Pohod na Ratitovec

Zakaj na Ratitovec? Ratitovec je eden najbolj priljubljenih in obiskanih vrhov v našem sredogorju. Vzpon ni (preveč) zahteven in je primeren tudi za družinski izlet. Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja planinski dom, Krekova koča na Ratitovcu, ki slovi po odličnih flancatih.

Vzpon primeren za vse generacije

Ratitovec se nahaja blizu Soriške planine in predstavlja najvišjo točko občine Železniki. Ratitovec, ki pravzaprav ni vrh, ampak pogorje, ima kar 4 različne vrhove. Glavne vzpetine oz. vrhovi na slemenu Ratitovca so: Altemaver (1672 m), Gladki vrh (1667 m), Kremant (1658 m), in Kosmati vrh (1644 m). Izmed vseh 4 vrhov Ratitovca je daleč najbolj obiskan Gladki vrh, kjer stoji Krekova planinska koča.

Do Gladkega vrha vodi več označenih poti. Pohodniki največkrat izberejo pot iz vasi Prtovč (blizu Železnikov) ali pa pot iz Torke (iz Železnikov z avtom nadaljujete pot proti Podbrdu in sledite oznakam za vasi Ravne in Torka). Za vzpon od Prtovča ali Torke na Gladki vrh boste potrebovali približno uro in pol hoje. Pot je dobro označena in primerna za vse, tudi za mlajše otroke, ki so vajeni hoje.

Čudoviti razgledi z Ratitovca

Že ob vzponu na Ratitovec pohodnike navdušujejo čudoviti razgledi, najlepši razgled pa se odpre na samem vrhu. Razgled z Ratitovca je zagotovo eden izmed najlepših v naših planinah, tudi zaradi lege. Ratitovec je namreč toliko odmaknjen od osrednjega dela Julijskih Alp, da se odpirajo lepi razgledi vse od Julijskih in Kamniških Alp ter Karavank do ljubljanske kotline, v lepem vremenu pa se vidi celo do slovenskega morja. Na Gladkem vrhu stoji tudi razgledna plošča, ki vam je v pomoč pri prepoznavanju različnih vrhov in krajev.

Vsakoletni pohod na Ratitovec

Vzpon je mogoč preko celega leta, še posebej zanimiv pa je vzpon v sklopu vsakoletnega pohoda na Ratitovec. Planinsko društvo za Selško dolino Železniki vsako leto prvo nedeljo v septembru organizira rekreativni pohod na Ratitovec. Pohod je celodnevni, naloga pohodnikov pa je, da se po eni od markiranih poti povzpnejo na vrh in se na vpisnem mestu v Krekovi koči na Ratitovcu registrirajo.

Vpisno mesto je odprto ves dan. Vsi, ki se boste pohoda udeležili prvič, boste ob vpisu prejeli pohodno knjižico, večkratnim udeležencem pa bodo potrdili pohodno knjižico, ki jo boste prinesli s seboj. Za večkratno udeležbo na pohodu udeleženci prejmejo posebne značke ali plakete.

Nagrade po mnenju pohodnikov

Ratitovec pa se v zadnjih letih lahko pohvali tudi z marsikatero ”nagrado” po mnenju pohodnikov. Leta 2018 so planinke in planinci pot od Soriške planine na Ratitovec razglasili za tretjo najlepšo planinsko pot. Letos pa je Krekova koča na Ratitovcu zmagala v izboru ‘Naj visokogorska planinska koča 2021’.

Če ste torej letos zamudili vsakoletni podhod na Ratitovec, si že sedaj lahko v koledar zabeležite 4. september 2022 ali pa se seveda na Ratitovec odpravite že prej.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