Intervju Sandi Murovec

Smučar Sandi Murovec je dolgoletni član slovenske smučarske demonstratorske vrste. Med drugim je sodeloval z nekaj najboljšimi smučarji/smučarkami na svetu, med drugim s Tino Maze, hrvaško smučarko Niko Fleiss in drugimi. Trenutno je vodja mednarodnega sodelovanja ter učitelj smučanja v avstralskem centru Perisher – Smiggins. Med svojimi dosežki se lahko pohvali z dejstvom, da je naučil smučanja hrvaškega pevca Jasmina Stavrosa. Sandi pa je tudi oblikovalec oblačil, saj je oblikoval oblačila za športnike za zimske olimpijske igre v Salt Lake Cityju leta 2002 in za poletne olimpijske igre v Londonu 2012.

V lanskem letu pa je izdal knjigo o novem, revolucionarnem načinu učenja sodobne tehnike smučanja “NA KANTO” in je tudi soavtor številnih smučarskih publikacij učnih programov ter filmskih zapisov o smučanju. Ob obilici dela na različnih področjih in celinah si je Sandi vzel čas tudi za našo revijo Potnik.si in nam razkril nekaj svojih potovalnih navad in doživetij.

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih?
(raje ležite na plaži, ali imate raje aktivne počitnice, kampiranje, …)

Priznam, tudi ležanje v pesku mi odgovarja, a le kakšen dan, potem se mora pričeti dogajati. Rad imam mir in eksotiko čez dan in ambient z dobro glasbo in družbo, ko pride noč.

Kam najraje potujete (destinacije) in s kakšnim namenom. Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate?

Nisem sicer izbirčen, definitivno pa sem ljubitelj španske kulture, glasbe in zabave. Večkrat me najdete na Mallorci. Je pa še ena dežela, kamor bi se vedno lahko vračal – Avstralija!

Kdaj (v katerem času) si privoščite dopust? Ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?
Seveda, v juliju in avgustu imam prosto, tako da je to čas, ki si ga lahko privoščim samo zase. Brez poletja ne bi preživel!

Kje ste bili na dopustu zadnje leto in kako je bilo?

Ker sem veliko na poti, se moj dopust večkrat prepleta s profesionalnimi obveznostmi. Med bolj zanimivimi v tem letu lahko omenim Kitajsko, Poljsko, Anglijo (olimpijske igre, London) in seveda tradicionalno – sosednjo Hrvaško.

Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Rad bi se vrnil v Park City (ZDA), v času zime bom v Italiji in Avstriji, morda skočim v Bolgarijo, poleti pa spet nekam, kjer domujejo latino ritmi…

Kako pogosto potujete in za koliko časa?
Skoraj vsak mesec grem na pot za kakšen teden.

Katera prevozna sredstva uporabljate?
Večinoma avione in avtomobil (rent a car).
Ali si dopust organizirate sami ali preko kakšne agencije?
Različno, največkrat si ponudbe izberem preko interneta, končne rezervacije pa mi nato uredi agencija.
Kaj so za vas idealne počitnice?
Predvsem gre za stvar pravega trenutka, počutja in ljudi, ki te spremljajo. Ko sem spet otrok z velikimi očmi, brez vsakršnega problema v glavi, z občutkom, da hodim nad tlemi, takrat vem, da je to prava destinacija.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo?
Nič takega, kar ne bi uporabljala večina ljudi. Za srečo pa me vedno spremlja
supergica, s katero je čisto prve korake napravila moja hčerkica.

Ali ste že obiskali kakšno nudistično plažo? Kakšno je vaše mnenje o nudističnih plažah?
Nisem, nimam pa čisto nič proti. Nudisti so sproščeni ljudje, ki se, ne glede na določena dejstva, ne sramujejo svojih teles. To je čudovito, ne pa tudi vedno estetsko. Osebno celo menim, da zakrito spodbuja bistveno več domišljije.

Kaj je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
Preveč prtljage in knjige za učenje!

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?
Če imate na voljo kakšnih 100 strani, lahko začneva…:) Nekoč smo se vračali z Japonske in se za nekaj dni ustavili na Baliju. Ker so nam v hotel dostavili tudi vso smučarsko opremo, smo se oblečeni v smučarje pojavili na bazenu, natakarji pa so mislili, da smo najbrž padli z vesoljske ladje. Niti sanjalo se jim ni, kaj je to sneg, še manj smuči ali smučarski čevlji na nogah. To je bila komedija za film! Pozneje smo enemu od njih podarili smučarska očala in revež je z njimi ponosno delal cel dan pri plus 35 stopinjah, saj smo mu razložili, da varujejo oči pred močnim soncem. Kaj so si mislili gostje, ne vem, fant je bil vsekakor prepričan, da je največji frajer na planetu, čeprav se mu je meglilo…

Se ukvarjate s kakim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Spet sem začel surfati, sicer pa redno plavam in se zelo rad potapljam na dah, le z ABC opremo torej. Moj rekordni prosti potop znaša 25m, kar je že solidna globina.

Kje se informirate glede potovanj in kaj menite glede rezervacij preko spleta?
Večinoma preko spletnih strani, z rezervacijami preko spleta imam le dobre izkušnje.

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah?
Sem ljubitelj italijanske, španske oz. mehiške hrane. Popijem pa z veseljem dobro vino, tudi kakšno pivo ali sangrio.

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Avstralija vodi v vseh pogledih; dežela, ljudje, odprtost, prostranost…vse mi je pisano na kožo.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
Ga ni bilo.

Kako potekajo trenutno vaše aktivosti v glasbi? Vemo, da občasno sodelujeta z JASMINOM STAVROSOM.
Jasmin je moj zelo dober prijatelj, pravi glasbenik in legenda, jaz sem le njegov gost in popestritev. Sam se nimam za glasbenika, ker bi bilo tako razmišljanje zelo nekorektno, nerealno in zlagano, imam pa rad glasbo in sem po duši žurer. Morda dovolj dobra kombinacija za prijetno druženje in enkratno zabavo.

Intervju: Kaly Kolonič

 

Vas zanima še kak Sandijev potovalni namig? Vprašajte in odgovoril vam bo. Mu želite kaj sporočiti?