženj po »neskončnih« cestah in tudi te imajo na koncu koncev svoj čar. 🙂

Moja babica Ivana, ki z menoj potuje že več kot 15 let.
Picture
Avto, ki sva ga najeli za potovanje.

Avtorja: Mateja in Ivana Mažgan

www.aktivna-druzina.si

Komentirajte!

Bi želeli obiskati to odmaknjeno in neturistično deželo? Kaj vas najbolj vleče tja, kaj bi si želeli ogledati?