Potovanje z avtobusom

Varno za vas in prijazno do okolja

Ste vedeli, katero je najbolj varno transportno sredstvo? Glede na raziskavo, kjer so primerjali, koliko ljudi umre na milijon potovanj, boste najbolj varni, če se odločite potovati z avtobusom. Raziskava je pokazala, da na milijon potovanj z avtobusom umre manj kot 5 ljudi, z vsemi ostalimi transportnimi sredstvi pa vsaj 5-krat več. Tako na milijon potovanj z vlakom umre 20 ljudi, z avtomobilom 40, z letalom 70, največ pa z motorjem, in sicer kar 1640. Podobno so pokazali tudi rezultati raziskave, kjer so primerjali število umrlih z različnimi transportnimi sredstvi glede na čas oziroma trajanje potovanja.  Poleg tega pa boste veliko več naredili za okolje, če se boste odločili za potovanje z avtobusom, namesto z osebnim avtomobilom.

​Nekaj nasvetov za bolj udobno in cenejše potovanje

Planirajte, da boste pravočasno na avtobusni postaji. Če so slabe vremenske razmere, si vzemite nekoliko več časa. Upoštevajte razmere v prometu, zato naj vas ne preseneti, če bo tudi vaš avtobus za svojo pot potreboval nekoliko več časa od planiranega. Imejte pripravljen točen znesek za karto, da se lahko čimprej udobno namestite na sedežih.
Če potujete z avtobusom, že vnaprej izberite oziroma rezervirajte sedeže, če je to le mogoče. Tisti spredaj, ob zadnjih vratih in čisto zadaj imajo  lahko nekoliko več prostora za noge, kar vam bo na dolgi poti prišlo še kako prav. Upoštevajte pa tudi, da so tresljaji največji ob kolesih, torej spredaj in zadaj.
Oblecite se v oblačila, ki so vam najbolj udobna. Priporočamo ohlapna oblačila, saj morate upoštevati, da boste dolgo časa sedeli na vašem sedežu. Vzemite s seboj debelejši pulover za podporo glave ali pa ruto oziroma šal, ki vam lahko služi tudi kot ogrinjalo v primeru močnega delovanja klimatske naprave.

​Dobro je, da s seboj na avtobus vzamete hrano in pijačo, saj v večini primerov nakup le teh na avtobusu ni mogoč. Navadno imajo avtobusi postanke na bencinskih črpalkah, kjer pa so cene običajno nekoliko višje. Ob postankih bodite nazaj na avtobusu pravočasno. Če že vnaprej veste, da boste potrebovali dlje časa, že prej obvestite vodjo poti, saj lahko v nasprotnem primeru avtobus odpelje naprej brez vas. V primeru, če se vam to zgodi, pokličite domov in naj oni preko prevoznega podjetja poskušajo rešiti problem. To je predvsem pomembno v primerih, ko je na avtobusu ostala vaša prtljaga.

Preberite si tudi, kako se izogniti potovalni bolezni, da vas med vožnjo z avtobusom ne popade slabost.

​Tako kot to velja pri potovanju z vlakom, lahko tudi pri potovanju z avtobusom razmislite o nakupu posebnih vozovnic, ki vam dovoljujejo uporabo avtobusa v določenem časovnem okviru.  Tako lahko z nekaj raziskovanja najdete zelo ugodna potovanja z avtobusom, še posebej pa  to velja za Ameriko, Kanado in Avstralijo. V Avstraliji lahko na tak način potujete z AUSS PASS vozovnico, v Kanadi z CANADACOACH PASS, v Ameriki pa z GREY HOUND vozovnico.

Z otrokom na avtobus

Če je otrok še majhen (pod 1 letom starosti), vam priporočamo uporabo rute ali nahrbtnika, saj boste tako imeli večjo svobodo gibanja in lažje poskrbeli za prtljago. Na marsikateri liniji lahko otrok do določene starosti potuje zastonj ali pa po občutno nižji ceni. Na avtobusu ne potrebujete otroškega sedeža, saj imajo novejši avtobusi že varnostne pasove, ki se zapnejo podobno kot tisti na letalih, manjši otroci pa sedijo pri vas v naročju. Čeprav to velja za večino avtobusov, pa vam vseeno priporočamo, da to še enkrat preverite pred nakupom oz. pri nakupu kart.
Komentirajte!
Delite z nami vaše izkušnje. Se pogosto odločate za potovanje z avtobusom ali raje izberete katero drugo prevozno sredstvo?