Ptuj – zakladnica tisočletij

Najstarejše mesto v Sloveniji je vsekakor vredno obiska, pa naj bo to krajši oddih ali izlet v to prečudovito mesto. Samo mesto, kot tudi okolica, ponuja obilo možnosti za rekracijo, zabavo in ogled znamenitosti, zato vam jih v nadaljevanju tudi predstavljamo.

 

Ptujski grad in staro mestno jedro

Za vse ljubitelje zgodovine in kulturne dediščine bo ogled Ptuja vsekakor zelo zanimiv in poučen. Na zadnjem obronku Slovenskih goric, ki se razteza skoraj do Drave, stoji mogočna utrdba – ptujski grad, najbolj prepoznaven simbol Ptuja. Arheološke najdbe so pokazale, da so se prvi prebivalci zatekli na Grajski grič ob zaključku kamene oziroma na začetku bakrene dobe. Najstarejši arhivski vir, ki pripoveduje o ptujskem gradu, je zapis kronista, salzburškega nadškofa Konrada I., ki piše, da je dal grad pozidati na mestu starega, že davno porušenega gradu. Torej je na Grajskem griču že pred 12. stoletjem stal zidan grad.

Zadnji iz rodbine Ptujskih, Friderik IX., je umrl leta 1438. Pred propadom ga je rešila grofica Terezija Herberstein, ki ga je kupila leta 1873. Dala je temeljito obnoviti vse stavbe in jih na novo opremila. Herbersteini so ostali v gradu do leta 1945. Takoj po drugi vojni je bil grad spremenjen v muzej.

Zraven gradu so v mestu pomembne še ostale znamenitosti:

  • Dominikanski samostan: prvi ubožni menihi, ki so se naselili na območju Ptuja in današnje Slovenije, so bili dominikanci. Odlika samostana je križni hodnik, ki sta ga najprej sestavljala južni in bolj imeniten vzhodni krak.
  • Minoritski samostan: minoriti so prišli na Ptuj kmalu za dominikanci, po virih v starejši literaturi leta 1239. Sprva je bila to dolga, ozka, enoladijska in precej preprosta pridigarjeva cerkev, s poudarjenim prezbiterijskim delom, tako imenovanim “dolgim korom” z dvema kvadratnima obočnima poloma in petosminskim zaključkom.
  • Florijanov spomenik: spomenik stoji sredi Mestnega trga. V strahu pred nenehnimi požari, ko so ognjeni zublji hudo prizadeli mesto, so se meščani priporočili sv. Florijanu in mu leta 1745 postavili spomenik.
  • Orfejev spomenik: na Slovenskem trgu stoji pred mestnim stolpom skoraj pet metrov (4,94 x 1,82 x 0,39 m) visok spomenik, največji, kar jih je bilo odkritih v rimski provinci Zgornji Panoniji.
  • Spomenik bogu Mitri: Bog svetlobe Sol je poslal Mitro na Zemljo z nalogo, da v votlino povabi belega bika in ga zakolje. Iz krvi ubite živali je nastalo novo življenje.
  • Mestni stolp: mestni stolp je najmogočnejša mestna arhitektura, ki močno oblikuje mestno veduto.
  • Mestna hiša: mestna hiša je najimenitnejša hiša na Mestnem trgu. Do leta 1907 je tukaj stala Poskočilova hiša, ki je dobila ime po Poskočilu, bogatem trgovcu slovenskega rodu.

Ptujsko jezero

Ptujsko jezero je največje slovensko umetno jezero in je nastalo z zajezitvijo reke Drave. Služi kot akumulacija za hidrocentralo Formin, v zadnjem času pa vse bolj kot rekreacijska površina za veslanje, jadranje, deskanje, smučanje na vodi ter ribištvo. Urejeno obrežje jezera je zelo primerno za tekače, sprehajalce in kolesarje. Ob jezeru so tudi urejena odbojkarska igrišča, kjer vsako leto potekajo turnirji na mivki.

Jezero je prav tako pomemben naravni habitat, saj sta na jezeru dva otoka, kjer gnezdijo ptice. Jezero je bogato z ribami.

Terme Ptuj

Za vse, ki si želite sproščenega in aktivnega oddiha, so Terme Ptuj vsekakor zelo primeren kraj.

Počitnice v Termah Ptuj so vir zdravja in sprostitve, hkrati pa tudi odlična priložnost za aktivno preživljanje prostega časa in razposajeno vodno igro. So ene najmlajših slovenskih term, kjer vam nudijo bivanje poleg hotela Primus še v visoko kategoriziranih apartmajih različnih velikosti, z možnostjo kuhanja v bungalovih in v kampu. Termalno kopališče ponuja štiri zunanje bazene (z valovi in s toboganom) in šest notranjih bazenov z whirlpoolom in vodno-zračnimi masažami ter tobogan in savne. Termalni Park obsega skupaj z notranjim in zunanjim kopališčem 4200 m² vodnih površin z zdravilno mineralno vodo. Na voljo je dvanajst bazenov z valovi, s tobogani in počasno reko. Park slovi po največjem toboganu v Sloveniji.

