Smučišče Obertauern- snežni raj

9.12. smo se, kljub slabi vremenski napovedi, odpravili na smučanje v Obertauern. In ni nam bilo žal, saj je bila super izkušnja. V zgodnjih jutranjih urah smo startali iz Ljubljane in po nekajurni vožnji prispeli v zasneženi Obertauern.
Vse o smučišču – 200 km iz Ljubljane, 100 km smučarskih prog, snežni park, …
Ko smo prispeli v Obertauern, smo se najprej ustavili v turistično informacijskem centru, kjer so nam predstavili smučišče in sam kraj, tako da smo dobili zares dobro predstavo o njem. Poleg smučišč Obertauern nudi najudobnejšo hotelsko in apartmajsko udobje, wellness in fitnes ponudbo, nakupovalne možnosti, mnogo aprés-ski barov, nočno življenje in prireditve, kot je na primer tudi pohod parkljev (Krampus party).

Picture

PictureV Avstrijskih Alpah, le približno 200 km oddaljen od Ljubljane, v bližini avtoceste, v osrčju salzburškega gorskega sveta se na nadmorski višini med 1.630 in 2.313 m nahaja 100 km prelepih smučarskih prog, 26 sodobnih žičniških naprav, 31 km tekaških prog, družinski smučarski park ter snežni park za navdušence prostega sloga.
Beatles

Beatles

V kraju, pred hotelom Edelweiss, lahko vidite tudi kipe, ki so jih postavili ob petdeseti obletnici, ko so kraj obiskali člani skupine The Beatles. Člani skupine so kraj obiskali v sklopu snemanja filma The Help!, kjer so posneli zimske in smučarske prizore za film. Tako so tudi oni pripomogli k prepoznavnosti kraja.

Družinam prijazno smučišče, šole smučanja, cenejše smučarske karte

Smučišče se lahko pohvali, da je družinam prijazno, saj so prejeli številna priznanja. Prijazni so tudi družinam z majhnimi otroki, saj ponujajo urejene proge za najmlajše in tiste otroke, ki so že vešči smučanja. Za slednje imajo urejenih kar 60 km lahkih prog. Ponujajo pa tudi šole smučanja za najmlajše in tudi smučarske pakete za otroke, ki vsebujejo prenočišče in šolo smučanja. Družine bodite pozorne, saj ponudijo vsaj dvakrat v sezoni cenejše karte za najmlajše družinske člane, tako da je lahko vaše družinsko smučanje precej ugodno.

