Top 5 zanimivosti o Asunciónu

Asunción je glavno in največje mesto južnoameriške države Paragvaj. Barvito mesto, z dolgo zgodovino, tam boste lahko odkrili marsikateri skriti biser. Preverite 5 zanimivosti o tem čudovitem mestu.

#1: Asunción je eno najstarejših španskih mest v Južni Ameriki. Asunción sta na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta 1537, ustanovila španska raziskovalca Juan de Salazar in Gonzalo de Mendoza. Mesto je ime dobilo po dnevu, na katerega je bilo ustanovljeno – “Asunción” pomeni dan Marijinega vnebovzetja. Polno ime tega čudovitega mesta je “La Muy Noble y Leal Ciudad de Nuestra Señora Santa Maria da la Asunción.”

#2: Asunción s približno 530.000 prebivalci ni le glavno mesto, temveč tudi največje mesto v Paragvaju.  Asunción se pogosto imenuje “Madre de Ciudades”, kar v grobem pomeni “mati mest”. Razlog za to je, da je bil Asunción izhodišče številnih ekspedicij in mestnih tvorb v 16. in 17. stoletju. Eno od teh mest je tudi Buenos Aires.

#3: Voda je vsekakor tema v Paragvaju, zagotovo pa tudi v Asunciónu. Asunción se nahaja na levi obali “Río Paraguay”, natančneje v “Asunción Bay”. Po mestu je veliko majhnih, idiličnih potočkov. Vsak potok se izliva v reko Paragvaj. V preteklosti so ti potoki služili kot vir pitne vode.

#4: Asunción je očarljivo mesto s čudovitimi cvetočimi drevesi in velikimi parki. Zgodovinsko središče mesta Asunción je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Glavne znamenitosti  mesta so Nacionalni panteon herojev (National Pantheon of the Heroes), Hiša neodvisnosti (Casa de la Independencia Museum), Palača Lopez (Palacio de López), katedrala (Asunción Cathedral), kompleks Manzana de la Rivera (Manzana de la Rivera) ter Botanični vrt in ZOO. Nacionalni panteon herojev je arhitekturni dragulj velike umetniške, kulturne in dediščinske vrednosti ter hkrati mavzolej države, kjer ležijo posmrtni ostanki velikih junakov paragvajske zgodovine.

Palacio de Lopez

#5:  Asunción vse leto gosti številne festivale, umetniške razstave in glasbene dogodke. Med drugimi se je leta 2013 v Asunciónu zbralo 420 harfistov, s čimer mesto drži Guinnesov rekord za največji ansambel harf. Najmlajši udeleženec dogodka “Sonidos de la Tierra” ( zvoki zemlje) je bil star osem let, najstarejši čez 70 let.