Prednosti First minute počitnic

V tokratnem prispevku bomo osvetlili vprašanje, ali se splača odločiti za zgodnje rezervacije oz. first minute ponudbo. Na eni strani vas turistične agencije vabijo z nižjimi cenami za prihodnje počitnice, po drugi strani pa se nikoli ne ve, kaj se nam lahko pripeti v času pred potovanjem.

Že nekaj časa nas potovalne agencije spodbujajo s first minute ponudbami. Pogostokrat agencije objavljajo nove ponudbe za prihajajočo sezono po dostopnih cenah. In pri tem imajo prav, da se borijo za ljudi, ki načrtujejo svoje počitnice pol leta vnaprej. Ugodne ponudbe se začnejo pojavljati jeseni, takrat lahko svoje počitnice dobite kar 30 – 40 odstotkov ceneje kot v polni sezoni in tudi ceneje kot v ponudbi last minute počitnic.

Dodatna prednost rezervacij first minute ponudb je dejstvo, da organizatorji potovanj pogosto ponujajo bonuse v obliki dodatnega brezplačnega zavarovanja ali izbire ekskurzij po naročnikovih željah. Druga pozitivna prednost first minute ponudb je pester izbor datumov potovanj in drugih dodatnih storitev. To je zelo priročno za kupce, ki imajo posebne želje, kot so družinske sobe, dodatna ležišča za otroke, itd. Sredi sezone tovrstna izbira ni več tako obsežna. Prav tako je dobro tudi to, da lahko potem do odhoda na počitnice plačujete na obroke (vsak mesec nekaj). Dodatne ugodnosti, ki so na voljo tistim, ki se odločijo za first minute ponudbe, so, da imajo pri nastanitvah na voljo vse sobe, saj so praviloma prvi v vrsti za prenočevanje. Z rezervacijo first minute ponudb vas v teh nastanitvenih zmogljivostih ne bodo premeščali.

First minute počitnice, v nasprotju z last minute počitnicami, ponujajo neko stalnost, saj smo z rezervacijo first minute počitnic ves naš program in kraj dopustovanja rezervirali in imamo tako usodo v svojih rokah, pri last minute počitnicah pa se moramo zadovoljiti s tistim, kar nam turistična agencija ponudi, to je od fleksibilnosti pri odhodu in izbire destinacije do tega, da ne moremo izbirati programov v taki meri kot pri first minute počitnicah. Pri last minute počitnicah torej velja rek “vzemi ali pusti”.

S potrditvijo first minute počitnic je potrebno preveriti, če ponudba vključuje jamstvo stalnih cen. Če ne – se morate zavedati, da preden boste šli na pot, boste morda ugotovili, da so se stroški rezervacije zaradi sprememb deviznih tečajev, povečanja stroškov prevoza, davkov, letaliških pristojbin, povečali.  Pomanjkljivost te ponudbe je dejstvo, da vsi ne morejo načrtovati počitnic toliko vnaprej. Za tiste, ki pa si to lahko privoščijo, je odločitev za first minute ponudbo očitna.

Če povzamemo, so prednosti in slabosti first minute ponudb sledeče:

Prednosti:

  • velika izbira sob (družinske, pogled na morje …),
  • nižje cene, tako od rednih kot last minute ponudb,
  • možnost plačevanja na obroke (do odhoda, vsak mesec nekaj),
  • zelo majhna verjetnost, da vas zaradi prezasedenosti premestijo v drug hotel,
  • izbira ekskurzij in dodatnih aktivnosti po vaših željah,
  • prosta izbira datuma in destinacije.

Slabosti:

  • morebitna podražitev rezervacij (menjalni tečaji, transferji, pristojbine),
  • nezmožnost načrtovanja počitnic vnaprej,
  • nezmožnost predvidevanja vremenskih in drugih izrednih razmer (npr. stavk, bolezni, …).

Piše:Jan Janžekovič

Komentirajte!

Ste že kdaj rezervirali first minute počitnice? S čim ste bili najbolj zadovoljni pri tej ponudbi? Ste imeli pri first minute rezervacijah kake slabe izkušnje? Povejte nam vaše mnenje!