Otvoritev smučarske sezone na Kopah

S fantom sva se po napornem tednu odločila, da si privoščiva kratek aktivni oddih na Kopah. Kljub temu da po večini Slovenije še ni bilo snega, sva izvedela, da na Kopah nekaj prog že obratuje. Najin cilj je bil Lukov dom, hotel v neokrnjeni naravi na Kopah, ki se nahaja na 1350m nadmorske višine in sprejme kar 180 gostov.

Lukov dom na Kopah

Štartala sva s Ptuja, pot naju je vodila mimo Velenja in Mislinje. Malo pred Slovenj Gradcem, v Šmartnem, pa naju je peljala zavita asfaltna pot vse do cilja. Po slabih 2 urah sva prispela v Lukov dom, kjer so naju toplo sprejeli, uredili vse formalnosti in nama razkazali njihov hotel.

Prijetno opremljene in prostorne sobe so razdeljene v tri kategorije, najboljše imajo tudi LCD-televizijo, talno gretje in lastno kopalnico. V vseh prostorih Lukovega doma pa je možnost dostopa do brezplačnega interneta (Wi Fi). Družine imajo možnost imeti v sobi tudi otroško posteljico. Sama sem bila zelo navdušena nad lesenim balkonom, ki nudi prijeten pogled na zasneženo pokrajino.

Dom se lahko pohvali tudi z lepo urejenim wellness centrom, ki obsega skupni del s 4 savnami in privatni VIP kotiček s savno, jacuzzijem, wc-jem, TV-jem in široko posteljo, saj si je od sprostitve tudi treba odpočiti. : )

Smučišče Kope

Zato ker sva želela najin čas kar najbolje izkoristiti, sva se takoj po zajtrku odpravila na smučišče. Tokrat sta bili odprti 2 progi, saj se je sezona šele začela, snega pa še tudi ni bilo toliko, čez sezono so seveda odprte vse proge. Proge na Kopah so primerne za vse starosti. Na samem smučišču, ki je lepo urejeno, ni bilo gneče, zato so bili odlični pogoji, da me je Blaž učil smučati, saj so tudi proge ravno prav široke in dolge.

Smučišče Kope razpolaga z 8 km urejenih smučarskih prog, ki jih povezujejo 2 štirisedežnici in 6 vlečnic. Za začetnike so tako najbolj primerne proge Pungart, Sedlo, Mala Kopa, Velika Kopa; za že malo spretnejše smučarje pa Pahernik, Kopnik, Kaštivnik in druge. Za ljubitelje teka na smučeh je na voljo 15 km snežno sprehajalnih poti, speljanih od Grmovškovega doma pa vse do Ribniške koče. Številne smučarske šole nudijo tečaje smučanja ravno na Kopah. Vreme je bilo kot naročeno, saj naju je ob adrenalinski smuki grelo še sonce.

Grmovškov dom in Holcer pub

Tik ob smučišču se nahaja Grmovškov dom, ki je od Lukovega doma oddaljen le kakšnih 150 m. Tudi v tem domu je možna namestitev, midva pa sva si tukaj privoščila kosilo. Vsak vikend v času smučarske sezone pa imajo v Holcer pubu zabave, kjer nastopajo številne slovenske in tuje glasbene skupine. Midva sva ujela Grupo Vigor, dan pred tem pa so oder greli Poskočni muzikanti. Oboji so poskrbeli za super vzdušje in odlično zabavo.

V hotelu nisva pogrešala ničesar. Zajtrk in večerja sta postrežena z ruskim bifejem, saj se večina obiskovalcev odloči prav za tovrstne cenovno ugodne pakete s polpenzionom. Kosilo pa izbereš z menija dnevne ponudbe. Zraven jedilnice je še Holcerčkova igralnica, prostor, kjer lahko čas preživijo naši malčki.

Odlična zabava za vsakogar

Na Kopah je živahno v vseh letnih časih. Turisti lahko uživajo v planinarjenju po planinskih poteh Pohorja, kolesarjenju, obisku Petelinjega ali Ribniškega jezera in drugih dejavnostih. Nekateri se v poletnih mesecih odpravijo na Kope nabirat borovnice, otroci pa lahko obiščejo mini zoo ali Holcerčkovo pravljično deželo. Kope nudijo tudi organizacijo dogodkov: porok, rojstnodnevnih praznovanj, teambuildingov. Je odličen prostor za športne priprave, šolo v naravi in drugo. Za Grmovškovim domom se nahaja center Kope, objekt za izobraževanje in multimedijske vsebine, povezane s turizmom, za kongresni in poslovni turizem.

V nedeljo zjutraj so naju zbudili sončni žarki, ki so se odbijali od pravljično bele pokrajine. Obilnemu zajtrku je sledila smuka, po kosilu pa sva se vesela in sproščena odpravila domov. Kope so naju zelo navdušile, zato se prav gotovo še vrneva.

Avtorja članka: Vida in Blaž