Golf Ptuj

V neposredni bližini Term Ptuj se nahaja golf igrišče, ki nudi dodatne možnosti sprostitve in je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega. Razprostira se na več kot 50 hektarih in odlikujejo ga predvsem zelenice in vode. Potok Studenčnica in dve jezeri spremljajo petnajst od osemnajstih igralnih polj. Uspelo jim je združiti zelenice s starim mestnim jedrom ter avtentični živalski in rastlinski svet z naravno okolico Ptuja.
Avtohtona flora, ki ustvarja idealne pogoje za nastanitev živalskih vrst, značilnih za te kraje, ponuja krasno sprostitev sodobnemu človeku, ki si v naravi išče zavetje pred stresnim vsakdanom.

Vinska klet

Najstarejša vinska klet, v kateri lahko ob sprehodu skozi njene podzemne hodnike prisluhnete zgodbi o vinu. Ptujski kleti so se 2007 izpolnile stoletne sanje. Njihova vina so postala blagovna znamka, ki je svoje okuse postavila v objeme pričakovanj sodobnih potrošnikov na vseh kontinentih. Izjemen potencial fantastičnih vinogradniških leg Haloz in Slovenskih goric so ujeli v steklenice s preprostim spoznanjem in sporočilom: Pullus, vino z okusom.

Klet je opremljena z zvočnimi in svetlobnimi efekti, ki se prepletajo s podobo čudovitih lesenih sodov. V vinskem arhivu pa se obiskovalec sreča z zakladi kleti, kot je najstarejše slovensko arhivsko vino iz leta 1917 iz Zlate trte.
V vinskem hramu, kjer imajo prostora za cca 60 oseb, gostom ponujajo ogled multivizijske predstavitve, kjer se čudovite fotografije haloških gričev prepletajo s sprehodom skozi preteklost in sedanjost vinarstva na Ptuju.

Sejmi

Vsako leto se na Ptuju odvijajo tudi trije tradicionalni sejmi, ki si jih lahko ogledate in sicer:

  • 23.april – Jurijev sejem odpre sezono treh tradicionalnih sejmov na Ptuju. Poteka na mestnih ulicah in trgih. Zbere se približno 150 proizvajalcev in prodajalcev iz vse Slovenije, ki na sejmu ponujajo najrazličnejše izdelke. Na ta dan se organizira tudi srednjeveška tržnica.
  • 5.avgust – Ožbaltov sejem tudi poteka na mestnih ulicah in trgih. Ta dan je tudi praznik Mestne občine Ptuj, zato so v tem času po mestu organizirane številne prireditve.
  • 25. november – Katarinin sejem prav tako poteka po mestnih ulicah in trgih. Največ prodajalcev se zbere ravno na tem sejmu in ponuja najrazličnejše blago. Na tem sejmu se največ trguje z rabljenim blagom.

Kulinarika in namestitev

Ptuj je med drugim prepoznaven tudi po izjemni lokalni kulinariki. In sicer lahko svoje brbončice razvajate s piščancem po ptujsko, štajersko juho, puranom z mlinci, krvavicami, kumarami s krompirjem, ajdovo in koruzno potico, haloško gibanico, gobovo juho z ajdovimi žganci, kislo juho s svinjskimi tačkami, suhimi domačimi klobasami, mesom iz tunke, bunko, pečenicami in krvavicami.

Glede namestitvenih možnostih lahko izbirate med namestitvijo v starem mestnem jedru (hotel Mitra), v ptujskih termah (hotel Primus) ali v okolici v kakšnih zasebnih apartmajih oziroma hostlih.

Pohodništvo in kolesarjenje

Zelo dobre možnosti ponuja Ptuj z okolico tudi za ljubitelje kolesarjenja in pohodništva.

Pohodništvo je vse bolj priljubljena oblika preživljanja prostega časa. Nudijo odlične pogoje za hojo v naravnem okolju in med prijaznimi ljudmi. Od planinskih poti je najbolj priljubljena haloška planinska pot, ki poteka po območju občin Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik in Majšperk oziroma od gradu Borl do Donačke gore. Pot je označena z rdeče-belimi knafeljčevimi markacijami in razdeljena na štiri etape. Za vsako potrebujete od 3 – 4 ure hoda. Tradicionalni pohod po eni izmed štirih etap HPP vsako leto pripravlja Planinsko društvo Ptuj, in sicer zadnjo soboto v mesecu maju.

Ob prebujanju narave iz zimskega spanca nudi kolesarjenje po Podravju pogled na nežne cvetove in bujna zelena drevesa; naravo lahko s kolesa občudujete tudi v zgodnjih poletnih jutrih, ko vam pot krajša ptičje petje, ali v še zmeraj toplih jesenskih dneh, ko poslušate šelestenje listov na gozdnih poteh in se vam na obronkih v samem osrčju Haloz ter Slovenskih goric pogled zagotovo ustavi na nasadih vinske trte in starih domačij.

Picture

Vabljeni tudi vi, da podoživite lepote našega najstarejšega mesta.
Komentirajte!
Vpišite komentar in delite svoje mnenje z drugimi bralci. Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni s svojim Facebook, Yahoo ali Hotmail računom.