potovanje z ladjo

Tako kot druge vrst prevoza je tudi potovanje po morju posebno doživetje. Pri nas so precej priljubljeni enodnevni izleti z ladjo ali katamaranom v Benetke ali v katero od drugih bližnjih mest. Za vse, ki vas zanima vse o križarjenjih, smo za vas pripravili 10 razlogov, zakaj se odločiti za križarjenje. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj osnovnih informacij, če se odločite za potovanje s trajektom. Vsi, ki radi preizkusite kaj novega, pa si lahko preberete vse o potovanju s tovorno ladjo.

S trajektom med valove

S trajektom se lahko odpravite na raziskovanje Sredozemskega morja. Podajte se na pot v Španijo ali pa Grčijo. Prav tako je vožnja s  trajektom lahko posebno doživetje, tudi če se odpravljate kam bližje ob obalo Jadranskega morja. Za ceno trajekta od severa do juga lahko prihranite utrujajočo vožnjo in ceno avtoceste. Seveda boste tudi bolj uživali, če ne vozite sami, prav tako pa boste lahko občudovali čudovit razgled na obalo.
Svetujemo vam. da vozovnice kupite oziroma rezervirate dovolj zgodaj, da ne ostanete brez prostora na trajektu. Predvsem je to pomembno v glavni sezoni, še posebej v mesecu avgustu, ko največ turistov potuje s trajekti  iz Italije na hrvaško obalo. Za daljša potovanja, ko boste na trajektu ostali  vsaj 1 noč, vam priporočamo nakup kabine.  Kabine so večinoma klimatizirane in lepo urejene. Če ne želite cele noči preživeti pod zvezdami, se vam bo izplačalo, da boste za sobo z udobno posteljo odšteli nekaj več denarja.

Na pot s tovorno ladjo

Če ste bolj pustolovske narave, pa mogoče lahko premislite o možnosti potovanja s tovorno ladjo. Če ste tip človeka, ki ne mara turistične gneče na vsakem koraku, ampak bolj uživate v miru in tišini, bi to lahko bil pravi način potovanja za vas. Zagotovo bo precej drugače, kot pa potovanje s križarko, kjer ste obkroženi z množico drugih turistov. Potovanje bo najbrž cenejše kot s križarko, hkrati pa tudi manj razkošno. Če obožujete vožnjo z ladjo, boste doživeli pravi utrip največjih svetovnih pristanišč, kar bo zagotovo nepozabna dogodivščina.
Obstaja cela vrsta pomorskih poti, po katerih je mogoče pluti s tovornimi ladjami. Mnoge velike ladijske družbe vam nudijo, da se jim pridružite na krovu tovornih ladij. Z njimi lahko obiščete prav vsako celino. Res pa je, da je le nekaj specializiranih potovalnih agencij, v katerih lahko rezervirate vozovnice za tovrstna potovanja. Med najuglednejše sodijo Strandtravel in Cruisepeople v Angliji, NSB in Zylmann v Nemčiji in Cargo Ship Cruises na Nizozemskem.
Če se boste odločili za potovanje s tovorno ladjo, upoštevajte naslednje nasvete. Najpomembneje je, da ste prilagodljivi, saj na tovorni ladji na prvem mestu ni potnik, temveč tovor. Primarna naloga tovorne ladje je, da po svetu razvaža različne dobrine. Čas odhoda je tako lahko nekoliko prej ali pozneje, lahko pa se celo spremeni prej določena pot, če to bolj ustreza tovoru, ki ga ladja prevaža.  Prav tako imejte v mislih, da se tovorne ladje ustavljajo v drugačnih pristaniščih kot križarke. Tudi čas postanka je drugače zasnovan. Medtem ko na ladjah za križarjenje potnikom v pristaniščih, kjer ladja pristane, zagotovijo dovolj časa, da si ogledajo različne znamenitosti in zanimivosti, lahko tovorna ladja nemudoma nadaljuje svojo pot. Križarke vam ponujajo veliko dodatnih aktivnosti, na tovori ladji pa boste morali uporabiti vso domišljijo, kar jo imate, in sami zapolniti večino svojega časa, saj je dodatna ponudba na tovornih ladjah precej omejena.
Komentirajte!
Ste vedeli, da se lahko na potovanje odpravite tudi s tovorno ladjo? Bi radi poizkusili?