Potovanje s hišnim ljubljenčkom

Če se na potovanje odpravljate s hišnim ljubljenčkom,  lahko velikokrat naletite na razne zaplete in težave, predvsem pa z načrtovanjem lahko porabite veliko časa. Nikakor ne smete pozabiti na dejstvo, da mora žival imeti za potovanje svoj prostor ter primerno temperaturo in seveda, da ima tudi med potovanjem svoje naravne potrebe.

Pripravite vašega hišnega ljubljenčka na potovanje in spakirajte vse potrebno

Mnogi hišni ljubljenčki niso navajeni potovanja, zato jih je pred potovanjem zelo pomembno nanj počasi pripraviti. Postopoma ga lahko navadite s krajšimi izleti pred dopustom, morda s priboljški in igračkami.
Ko boste prečkali državno mejo, je  priporočljivo oziroma obvezno imeti s seboj potni list vaše živali in potrdila o obveznih cepljenjih. 

Če se na pot odpravljate s psom, boste pri večini transportnih sredstev naleteli  na predpis, da mora biti pes ves čas na povodcu in da ima nagobčnik. To velja na primer tako za vožnjo z vlakom, tudi za vožnjo s trajekti na sosednjem Hrvaškem. Nasprotno pa večina križark ne dovoljuje, da bi lastniki  svoje štirinožne prijatelje pripeljali s seboj na krov.  Kakorkoli že potujete z vašim ljubljenčkom, pa ne pozabite, da morate imeti s seboj vedno dovolj hladne vode. 

​Poleg tega  vam priporočamo, da s seboj na vsako potovanje s hišnih ljubljenčkom vedno vzamete: ovratnico, povodec, posodo za vodo in hrano, manjšo brisačo, odejico ali ležišče, ki ga je navajen doma. Da se izognete neprijetnim težavam, je priporočljivo, da s seboj vzamete tudi hrano, ki jo je žival navajena tudi doma.  Prav tako ne pozabite na pribor za higieno in vrečke za pobiranje iztrebkov, nagobčnik in zavojček s prvo pomočjo.  

Na pot z avtom

Če se na potovanje odpravljate z avtom, upoštevajte nekaj naslednjih nasvetov:

  • postopno pripravite vašega ljubljenčka na potovanje,
  • pred vožnjo ga peljite na daljši sprehod,
  • žival mora biti ves čas potovanja privezana oz. v kletki,
  • na pot se (predvsem poleti) odpravite v bolj hladnih delih dneva,
  • ne pretiravajte s klimatsko napravo,
  • pes ne sme moliti glave skozi okno,
  • med potjo so obvezni večkratni postanki,
  • NIKOLI ga ne puščajte  samega v avtu.

Na pot z vlakom

Vlaki Slovenskih železnic dovoljujejo prevoz majhnih udomačenih hišnih ljubljenčkov, ki so zaprti v kletki ali košari. Te lahko s seboj vzamete kot osebno prtljago, podobno pa velja tudi za majhne pse, ki jih lahko držite v naročju. Večji psi morajo imeti nagobčnik, biti na vrvici ter ležati na tleh, tako da ne ovirajo drugih potnikov. Zanje  boste morali v notranjem prometu plačati polovično ceno vozovnice za 2. razred potniškega vlaka, v mednarodnem prometu pa polovično ceno vozovnice po mednarodni potniški tarifi. Prevoz večjih psov, ki merijo nad 30 cm, z vlaki ICS ni dovoljen, izjema so le spremljevalci slepih in invalidnih oseb.

Na pot z letalom

Največ preglavic pa vam bo povzročilo, če se na potovanje skupaj s hišnim ljubljenčkom odpravljate z letalom. Čeprav hišni ljubljenčki lahko potujejo skupaj z vami, pa vam priporočamo, da se pred nakupom letalske karte pri prevozniku prepričate, kako je s samim prevozom.  Pogoji prevoza se namreč precej razlikujejo, lahko pa se držite nekaterih priporočil.

Veterinarski pregled in potrebni dokumenti

Pred potovanjem morate vašega hišnega ljubljenčka obvezno peljati na veterinarski pregled. Pogoji za potovanje s psom v nekatere države so vezani na predpisane termine, v katerih morajo biti opravljena določena cepljenja ali laboratorijske preiskave. Za pot v nekatere države morate te postopke začeti že šest mesecev pred načrtovano potjo. Vsi potrebni dokumenti in cepljenja so odvisni od države pristanka, najpogosteje pa se zahteva knjižica o cepljenju oziroma potni list za hišne živali. Evropski potni list za hišne živali je veljaven dokument za prehod meja vseh držav članic EU. Za potovanje psa v ostale države potrebujete t.i. veterinarsko spričevalo. O podrobnostih v zvezi z izdajo spričevala in o postopkih, povezanih s tem, se obrnite naUpravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.
Hišne živali morajo biti označene z elektronskim mikročipom ali jasno čitljivo tetovirno številko, ki je bila vtetovirana pred 3. julijem 2011.

Načrtujte vnaprej

​Že vnaprej obvestite letalsko družbo. Za vsako žival, ki bi jo želeli vzeti s seboj na potovanje, je obvezno potrebna predhodna potrjena rezervacija in ustrezno doplačilo. Večina letalskih družb ima vnaprej določeno število živali, ki jih lahko prepelje na posameznem poletu. Zato se že prej prepričajte, da bo na želenem letu dovolj prostora tudi za vašega ljubljenčka.
Pri načrtovanju poti poskusite najti polet brez prestopanja ali takega, ki ni polno zaseden.
Pri načrtovanju pa ne pozabite, da se mora tudi hišni ljubljenček pripraviti na potovanje. Postopoma ga je potrebno navaditi na kletko oz. transporter. Morda s priboljški, igračkami ali krajšimi izleti pred dopustom. Stres lahko omilite tudi tako, da se na letališče odpravite že veliko pred predvidenim letom, da se pes ne bo vznemiril med čakanjem v veliki gneči. Dobro je tudi, da ga pred poletom peljete na dolg sprehod. Tako na letalu ne bo imel preveč energije  in ne bo preveč nestrpen.

Omejitve

​Preden se odločite, ali bi na potovanje z letalom vzeli tudi svojega hišnega ljubljenčka, se pozanimajte o omejitvi glede teže. Večina letalskih družb sprejme vašega hišnega ljubljenčka tudi v potniško kabino. Pogoji pa so, da  je ves čas poleta v kletki (ki ne sme biti večja kot 55 x 40 x 20 centimetrov),  teža ljubljenčka skupaj s kletko pa ne sme presegati 10 kilogramov (odstopanja od 8- 10 kg). Večje živali se prevažajo v posebnem prtljažnem prostoru, ki je ogrevan in pod pritiskom.
Hišnemu ljubljenčku ne pozabite nadeti ovratnice. Opremite jo z njegovim imenom in vašimi kontakti ( telefonska številka). Priporočljivo je, da vašemu hišnemu ljubljenčku vsaj šest ur pred poletom ne dajete hrane. Zadostovalo bo, če mu ponudite svežo vodo. Prav tako niso priporočljiva razna pomirjevala. Če se vseeno odločite za njihovo uporabo, se pred tem obvezno posvetujte z veterinarjem.
Komentirajte!
Vzamete svojega hišnega ljubljenčka s seboj na potovanje ali ga v času, ko ste odsotni, raje prepustite v skrb nekomu drugemu?