Smučanje od oktobra do maja, naravni sneg in debela snežna odeja
Zimsko-športni kraj Obertauern je kraj, kjer pade sneg že v oktobru in ostane tam vse do maja. Kraj se ponaša z eno najdebelejših snežnih odej v Avstriji. V smučarskem središču si prizadevajo za to, da v vseh teh 5 mesecih, ko obratuje smučišče, NE zasnežujejo prog z umetnim snegom. Tako boste lahko vso sezono občutili, kako je smučati po naravnem snegu.
​Turski krog (ski in / ski out)
Posebnost Obertaurna je, da se prav iz vsakega hotela v kraju lahko podate na smučarske strmine. Vseeno, v kateri smeri pričnete smučati ali v smeri urinega kazalca ali pa v nasprotni smeri, vedno se boste lahko vrnili na izhodiščno točko, saj je vseh 100 km prog speljanih tako, da se vrnete na izhodiščno točko. Povezave omogočajo smuko tako zahtevnim kot tudi nezahtevnim smučarjem.
 Obertauern
Da nam je bilo lažje in da smo lahko presmučali čim več prog, smo imeli na voljo tudi smučarskega učitelja. Na začetku smo naredili nekaj vaj za ogrevanje, da ne bi prišlo do nezaželenih poškodb.
 Obertauern
​S7 – super seven – izziv za izkušene smučarje
​Za najbolj izkušene in zahtevne smučarje Obertauern ponuja privlačni smučarski krog »super seven«, ki vodi na sedem najvišjih vrhov na smučišču Obertauerna. Vrhovi so označeni z oznako S7, zato jih ne boste mogli spregledati. Od tam so najlepši pogledi na okoliške doline in vrhove. Z njih se proti dolini spustijo najbolj atraktivne in zahtevne proge.
Snowbike in druge atrakcije – super izkušnja in doživetje
Če zjutraj zapade nov sneg in si ne želite smučati na neutrjenih progah, vam priporočam, da preizkusite Snowbike. V smučarski šoli Koch se lahko že v eni uri naučite, kako upravljati s snežnim kolesom in po opravljenem tečaju dobite tudi certifikat, ki vam omogoča najem kolesa tudi na ostalih smučiščih. V tem času se naučite osnov vodenja in uporabe snowbika na žičniških napravah. Zaradi bližnjega terena se boste preizkusili na položnejših progah in na bolj strmih. Ker imajo pestro paleto žičniških naprav, se boste naučili tudi ravnanja s snowbikom na sidrih, sedežnici in na gondoli, tako ne boste imeli težav, če si boste snowbike izposodili na katerem drugem smučišču ali pa na svojim.
Hermann Koch
Smučarsko šolo Koch vodi gospod Hermann Koch, ki ima v lasti  štiri Guinnessove svetovne rekorde s snowbikom, kar kaže na to, da se gospod res spozna nanje. Več o njegovih podvigih lahko izveste na spletni strani.
Gospod Koch s predstavniki Potnik.si in njegovim snowbikom, s katerim je dosegel svetovne rekorde. Iz lastnih izkušenj lahko povemo, da se je s snowbikom pravi užitek spustiti po neutrjenem snegu.
Snowbike po videzu spominja na kolo, od tod tudi ime. Ogrodje ima namesto koles dvoje kratkih smuči, krmilo, s katerim upravljaš sprednjo smučko in velik sedež, ki ima zelo mehko vzmetenje, tako da razne grbine na progi ne bodo predstavljale težav ali povzročale bolečin. Za boljše ravnotežje na mesto svojih smuči dobite “bigfootke”, zato je obvezna uporaba pancerjev, tako da bordarji, če se boste podali na snowbike, svoje buce zamenjajte za pancerje.
Okrepčilo, mraz, pestro Aprés-ski dogajanje
P​o končanem smučanju in preizkušnji snowbika smo se odpravili v bližnjo kočo Cirkus, kjer smo se okrepčali. Kar pa je bilo najpomembnejše, dobro smo se ogreli, saj smo bili vsi že premraženi, ker je bilo zunaj kar -15°C. Po končanem smučanju si lahko privoščite zabavo v bližnjih kočah, lokalih ali barih, kjer lahko kaj dobrega pojeste, spijete in tudi zaplešete, kar v svoji smučarski opremi. Aprés-ski pomeni sprostitev direktno po smučarskem dnevu, zato so Aprés-ski bari locirani delno na smučišču. Tam boste lahko na lastne oči videli in okusili užitke pancer tanza ob dobri glasbi. Aprés-ski žuri se po navadi zaključijo ob 18.00. Potem se lokali v celoti zaprejo, očistijo in pripravijo za prijetne družinske večerje. Po času za večerje pa ponovno zaprejo lokal ter ga preuredijo za disko žur. Le zapomnite si ta podatek, saj bo tako načrtovanje aktivnosti po končani smuki mnogo lažje.
Več o smučišču
Si želite smučati na pravi snežni odeji in ne na umetnem snegu? Želite imeti že konec novembra zagotovljen sneg? Iščete smučišče, ki je prijazno vsem starostnim skupinam? Potem je smučišče Obertauern pravo za vas. Je kraj, kjer lahko vsak najde nekaj zase.
Komentirajte!
Kje pa ste vi letos doživeli prve zavoje na snegu? Jih šele načrtujete?